MVnet logo

Blogi » Wolfram Alpha - Aidosti uudenlainen tieteellinen hakukone

  • Julkaistu 10. Heinäkuuta 2009
  • Kirjoittanut: Jarmo Vestola
  • 2 kommenttia

Monopoliasema millään markkinoilla ei ole koskaan kuluttajien hyväksi. Google on kasvanut yhtiönä jo pelottavan suureksi (Googlesta tulee tätä menoa kohta Terminaatorista tuttu Skynet) ja kunnollisten vaihtoehtojen ja kilpailun puuttuessa sille on syntynyt hakukonemarkkinoillakin jo luonnollinen monopoli (markkinaosuus noin 70%). Kuka edes muistaa, miten netistä löysi tietoa ennen Googlea?

Onko enää edes mahdollista horjuttaa Googlen valta-asemaa hakukonemarkkinoilla, vaikka suurin osa hakukonejätin tuloksista on nykyisin pelkkää mainosta ja roskaa? Toisin kuin muut median hypettämät hakukoneet, kuten esim. Googlen entisten työntekijöiden perustama Cuil tai Microsoftin kesäkuussa julkaisema Bing, Wolfram Alpha tarjoaa oikeasti jotakin uutta ja omaperäistä. Hakukone ei kuitenkaan varsinaisesti kilpaile Googlen kanssa edes samoista käyttäjistä. Alphalla ei etsitä yleistietoa, vaan se toimii pikemminkin laskukoneen ja hakukoneen yhdistelmänä, hyvä termi olisi tietokantapalvelu.

WolframAlpha etusivu

Wolfram Alphan omaperäisyys

Uudenlaisen hakukoneen on kehittänyt luonnontieteiden eri osa-alueilla käytettävästä laskentaohjelmistostaan (Mathematica) tuttu yhtiö. Yhtiön hakukone osaa tehdä monimutkaisiakin laskutoimituksia hakusanojen perusteella ja yhdistellä ja koota tiedoista halutun tuloksen. Kuulostaa tavalliselta markkinamiesten puheelta, mutta on oikeasti totta joka sana.

Ero Googlen ja Wolfram Alphan hakutuloksiin selittyy täysin erilaisella toimintalogiikalla. Google pyrkii etsimään haettavan tiedon jo olemassa olevien verkkosivujen tekstimassasta ja ohjaa käyttäjän sivulle, jolta tieto mahdollisesti löytyy. Wolfram Alpha puolestaan perustuu sen työntekijöiden koostamiin tietokantoihin. Haluttua tietoa etsitään vain näistä tietokannoista, muokataan ja yhdistetään mahdollisesti muihin tietoihin. Näin luodaan siten uutta tietoa, joka esitetään käyttäjälle omalla selkeällä sivullaan.

Alpha ei pyri olemaan hakusanojen tulkinnassa mikään erityisen älykäs sovellus, suomea se ei edes ymmärrä. Ajatuksena on yksinkertaisesti yhdistää tietokannat ja matemaattinen laskenta toisiinsa. Tietokantoja on koostettu jo usean vuoden ajan. Pitää ymmärtää, että Wolfram Alpha ei ole yleishakukone. Toisin kuin Google, Alpha ei tule koskaan löytämään vaikkapa suosittuja blogeja, uutisia, kuvia yms. viihdettä. Näkökulma on pelkästään tieteellinen ja haettava tieto yleensä numeraalista, eli numeroina esitettävää ja tulkittavaa.

Kerro, kerro kuvastin...

Mitä Alpha sitten muka osaa mitä Google ei löydä? Otetaan muutama järkevä esimerkki helpoimmasta lähtien. Suurin osa alla olevan listan kysymyksistä on muokattu Wolfram Alphan etusivulta löytyvän esittelyvideon esimerkeistä, jotka kannattaa katsoa, ennen kuin alkaa käyttää tai tuomita hakukonetta. Alpha on siis tarkoitettu laskemaan vastauksia, eikä listaamaan hakutuloksia nettisivujen muodossa, mikä pitäisi olla kaikille viimeistään tämän jälkeen selvillä. Kokeile, kuinka nopeasti löydät Alphalla näihin kysymyksiin vastaukset, Googlella tuskin selvität listaa ikinä.

* Integroi 2x^5- x + sinx
* Kuinka monta kaloria on viidessä Snickers-suklaapatukassa
* Matka ja lentoaika Helsingistä Lontooseen linnuntietä
* Kuinka monta printattua sivua ja puhuttua minuuttia vie 8000 sanaa englanniksi
* 400 asteisen ja 4 bar veden ja ilman tiheys
* 60-vuotiaan miehen verenpaineen ylä-ja alapaine 95%-luottamusvälillä, hajonta ja keskiarvo
* 50-vuotiaan miehen elinaikaodote Suomessa
* Kuinka monta henkilöä yhteensä käyttää internetiä Euroopassa
* Kuinka suuren kuution tekisi 55 grammasta kultaa ja paljonko se maksaisi
* USAn työttömyysluvut 50-luvulta nykypäivään graafisesti esitettynä
* Kuinka monta litraa oli Suomen öljyntuonti vuonna 2007 litroissa ja euroissa
* Millainen sää oli syntymäpäivänäsi.

Huonot puolet


Wolfram Alpha julkaistiin toukokuussa 2009, joten ikäänsä nähden se on jo ihan kelpo ja toimiva tietokantapalvelu. Paljon tietoa toki puuttuu ja toimintalogiikkaa voisi hioa, mutta tietokantojen lisääntyessä hakukone muuttuu koko ajan fiksummaksi. Kaiken tiedon tarkistaminen ja syöttäminen tietokantoihin on kuitenkin hidasta ja vie paljon aikaa. Hieman myös mietityttää, miten palvelu on tarkoitus rahoittaa.

Nyrkkisääntönä voisi pitää, että jos et keksi oikeasti mitään kunnon kysyttävää niin älä käytä. Käyttöliittymä on vähän tieteellinen ja vaatii käyttäjältä hivenen älyä, hakukonetta ei ole tarkoitettu kaiken maailman tissikuvien etsimiseen. Kyllä Alpha jo nyt on hyvä apuri koululaiselle ja kehittyessään ja kasvaessaan saa varmasti pysyvän paikan Wikipedian ja Googlen rinnalle. Ei Alpha niitä missään nimessä korvaa, mutta toimii hyvin niiden apuna. Kannattaa ehdottomasti tutustua.

lähteet:
http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article285512.ece