MVnet logo

Blogi » IE6:n ja IE7:n yhteiskäyttö

  • Julkaistu 27. Heinäkuuta 2007
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • Ei kommentteja

IE logo

Sana Internet Explorer on monille nettisivujen suunnittelijoille lähestulkoon kirosana. Internet Explorerit kun eivät noudattele W3C:n HTML- ja CSS-standardeja läheskään niin hyvin kuin esim. Firefox, Opera tai Safari. Nettisivut on yleensä melko helppo saada toimimaan samalla lailla Firefoxissa, Operassa ja Safarissa, mutta kun sivuja testaa IE:llä, joku kuva onkin väärässä paikkaa ja jossain kohdissa on liikaa tyhjää väliä tai muuta pientä päänvaivaa. Näitä ärsyttäviä pikkuvikoja joutuu sitten korjailemaan IE:lle tehdyillä omilla tyylisivuillaan tai muilla "purkkaviritelmillä". IE7:n myötä asiat ovat hieman helpottaneet. IE:n uusin versio noudattelee standardeja edeltäjäänsä paremmin, tosin ei vieläkään niin hyvin kuin muut valtaselaimet, mutta parempaan suuntaan ollaan menty.

Nettisivuja pitäisikin testata jokaisella valtaselaimella ja kokeilla, näkyvätkö ne niin kuin pitääkin. Itse testaan sivujen toimivuuden ainakin seuraavilla selaimilla: Opera, Firefox, Safari ja Internet Explorer. Selaimista pitää ottaa vielä huomioon selainten eri versiot. Yleensä testaus selaimen uusimmalla versiolla riittää. Vanhojen versioiden käyttäjät ovat yleensä aika pieni vähemmistö, joita varten ei sivustoa ole välttämättä järkeä viilata. Uusimman selainversion käyttö on järkevää jo tietoturvankin kannalta ja yleensä moni päivittääkin uusimpiin selainversioihin, varsinkin kun selaimet nykyään päivittävät lähes automaattisesti itsensä.

Mutta vaikka IE7 on jo aikaa sitten julkaistu, on IE6:n käyttäjiä kuitenkin vielä paljon - osittain tämä johtunee siitä, että monissa yrityksissä ei olla vielä siirrytty IE7:n käyttöön. Ja kaikille kotikäyttäjillekään tämä päivitys ei ole tullut automaattisesti (en tiedä Microsoftin päivityspolitiikkaa, mutta itselleni ei IE7-päivitystä automaattisesti tullut, kun käytän Windows XP Prota). MVnetissäkin Internet Exploreria käyttävät noin 50% kävijöistä ja tästä osuudesta puolet ovat IE6:n ja puolet IE7:n käyttäjiä. IE6:n käyttäjiä ei siis ole (vielä) järkevää noin vain sivuuttaa sivuja suunniteltaessa ja jättää sivut testaamatta sillä.

Nettisivujen suunnittelijalle päänvaivaa aiheuttaa kuitenkin se, että jos omalle koneelleen asentaa IE7:n, korvaa se IE6:n, eikä suunnittelija voi enää testata sivujen toimivuutta IE6:lla, jos toista konetta ei ole lähettyvillä, jossa olisi asennettuna IE6. Microsoft ei tarjoa mitään virallista tietä IE6:n ja IE7:n yhteiskäyttöön, vaan tässä pitää vähän kikkailla.

IE6:n ja IE7:n yhteiskäyttö onnistuu seuraavasti:

  1. Asenna IE7 normaalisti Windowsin päivityksistä.
  2. Lataa IE6 evolt.org-sivuston selain-arkistosta (klikkaa jotain latauslinkeistä sivun oikeasta laidasta).
  3. Pura ie6eolas_nt.zip-paketti ja kaksoisklikkaa tiedostoa iexplore.exe.

Nyt käytössäsi on IE6 ilman mitään hankalia asennuksia ja IE7 toimii kuten ennenkin. IE6:n saa siis aina avattua kaksoisklikkaamalla tuota iexplore.exe-tiedostoa. Ainut ongelma, jonka itse olen huomannut, on se, että IE6 tunnistautuu edelleen IE7:ksi, joten IE6:lle tarkoitetut ehdolliset kommentit eivät siis toimi ja siksi jotkut sivut voivat näkyä hieman eri lailla kuin "normaalilla" IE6:lla.