MVnet logo

Blogi » Windows Vista kannettavaan

  • Julkaistu 15. Joulukuuta 2007
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 2 kommenttia

Jokin aika sitten kerroin Ubuntun asentamisesta LG LW25 -kannettavaani. Pieniä ongelmia siinä oli, mutta melko hyvin se on nyt toiminut. Jokapäiväisessä käytössäni oli kuitenkin Windows XP Pro, joka tosin oli alkanut hidastella jo jonkin verran. Käynnistymisessä kesti noin 4 minuuttia, ennen kun pääsi varsinaisesti tekemään mitään. Lisäksi pari kertaa kuussa kävi niin, että kone jumiutui lepotilaan mennessä. Muistin tuplaaminen 2 gigatavuun auttoi jonkin verran hidasteluun, mutta ei tarpeeksi. Ubuntuun vaihtaminen kokonaan ei kuitenkaan tullut kysymykseen, erinäisten ongelmien takia.

Sain opiskelujen kautta käsiini ilmaiseksi Windows Vista Business -asennusmediat ja lisenssin, joten päätin kokeilla, miten Vista toimii koneessani. Olisin kuitenkin asentanut XP:n uudelleen, joten samalla rykäyksellä voisi siirtyä Vistaan. Asennusta varten täytyi ensin ladata 5 CD-levyllistä asennuslevyjä, jossa meni tunti jos toinenkin. Kuitenkin Vistan asennus oli hyvin helppoa. Levyt sisään ja muutaman kerran kliksutteli hiirellä eteenpäin. Itse asennus meni nopeammin kuin luulin, noin 1 tunnissa Vista oli käyttökunnossa (varmaan nopeamminkin olisi asentunut, jos käytössäni olisi ollut nopeammat kuin 4X CD-RW-levyt). Asennus onnistuu helposti Ubuntun rinnalle APC Magazinen "How to dual-boot Vista with Linux (Linux is already installed)" -ohjeiden mukaan. Lisäksi APC Magazinelta löytyy myös asennusohje Ubuntun asentamiseen Vistan rinnalle (Vista asennettuna ensin).

Ongelmilta alussa en kuitenkaan välttynyt. Vista ei tunnistanut koneen verkkokorttia, asennettuna ei ollut synapticsin tasohiiren ajureita (vieritys ei toiminut) ja ääntä ei kuulunut laisinkaan (äänikortin ajurit uupuivat). Onneksi näihin kaikkiin löytyi ajurit koneen valmistajan LG:n sivuilta, mutta kyllä vähemmän kokeneella käyttäjällä olisi voinut mennä tässä vaiheessa sormi suuhun - varsinkaan jos käytössä ei olisi ollut langatonta verkkoa, joka oli siis aluksi ainut toimiva yhteysmuoto internetiin. Ajureiden asentaminen ei ollut hankalaa, vaan ongelma oli lähinnä niiden löytäminen. Tässä mielessä Ubuntun asennus oli jopa paljon helpompaa kuin Vistan.

Lisäksi Vistassa oli päällä ärsyttävä ominaisuus, joka välkäytti ruutua aina pari kertaa, kun koneen avasi tai palasi lepo- tai valmiustilasta. Onneksi netistä löytyi tähän ohje, jolla ruudun välkynnästä pääsi eroon.

Windows Vista LG LW25 -kannettavassa

Näin muutaman viikon käytön jälkeen olen loppujen lopuksi melko tyytyväinen Vistaan. Tuskin olisin kuitenkaan tästä mitään maksanut, kun XP Pro:nkin omistan, mutta kyllähän tätä käyttää. Mitään kaatuilua en ole havainnut. Akkukesto on ehkä hieman heikentynyt XP:stä, vaikka en käytäkään Aero-käyttöliittymän hienouksia. XP:ssä akku kesti noin 4h, nyt ehkä vartin vähemmän. Tosin ohjelmat tuntuvat aukeavan nyt rivakammin. Joidenkin ohjelmien vanhojen versioiden kanssa on tosin ollut hieman ongelmia (esim. Nero ja Paint Shop Pro 7).

Se täytyy sanoa, että Vistan ohjeet ovat kyllä hyvät. Lisäksi varmuuskopiointitoiminto Business-versiossa on ihan kätevä ja virrankäyttö-asetuksia saa säädettyä paljon XP:tä tarkemmin. Kone käynnistyy nyt paljon rivakammin. Jo 1 minuutissa pääsee availemaan tiedostoja ja parissa minuutissa kaikki käynnistyksen yhteydessä avatut ohjelmat ovat auki. Paljon muutakin pientä ja hyödyllistä Vistasta löytyy (mm. kuvien ja PDF-tiedostojen esikatselukuvat kansioissa). Tietysti onhan tämä myös hienomman näköinen kuin XP ja todennäköisesti turvallisempi käyttää, kun en enää käytä Vistaa järjestelmänvalvojan oikeuksilla päivittäisessä käytössä, kuten XP:ssä.

Aikaisemman F-Securen virustutkan ja palomuurin olen heivannut mäkeen resursseja syömästä. Vistan palomuuri on ajanut asiansa ihan hyvin eikä viruksetkaan ole kovin suuri riski, kun ei käytä IE:tä, surffaa epäilyttävillä sivuilla tai availe outoja liitetiedostoja. XP:n uudelleenasennus ja virustutkan poisto XP:stä olisivat varmaan nopeuttaneet myös XP:tä. Mutta tulipa nyt kokeiltua Vistaa. Samalla tuli karsittua turhia ohjelmia ja tiedostoja kiintolevyltä ja asennettua uusimmat versiot käytössä olevista ohjelmista.

En kyllä näe kovin montaa hyvää syytä, miksi siirtyä XP:stä Vistaan, jos XP toimii ongelmitta. Kovin montaa Vistan uutta ominaisuutta en ainakaan itse käytä. Tosin jos koneen mukana tulee jo valmiiksi Vista, en näe myöskään syytä, miksi tavallisen käyttäjän täytyisi vaihtaa XP:seen.