MVnet logo

Blogi » YouTube-videoita osa I: Lento-onnettomuuksia

  • Julkaistu 31. Heinäkuuta 2006
  • Kirjoittanut: Jarmo Vestola
  • Ei kommentteja

YouTube logo

YouTubesta löytyy jos jonkinlaista videota. Suuresta määrästä on kuitenkin työlästä etsiä kiinnostavimmat videot. Tästä kirjoituksesta alkaakin MVnetin blogissa julkaistava sarja YouTubesta löytyvistä mielenkiintoisista videoista. Ensimmäisenä on vuorossa lento-onnettomuuksista kuvatut videot, joista on kerrottu tarkemmin alla. Jokaisesta videosta on pienehkö kuvaus, mitä se pitää sisällään (tiedot pohjautuvat lähinnä YouTubessa oleviin videoiden kommentteihin ja Wikipediaan). Klikkaa videon otsikkoa katsoaksesi videon.

Hybridin epäonnistunut nousu
Videolla näytetään V-22 "Osprey" hybridin epäonnistunut nousu vuonna 1991, joka päättyi koneen tuhoutumiseen. Kyseinen hybridi on siis lentokoneen ja helikopterin risteytys. Kyseisen mallin kehitys on kestänyt pitkään ja ollut hyvin kiistanalainen. Rahaa kehitykseen oli palanut vuoteen 1988 mennessä yli 30 miljardia dollaria, joka oli yli 10-kertainen suunniteltuun summaan nähden. Kehityksen aikana kyseisessä mallissa on ollut useita vakaviin onnettomuuksiin johtaneita vikoja. Lisätietoa V-22 hybridistä löytyy englanninkielisestä Wikipediasta osoitteesta http://en.wikipedia.org/wiki/V-22.

Helikopterin laskeutuminen lentotukialukselleHelikopterin lasku lentotukialukselle
Videolla nähdään Yhdysvaltain armeijan helikopterin Ch-46 "Seaknight" epäonnistunut laskeutuminen lentotukialukselle 9.12.1999. Helikopterin laskeutumistelineet jäivät kiinni metalliseen turvaverkkoon ja kun pilotti yritti korjata virheen, tippui helikopteri mereen ja upposi. Kyydissä olleista 18 henkilöstä 11 saatiin pelastettua ja loput hukkuivat.

747 vs. auto
Videossa näytetään, kuinka voimakkaat ovat 747 jumbojetin turbiinien lähettämät virtaukset. Turbiinien takana ollut auto lentää kaaressa mereen. Kyseessä ei varsinaisesti ole lento-onnettomuus, vaan järjestetty esitys 747:n turbiinien voimakkuudesta.

Sekalaisia lento-onnettomuuksia I
Videolla on parisenkymmentä erilaista hävittäjien, helikoptereiden ja muiden lentokoneiden lento-onnettomuuksia. Mielenkiintoisin on ehkä 2 minuutin kohdalla oleva video, kun hävittäjä ylittää äänivallin. Videosta näkee selvästi, kun äänivalli rikkoutuu. Koneen ympärille piirtyy sekunnin murto-osiksi utuinen ympyrä. Hävittäjä tosin räjähtää kappaleiksi tämän jälkeen johtuen kai liian suuresta rasituksesta, jota kone ei kestänyt. Videon lopussa on myös B-52 pommittajan maahansyöksy. Kyseinen pilotti kuulemma otti paljon riskejä ja hänestä oli tehty monta valitusta. Katso siis mihin se johti.

Sivut: 1·