MVnet logo

Blogi » Spämmerit pois keskustelupalstoilta

  • Julkaistu 18. Joulukuuta 2006
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 5 kommenttia

Jos seurasit MVnetin keskustelupalstaa viime kuukausina, saatoit huomata, että palstalle sateli 3-5 kpl spämmiviestejä noin viikon välein, vaikka foorumialustana toimivassa PHPBB:ssä oli päällä kaikki vakiona tulevat spämmiestot.

PHPBB CAPTCHA

Keskustelupalstalla oli käytössä ns. CAPTCHA-tekniikka, joka on lyhennys sanoista Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart eli lyhyesti suomennettuna automaattinen testi, joka erottaa koneet ihmisistä. PHPBB:ssä siis käytetään CAPTCHAna ns. visuaalista varmennusta, jossa käyttäjän pitää lukea rekisteröintilomakkeessa olevasta kuvasta lyhyt koodi ja syöttää se lomakkeelle (kts. kuva oikealla). Toivomuksena on, että kone ei osaisi tulkita kuvan sisältämää tekstiä.

Spämmerit ovat kuitenkin ovelaa porukkaa. PHPBB:n visuaalinen varmennus on jo aika päivää sitten murrettu. Siksi spämmerit pystyivät rekisteröitymään myös MVnetin keskustelupalstalla huolimatta siitä, että visuaalinen varmennus oli käytössä. Myöskään tunnuksen aktivointi sähköpostitse ei auta pitämään spämmereitä poissa.

Yahoo CAPTCHA

PHPBB:n visuaalisen varmennuksen käyttämä kuva on melko selkeä, joten se on helppo lukea myös tietokoneella. PHPBB:seen saa lisäosana hieman parannellun CAPTCHAn, jossa kuvan kirjaimet/numerot eivät ole niin selkeitä ja siksi koneen on vaikeampi niitä lukea. Usein nämä tosin tuottavat vaikeuksia jo ihmisillekin. Itse ainakin olen törmännyt esim. Yahoon palveluissa rekisteröitymisen yhteydessä sellaisiin visuaalisiin varmennuksiin, joiden koukeroista saa arvata, mikä merkki on kyseessä (kts. kuva oikealla). Ei siis kovin käyttäjäystävällistä.

Spämmiviestien estoon on PHPBB:lle tarjolla kuitenkin paljon parempi ja hauskempi lisäosa kuin tylsät "kopioi kuvasta koodi"-varmennukset. MVnetin keskustelupalstalle otettiin siis käyttöön ns. Photo Captcha, jossa rekisteröityjän pitää valita kuvien joukosta vain kissoja esittävät kuvat (kts. kuva alla). Jos hän valitsee jotain muita kuvia, ei rekisteröinti onnistu. Spämmibotit eivät tällaisesta mitään ymmärrä, joten spämmiviestien tulo pitäisi lakata. Ihmisellä tällainen ei taas tuota mitään ongelmia. Käyttäjä voi myös itse vaihtaa kuvat vaikka kissoista koiriksi tai miksi tahansa vain haluaa. Photo Captchan myötä spämmiviestit ovat hävinneet kokonaan MVnetin keskustelupalstalta. Jos oma PHPBB-pohjainen palstasi kärsii spämmiviesteistä, suosittelen kyseisen lisäosan asentamista.

Kissat CAPTCHA