MVnet logo

Blogi » Täysin ilmainen luottokortti

  • Julkaistu 16. Marraskuuta 2014
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 8 kommenttia

Luottokortti on nykyään lähes pakollinen maksuväline, jos haluaa asioida ulkomaisissa verkkokaupoissa. Luottokortilla maksamisessa on monia etuja. Saat luottokortilla keskimäärin kuukauden korotonta maksuaikaa. Luottokortti tuo myös turvaa: Suomessa luottokortin myöntäjä vastaa, jos myyjä ei tuotetta toimitakkaan. Jos siis et saa luottokortilla maksamaasi tavaraa nettikaupasta, voit ilmoittaa luottokortin myöntäjälle, että et maksa ostosta.

Luottokortteja myöntävät Suomessa monet eri tahot ja hinnat vaihtelevat paljon. Monet pankit perivät luottokortista vuosimaksua, joka voi olla jopa 50 euron luokkaa. Vuosimaksua maksat riippumatta siitä teetkö kortilla ostoksia vai et. Lisäksi luottokortin käytöstä peritään usein tilinhoitopalkkiota, joka on yleensä n. 2-4 euroa per lasku. Tilinhoitopalkkio peritään yleensä vain jos käytät korttia, eli jos et jonain kuukautena tee yhtään ostoksia kortilla, ei tilinhoitopalkkiota peritä. Joskus tilinhoitopalkkio peritään vain jos olet käyttänyt kortin luotto-ominaisuutta, eli et ole maksanut koko laskua kerralla. Jos käytät luottokorttia kuukausittain, kortin käyttö voi siis maksaa lähes 100 euron verran. Luottokortista ei kuitenkaan ole pakko maksaa mitään, koska niitä saa myös täysin ilmaiseksi ilman vuosimaksua ja tilinhoitopalkkioita.

Ilmaiset luottokortit

S-Pankin Visa oli yksi täysin ilmainen luottokortti, mutta S-Pankki kertoo, että 1.6.2015 alkaen luottokortin käytöstä veloitetaan laskutuspalkkiota kaksi euroa per lasku. Myös Hypo Snellman Visa oli täysin ilmainen luottokortti, mutta Hypon Visa-kortin käyttö loppuu 31.12.2014, jonka jälkeen Hypon tarjoamissa uusissa kortissa on vuosimaksu 50 euroa sekä tilinhoitopalkkio 2,5 euroa/lasku. Moni aiemmin täysin ilmaisista luottokorteista on siis muuttunut maksullisiksi. Alla on kuitenkin lueteltu luottokortteja, joiden käyttö ei edelleenkään maksa mitään ja kuka tahansa voi niitä hakea. Näissä korteissa ei siis ole vuosimaksua, eikä tilinhoitopalkkiota, jos maksat joka kuukausi koko luottolaskun pois. Hinta näille korteille on siis 0 euroa / vuosi käytit korttia kuinka paljon tahansa. 

K-Plussa MasterCard

  • Hinta 0 eur / vuosi. Ei avaus- tai vuosimaksua
  • Saat korttiostoksillesi keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa.
  • Toimii ympäri maailman, myös verkkokaupoissa
  • Uusissa korteissa lähimaksu-ominaisuus
  • Luottoraja 1000 - 2000 euroa uusille korteille, voit myöhemmin korottaa rajan 6000 euroon.
  • Plussa-kortti kätevästi samalla kortilla
  • Kortin myöntää Pohjola Pankki Oyj.
  • Luottopäätöksen saa usein heti verkkohakemuksen lähettämisen jälkeen. 
  • Huomaa että hakiessasi korttia liityt samalla K-Plussa-asiakkaaksi, jos et jo ole. Tämä ei kuitenkaan maksa mitään.
  • Laskut tulevat e-laskuina.
  • Hae korttia verkossa

