MVnet logo

Blogi » Todellinen kannettava - LG LW25

  • Julkaistu 21. Joulukuuta 2006
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 7 kommenttia

Vasemmalla iBook G4, oikealla LG LW25

Tyylikkäitä, pieniä ja kevyitä kannettavia on harvassa - erityisesti jos hintakin pitää olla vielä kohtuullinen. Applen MacBookit ovat kyllä mielestäni tyylikkäitä, mutta eivät painoltaan kuulu aivan keveimpiin kannettaviin eikä Mac OS X:kään kaikkia miellytä. Sonyn kevyet VAIO-kannettavat olisivat hyvä valinta, mutta ovat melko hintavia.

Itse pähkäilin noin kuukausi sitten kannettavan valinnan kanssa ja päädyin lopulta ostamaan mallin LG LW25 (BGRV1), josta kerron tässä hieman omia kokemuksiani. Tätä ennen käytössäni on ollut kannettavat: Packard Bell IGO 2451 (pikemminkin raahattava) ja 12" Apple iBook G4, joten jonkinlaista vertailukohtaa löytyy. Oikealla olevassa kuvassa näet iBook- ja LW25-kannettavat vierekkäin.

LG LW25 tärkeimmät tekniset tiedot

  • Prosessori: Intel® Core™2 Duo T5600 (1.83GHz)
  • Muisti: 1GB (1024MB x 1) DDR II
  • Kiintolevy: P-ATA 80GB (4200rpm, 1.8")
  • Näyttö: 12.1" (resoluutio 1280 x 800)
  • Näytönohjain: Intel® GMA950
  • Akku: 5200mAh, max. akkukesto noin 5-6 h
  • Paino: 1,87 kg (1,72 kg ilman DVD-asemaa)
  • Käyttöjärjestelmä: Windows® XP Professional
  • Muuta: WLAN, Bluetooth, 5-in-1 -muistikortinlukija

Kokemuksia LW25 -kannettavasta

Ostin siis tuon LW25:n kalleimman mallin (BGRV1). Nyt olen jo noin kuukauden ajan käyttänyt tuota ja olen ollut melko tyytyväinen ostokseen. Hintaa tuolle tuli pyöreät 1800 euroa. Ehkä hieman kallis ominaisuuksiinsa nähden, mutta laadusta kannattaa maksaa.

Kone on erittäin tukevan tuntuinen ja kevyt! Runko on laadukkaan tuntuinen ja näyttökin on tukevasti kiinni koneessa (ei jää väpättämään, jos vähän tökkää). Kone ei nitise eikä natise. Omistamaani iBook G4:ään verrattuna runko on mielestäni jopa parempi (hieman jo iBook nitisee). Myös verrattuna taloudessa olevaan IBM T43:seen runko on mielestäni huomattavasti tukevamman tuntuinen (tosin onhan tämä LW25 huomattavasti tuota IBM:n "raahattavaa" sirompi, mutta kuitenkin). Näppäimistökin on jämäkkä ja nyt kuukauden totuttelun jälkeen tuntuu todella hyvältä. Yllätyin, kun enter-näppäinkin on aivan normaalin kokoinen. Kätevänä ominaisuutena DVD-aseman saa pois ja sen tilalle saa laitettua mukana tuleen aseman korvikkeen, jolloin paino kevenee noin 100 grammalla.

Kone on melko hiljainen. Tuulettimen ääni on miellyttävän hiljainen. Tuulettimen nopeutta saa säädettyä painikkeilla Fn+F10 (vaihtoehdot ovat: Normal, Cool, Silent). Silent-moodissa tuuletin käy koko ajan pienillä kierroksilla, jolloin koneen käyntiääntä ei juuri kuule (vain hiljaisessa huoneessa, muutoin sekoittuu taustameluun). Normal-tilassa tuuletin käy hieman kovemmalla, mutta ei käy kuin silloin, jos tarvetta on (joku lämpötilaraja). Jos selaa vain nettiä ja tekee pientä tekstinkäsittelyä, voi hyvinkin kestää tunti, ennen kun tuuletin herää eloon. WLAN ja bluetoothkin menevät kätevästi päälle/pois Fn+F6-painikkeella.

Omistamaani iBook G4 -kannettavaan verrattuna LW25:n käyntiääni on ehkä hieman kovempi, jos koneen tuuletin on käynnissä (iBookhan on normaalikäytössä lähes äänetön). Tosin taas koneen kiintolevy on huomattavasti iBookin kiintolevyä hiljaisempi. Jos tuuletin ei käy, on kone kyllä iBookia hiljaisempi. Kun iBookin tuuletin lähtee rasituksessa kunnolla käyntiin, on se huomattavasti LW25:n tuulettimen ääntä kovempi.

Kone ei edes normaalikäytössä lämpene kovin paljoa. Ehkä hieman enemmän kuin iBook, mutta mitään polttavan kuumia pisteitä ei synny. Päältä kone ei lämpene juuri yhtään, pohjasta hieman enemmän.

Akkukesto voi hyvinkin olla maksimissaan noin 6 tuntia. Ihan tarkkoja aikoja en ole mitannut, mutta kun itselläni on WLAN päällä ja selailen nettiä ja kirjoittelen jotain, kestää akku noin 4,5-5 tuntia. Bluetooth ja WLAN päällä akkukesto jää siihen 4 tuntiin. Jos ottaa molemmat (WLAN ja Bluetooth) pois päältä ja laitan virransäästöt maksimille, voi akku kestää hyvinkin sen 6 tuntia tai hieman ylikin. Itselläni ei ole käytössä aivan maksimi-virransäästöt (näytön kirkkaus puolivälissä). Virransäästötiloja voi hallita helposti mukana tulevalla BatteryMiser-ohjelmalla, joka on kyllä tosi kätevä.

Intelin Core 2 Duo -prosessori tarjoaa kyllä hyvää laskentatehoa ja samalla vähäistä virrankulutusta, joka säästää akkua. Kokeilin ajaa iBookissa erästä Java-sovellusta, joka arpoo miljardi satunnaislukua ja tekee niistä hieman laskelmia. IBookin 1,33 GHz PowerPC-prosessorilla laskuissa kesti noin 17 minuuttia, kun taas LW25:n Core 2 Duo selviytyi laskuista jo 2 minuutissa eikä prosessoria edes käytetty 100% kuten iBookissa. Myös 1080p-tasoiset HD-videot pyörivät LW25:llä mainiosti toisin kuin vanhalla pöytäkoneellani, jossa oli prosessorina AMD Sempron 3000+.

(Lue myös seuraava sivu)

Sivut: 1·