MVnet logo

Blogi » Optisia illuusioita

  • Julkaistu 10. Maaliskuuta 2007
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 3 kommenttia

Olet varmaan nähnyt joskus mitä erilaisempia silmänkääntökuvia ja illuusioita, joissa ihmissilmää huijataan. Keräilin muutamia netistä löytyviä mielestäni hienoja optisia illuusioita, joita on hyvä kokeilla vaikka illan ratoksi. Huomaat kuinka helppoa silmää on huijata :).

Silhuetti

Silhuetti-illuusio.
Tässä illuusiossa näet pyörivän naishahmon varjon. Vaikka hahmo näyttääkin pyörivän aluksi koko ajan vain myötäpäivään, pitäisi kuvasta pystyä näkemään, että hahmo pyörii myös vastapäivään. Voi olla vähän hankalaa huomata tämä. Itsekään en oikein tajua, miten pystyn välillä näkemään pyörimisen toiseen suuntaan. Kannattaa kokeilla tuijottaa hahmon pyörivää varvasta ja ruutua hieman oikealta. Näin itse näen pyörimissuunnan muutoksen parhaiten.

Samanväriset ruudut?
Tässä illuusiossa shakkiruudukon kaksi ruutua näyttävät täysin erivärisiltä, vaikka todellisuudessa ruutujen väri onkin aivan sama. Hämmentävää...

Sokea piste?
Tässä illuusiossa pitää tuijottaa ympyrän keskellä olevaa mustaa ristiä, mutta samalla sivusilmällä kuitenkin seurata ympyrän kehää kiertävää tyhjää pistettä. Tyhjä piste pitäisi näkyä silloin vihertävänä (vaikka se todellisuudessa ei ole vihreä). Jos tuijotat vain ympyrän keskellä olevaa ristiä parinkymmenen sekunnin ajan, vähitellen kaikki ympyrän kehällä olevat vaaleanpunaiset pisteet pitäisivät kadota. Ilmiö liittyy kait jotenkin silmän sokeaan pisteeseen.

Liikkuvia paikallaan pysyviä kuvia
Tällä sivulla on kokoelma staattisia kuvia, jotka kuitenkin näyttävät liikkuvan. Kuvat ovat siis yksittäisiä kuvia (ei mitään gif-animaatioita), mutta kun liikuttelee silmää ympäri kuvan, näyttää siltä, että kuvissa esitetyt kuviot liikkuisivat.

Lisää optisia illuusioita löytyy mm. seuraavilta sivuilta:

Lisää hyviä illuusio-linkkejä voi laittaa tämän kirjoituksen kommentteihin.