MVnet logo

Blogi » Omenasadon pudokkaatkin hyötykäyttöön

  • Julkaistu 9. Elokuuta 2008
  • Kirjoittanut: Jarmo Vestola
  • Ei kommentteja

Omenasadon määrä vaihtelee vuosittain, joskus omenoita on liikaa ja joskus taas ei nimeksikään. En ole vielä lukenut tai kuullut virallisista lähteistä, minkälaista satoa täksi vuodeksi on odotettavissa. Jos kuitenkin katson oman puutarhani omenapuita ja niiden omenoista notkuvia oksia, niin voisi veikata, ettei sato nyt aivan pieneksikään jää. Toivotaan, että sadosta tulisi jopa niin iso, ettei edes innokas omenien ystävä jaksa syödä kaikkia saman tien :)

Omenapuun oksa täynnä omenoita

Kun sato on runsas, kaikki omenat kannattaa käyttää hyödyksi. Kekseliäämpien omenansäilöjien kellarit ovatkin täynnä erilaisia omenatuotteita (viinit, soseet, hillot, mehut yms). Mutta mitä tehdä nyt puusta varisseille raaoille pudokkaille? Jos aivan huono tuuri käy, niin omenia saattaa kohta olla maassa enemmän kuin puussa.

Pestyt pudokkaat voi hyvin käyttää esimerkiksi omenamehun raaka-aineena, jos ne eivät ole pilaantuneita. Pudonneet omenat kannattaa käyttää kuitenkin nopeasti. Mehustaa voi madonreikäisiä ja lommoisiakin omenoita. Pilaantuneita hedelmiä ei kuitenkaan pidä puristaa mehuksi. Kovista ja vielä raaoista omenoista tuleekin hyvin mehua. Maku on hivenen hapan, joten mehua kannattaa sekoittaa johonkin makeampaan juomaan. Älä siis turhaan heitä hyviä pudokkaita pois, vaan tee niistä pienissä erissä vaivattomasti ja nopeasti omenamehua. Katso alla olevasta linkistä vanha artikkeli siitä, miten itse teen omenamehua.

Vähän jo huonokuntoisia pudokkaita ämpärissä

Katso myös:

MVnet - Omenamehun teko omilla laitteilla