MVnet logo

Blogi » Paras ilmainen kävijälaskuri

  • Julkaistu 30. Toukokuuta 2009
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 13 kommenttia

Kävijälaskurin valitseminen nettisivuille voi osoittautua hankalaksi tehtäväksi. Ilmaisia laskureja on tarjolla netissä pilvin pimein ja niistä valitseminen on vaikeaa. Monet laskureista ovat oikeasti hyvin suppeita. Esim. MVnetin kävijälaskuri on kyllä toimiva, mutta ei siitä todellisuudessa kovin paljoa tietoa saa ulos. Google Analytics on ehkä suosituin kävijästatistiikkapalvelu, mutta siinäkin on puutteensa.

Itse etsin jokunen viikko sitten hyvää kävijälaskuria PolkupyöräWikiin. Ja tässä tarkoitan sivustolle asennettavaa omaa kävijälaskuria, en Google Analyticsin tyyppistä "ulkoista" palvelua. Aikaisemmin käytössäni oli FireStats, joka toimikin erittäin mallikkaasti kunnes päivitin sen versioon 1.6.1-stable, koska ohjelmisto itse tätä suositteli. Päivitys kuitenkin aiheutti sen että osa laskurin toiminnallisuudesta lakkasi toimimasta eikä laskurin tekijä ole pystynyt ongelmia korjaamaan. Siispä parempaa laskuria etsimään.

Piwik -kävijälaskuri

Useiden sivujen läpikäynnin jälkeen törmäsin viimein ilmaiseen kävijästatistiikkaohjelmistoon nimeltä Piwik, jota voin ehdottomasti suositella kaikille sivustoille, joissa on PHP- ja MySQL-tuki. Toisin kuin FireStats, Piwik on GPL-lisensoitu ja sitä voi käyttää ilmaiseksi kaupallisillakin sivustoilla. Piwikin avulla voi tarkastella mm. kävijämääriä, kauanko kävijät käyttävät aikaa sivustolla, mistä kävijät tulevat sivuille (referrer), kävijöiden selain-/käyttöjärjestelmäjakaumaa yms. Kaikki tieto esitetään hyvin havainnollisesti mm. graafeina ja taulukkoina. Käytännössä Piwik tarjoaa hyvin paljon samaa kuin Google Analytics. Kuitenkin Piwik eroaa Google Analyticsistä siten, että kaikki tieto on tallennettu oman palvelimesi tietokantaan.

Itse käytän PolkupyöräWikissä sekä Piwikiä että Google Analyticsiä. Google Analytics on hyvä laskuri, koska lähes kaikki muutkin käyttävät sitä, joten kävijämäärien vertailu on helppoa. Piwik taas on siitä hyvä, että sen avulla voi mielestäni tarkastella tarkemmin, mistä kävijät ovat tulleet - Google Analytics kun ei aina näytä kävijän tarkkaa osoitetta. Esim. jos kävijä on tullut jonkun keskustelufoorumin kautta, näyttää Analytics osoitteen ilman URL-osoitteen parametreja (esim. osoite http://www.mvnet.fi/keskustelu/viewforum.php?f=9 muuttuukin muotoon http://www.mvnet.fi/keskustelu/viewforum.php, joka viekin jo aivan eri paikkaan). Piwikillä ei tätä ongelmaa ole. Piwikin avulla pystyy myös näyttämään kävijöille sivuston kävijätietoja erilaisina graafeina. Ehdottomasti paras kävijälaskuri, jota olen itse kokeillut. Suosittelen.

Lisää hyviä kävijälaskureita löytyy Six Revisions -sivustolta.