Stockmann MasterCard

  • Hinta 0 eur / vuosi. Ei avaus- tai vuosimaksua
  • Saat korttiostoksillesi keskimäärin 30 päivää korotonta maksuaikaa.
  • Toimii ympäri maailman, myös verkkokaupoissa
  • Luottoraja 500 - 10 000 euroa
  • Kortin myöntää Nordea
  • Kortin saamisen edellytyksenä on, että olet Stockmann kanta-asiakas. Kanta-asiakkaaksi liittymisen voi kuitenkin tehdä helposti verkossa eikä se maksa mitään.
  • Laskut tulevat e-laskuina.
  • Hae korttia verkossa

Luottokorttien hakemukset ja ehdot

Huomaa, että käytössäsi voi hyvin olla samanaikaisesti useita eri tahojen myöntämiä luottokortteja. Oman kokemukseni perusteella voit hakea toista luottokorttia, vaikka sinulla olisikin jo ennestään muita Visa- tai MasterCard-kortteja. Myös korttien yhteenlaskettu luottoraja voi olla monta kertaa suurempi kuin kuukausipalkkasi. Esim. itselläni oli parhaimmillaan kaksi Visa-korttia (S-Pankin Visa, Hypo Visa) ja kaksi MasterCard-korttia (K-Plussa MC ja Stockmann MC), joissa oli yhteensä yli 18 000 euron kuukausittainen luottoraja. Harvoin noin suurella luottorajalla mitään tekee, mutta kun kaksi näistä korteista muuttuu ensi vuonna maksullisiksi (S-Pankin Visa ja Hypo Visa), oli useamman kortin hankinta järkevää. Myös esim. ulkomaanmatkalla on hyvä olla kaksi eri tahon luottokorttia mukana, jos toisen kanssa tuleekin joitain ongelmia.

Luottokortin myöntäjät eivät yleensä koskaan anna perusteluja sille, jos hakemus hylätään. Itsellänikin hylättiin K-Plussa MC -hakemus muistaakseni ainakin kerran. Tällöin kannattanee kokeilla ensin hakea korttia pienimmällä luottorajalla ja korottaa luottorajaa myöhemmin (huomaa että korotus saattaa maksaa). Itse hain esim. K-Plussa MC -korttia aluksi 1000 euron luottorajalla ja hakemus meni läpi. Korotin luottorajan sitten n. puoli vuotta myöhemmin ilmaiseksi maksimiin 6000 euroon.

Luottokorttien ehdot kannattaa lukea yleensä läpi, etenkin maksujen osalta. Valitettavan usein korttien maksut on ilmoitettu epäselvästi. Esim. itse sain Hypolta kirjeen, jossa tarjottiin uutta Hypo MasterCard -korttia minulle ilmaiseksi Hypo Visa -kortin tilalle. Uutta korttia mainostettiin minulle vuosimaksuttomaksi, josta helposti ymmärtäisi, että kortti on täysin ilmainen, koska aikaisempi Hypo Visa ei myöskään maksanut mitään, jos maksoin laskut kerralla pois. Mutta kortin yleisistä ehdoista löytyikin teksti "Tilinhoitopalkkio 2,50 euroa/kuukausi veloitetaan, kun luottokorttia on käytetty tai luottotilillä on velkasaldoa." Mitä tarkoittaa termi "luottokorttia on käytetty"? Joku voisi tulkita tuon niin, että jos käytät kortin luotto-ominaisuutta (eli et maksa koko laskua pois kerralla), peritään tilinhoitopalkkio vain silloin (Hypo Visa-kortti toimi juuri näin). Todellisuudessa tässä tapauksessa kuitenkin jokaisesta laskusta peritäänkin tilinhoitopalkkio, vaikka maksaisit aina luottolaskut kerralla pois. Jos tarkkoja ollaan niin maksaessasi luottokortin laskut aina kerralla pois, et koskaan käytä korttia "luottokorttina" vaan maksuaikakorttina. Luottokorttien termistö on siis hieman vaikeaselkoista ja aiheuttaa hämmennystä.