MVnet logo

Blogi » Miten tienata rahaa helposti - keinoista viis

  • Julkaistu 9. Huhtikuuta 2008
  • Kirjoittanut: Jarmo Vestola
  • 4 kommenttia

Ensiksi helppo arvoitus: Mikä yhdistää ainakin seuraavia kuutta yritystä?
bidster, biddog, fiksuhuuto, huutoheikki, sentti.fi, kakusuu

Vastaus: Kaikki kuusi ovat netissä toimivia ja noin vuoden sisällä perustettuja "senttihuutokauppoja", jotka todennäköisesti rikkovat arpajaislakia. Poliisi siis epäilee näiden verkkohuutokauppoina mainostettujen sivustojen toiminnan perustuvan laittomiin arpajaisiin. Lain mukaan Suomessa arpajaiset saa kuitenkin järjestää vain yleishyödyllinen yhteisö yleishyödyllisen tarkoituksen edistämiseksi. Voittoa tavoitteleva yritys ei siis saa järjestää arpajaisia.

Kaikkien yllä olevien yritysten toiminta perustuu siihen, että yritys tarjoaa naurettavan halvalla (esim. Nintendo DS Lite loppuhinta 0,29 euroa) uusia tavaroita, joiden huuto maksaa enimmillään noin 1,9 euroa/lähetetty huuto (tekstiviestillä tai internetpalvelun kautta). Näillä huutokaupoilla ei ole tarkkaa päättymisaikaa, vaan tietyn tuotteen huutokauppa umpeutuu, kun uusia huutoja ei enää anneta ja huutoaikalaskuri näyttää nollaa. Jokainen lähetetty huuto nostaa myynnissä olevan tuotteen loppuhintaa yhdellä sentillä ja käynnistää huutoajasta kertovan laskurin alusta. Viimeinen huutoajan sisällä tehty tarjous siis voittaa.

Liikeideana senttihuutokauppa on vallan nerokas yrityksen näkökulmasta. Jokaisen tuotteen huutokauppaan osallistuu ihmisiä useita kymmeniä ja huutoja voidaan tehdä tuotteesta riippuen jopa kymmenestä kymmeneen tuhanteen. Otetaan esimerkiksi iPod Touch 8GB, joka on myyty fiksuhuudossa hintaan 4,62 euroa. Sentillä hintaa korottavia huutoja on siis annettu yhteensä 462 kpl. Jos oletetaan, että yritys nettoaisi noin 1 euron/lähetetty huuto, niin kasassa olisi 462 euroa. Jos tavara maksaisi yritykselle noin 300 euroa, tulee katetta ihan kivasti. Voittavan huutajan näkökulmasta ratkaisu on myös vallan mainio. Uusi tavara muutaman euron hinnalla houkuttelee varmasti monia.

Fiksuhuuto-senttihuutokaupan etusivu

Näennäisen halvat tuotteet ovat tehneet senttihuutokaupoista suosittuja. Laittomien arpajaisten järjestämisestä epäilty Fiksuhuuto.fi on kuitenkin siirtänyt toimintansa Suomesta ulkomaille. Verkkosivuston senttihuutokauppa jatkuu Maltalta, joka on turvapaikka myös verkon muille peliyrityksille löyhemmän lainsäädäntönsä takia. Jos Suomen lakia ei rikota, niin miksi siirtyä ulkomaille?

Ongelmana tällaisissa "senttihuutokaupoissa" on arpajaislakirikkomusepäilyn ohella mm. palvelun läpinäkyvyys, joka on vähän kyseenalainen. Huutaja ei voi tietää, onko jokaisen hinnankorotuksen takana toinen oikea huutaja vai huutokaupan ylläpitäjän korotusautomaatti, joka vedättää ostajaa viimeisellä sekunnilla ja nostaa tarkoituksellisesti hintaa. Automaatti voisi myös huutaa tuotteen kokonaan takaisin myyjälle, jos se näyttäisi menevän liian halvalla. Jos yksikin tällainen tapaus tulisi esille, niin koko toiminnalta haihtuisi kyllä heti loppukin uskottavuus.

Mikä sitten tekee näistä senttihuutokaupoista arpajaisia? Huutokauppoja ne eivät ainakaan ole, koska oikeassa huutokaupassa huutaminen ei maksa mitään. Jos mietimme todennäköisyyttä voittaa tuote yhdellä huudolla, niin pohdinta voisi johtaa siihen, että pitäisi näitä senttihuutokauppoja arpajaisina. Totta on kuitenkin se, että suurimman huudon tekijä voittaa aina, eikä tämä kyllä oikeastaan enää liity arpajaisiin. Voisiko tässä nyt olla jonkinlainen arpajaisten ja huutokaupan sekoitus, johon nykyistä lainsäädäntöä ei pystytä nyt suoraan soveltamaan ja johon pitäisikin heti ottaa kantaa?

Todennäköisesti kaikki senttihuutokaupat tuomitaan kuitenkin lopulta arpajaislain rikkomisesta ja yksi toisensa jälkeen siirtyy joko ulkomaille tai vain lopettaa toimintansa. Eihän se nyt vaan passaa, että joku voisi Suomessa rikastua tällaisella rahantekokoneella. (Vaikea tosin ymmärtää, miksi ihmiset tuhlaavat rahansa myös chatteihin, soittoääniin ja Java-peleihinkin) Tyhmyys on kuitenkin ehtymätön luonnonvara ja rahaa virtaa yrityksiin ovista ja ikkunoista. Ei olekaan mikään ihme, että näiden senttihuutokauppojen määrä on vuoden sisällä kasvanut kuin sienet sateella. Niin kauan kun rahaa tulee, eikä moraalisesti kyseenalaista toimintaa pidetä laittomana, niin homma pyörii ja yhä uusia firmoja tulee apajille. Kun rahaa on niin, ettei pas***le taivu ja poliisi kolkuttelee jo ovelle, on vihdoin aika lopettaa.

katso myös: