MVnet logo

Blogi » YouTube-videoita osa VIII: Myytinmurtajat

  • Julkaistu 3. Helmikuuta 2007
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 1 kommentti

YouTube logo

Äskettäin tässä blogissa käsiteltiin myyttisiä asioita: 9/11 salaliittoteoriat sekä UFO-videoita. Mikäpä olisi parempi jatke näille kuin myyttien todelliset "asiantuntijat": Myytinmurtajat.

Jos joku ei vielä tiedä, on Myytinmurtajat (engl. MythBusters) mitä mainioin TV-ohjelma, joka pyörii Discovery Channel -kanavalla. Amerikoissa menossa on 5. tuotantokausi, jaksoja on tehty jo yli 70. Suomessa ohjelman 2. tuotantokautta esittää MTV3 keskiviikkoiltaisin ja äskettäin esitettiin 29. jakso.

Sarjan ideana on ottaa esille erilaisia myyttejä ja testata kokeellisesti, pitävätkö ne paikkansa. Esimerkkejä testatuista ja murretuista myyteistä ovat mm. seuraavat:

  • Ihminen selviää putoavasta hissistä, jos hän hyppää viime hetkellä ylöspäin.
  • Tavallisella aseella voi ampua tappavia jääluoteja.
  • Valojen jättäminen päälle säästää sähköä etenkin loisteputkilampuissa.

Myytinmurtajat logo

Omasta mielestäni sarja on erittäin viihdyttävä ja onkin viikon kohokohta TV:ssä. Sarjan juontajat Adam Savage ja Jamie Hyneman sopivat ohjelmaan hyvin. Molemmilla on kymmenien vuosien kokemus erikoisefekti-alalta. Vaikka heidän testinsä eivät olekaan aina aivan tieteellisen tarkkoja, on heidän puuhailunsa mielenkiintoista ja viihdyttävää katseltavaa. Kaiken maailman hauskoja kommelluksia sattuu ja tapahtuu ja ohjelmasta myös oppii uusia asioita. Suosittelen ehdottomasti seuraamaan sarjaa parin viikon ajan.

Paljon tietoa Myytinmurtajista löytyy englanninkielisestä Wikipediasta artikkelista Mythbusters. Kyseisen sivun lopusta löytyy linkit kaikkiin Myytinmurtajien tuotantokausiin (seasons 1-5), joissa on listattu kaikki Myytinmurtajissa testatut myytit episodeittain.

Myytinmurtajien suosion myötä myös YouTubeen on alkanut ilmestyä sarjan parhaita ja hauskimpia paloja. Alla mielestäni parhainta tarjontaa (VAROITUS: Sisältää juonipaljastuksia tulevista jaksoista):

Myytinmurtajien videoita YouTubessa

Myytinmurtajat - sormenjäljen väärennös

Sormenjälkiskannerin huijaaminen
(Tuotantokausi 4, episodi 59)
Tehtävänä oli tutkia, voiko sormenjälkiskanneria huijata esim. ottamalla talteen toisen ihmisen sormenjälki ja tulostamalla se paperille. Testattavana oli normaali tietokoneen sormenjälkiskanneri sekä ovelle asennettu kehittyneempi sormenjälkilukija, joka tarkkailee myös sormen pulssia ja lämpötilaa. Valmistajan mukaan sitä ei oltu koskaan murrettu, mutta mitä tekivätkään myytinmurtajat...

Jamie ja Adam onnistuivat huijaamaan tietokoneen sormenjälkilukijaa siirtämällä kopion sormenjäljestä ballistiseen geeliin (Ballistic gelatin). Paperikopiota lukija ei hyväksynyt. Ovelle asennetun sormenjälkilukijan huijaus oli paljon helpompaa: se hyväksyi jopa paperikopion sormenjäljestä!

Putoavasta hissistä pelastuminen
(Tuotantokausi 2, episodi 17)
Myyttinä oli se, että putoavasta hissistä voi pelastua, jos hyppää ylöspäin juuri ennen, kun hissi osuu maahan. Näinhän asian laita ei todellisuudessa ole ja samaan lopputulokseen päätyivät myös Jamie ja Adam, kun Buster-parka murjoutui hissin pohjalle.

Alkometrin huijaaminen
(Tuotantokausi 1, episodi 6)
Tässä hupaisassa tehtävässä testataan, voiko poliisin rattijuoppojen testaamiseen käyttämää alkometria huijata. Kokeiltavana olivat erilaiset tabletit, kolikko suussa jne. Testaamista varten piti tietysti ensin juottaa myytinmurtajille reippaasti alkoholia.

Puukanuuna
(Tuotantokausi 1, episodi 6)
Tässä testattiin, voidaanko puusta tehdä tykkiä, jolla voisi ampua esim. kivestä tehtyjä tykinkuulia. Lopuksi tykki tietenkin räjäytettiin kappaleiksi.

Myytinmurtajat - Sementtirekan räjähdys

Sementtirekan räjähdys
(Tuotantokausi 2, episodi 26)
Alun perin tarkoituksena oli testata myyttiä, joka kertoo, että sementtiauton myllyn sisäreunoille kovettuneen sementin voisi poistaa helposti räjäyttämällä yhden dynamiittipötkön sementtimyllyn sisällä. Tämä myytti tuli lopulta osoitettua todeksi, mutta erään kommelluksen kautta myytinmurtajille jäi käteen sementtiauto, joka oli puolillaan kovettunutta sementtiä. Tätä sementtiä ei yhdellä dynamiittipötköllä voinut poistaa, joten järeämpiä aseita kehiin.

Lopuksi päätettiin räjäyttää koko rekka. Rekka vietiin hylätylle kaivosalueelle ja FBI:n valvonnassa siihen ahdattiin noin 400 kg räjähdettä. Läheinen moottoritie suljettiin ja BOOOOOOM! Rekka hävisi yhdessä silmänräpäyksessä olemattomiin. Tämä räjähdys ei tietenkään mitenkään liittynyt myyttiin, mutta on komeaa katseltavaa. Tyypillistä myytinmurtajaa :)

Kahden rekan törmäys
(Tuotantokausi 3, episodi 41)
Jamie ja Adam yrittävät törmäyttää kaksi isoa rekkaa toisiinsa, jotta selviäisi voisiko rekkojen väliin jäävä auto ikään kuin sulautua rekkojen sisään törmäyksen voimasta. Erinäisten vaikeuksia kautta törmäys lopulta saatiin aikaan ja pelti rytisi.

Ming Dynastian astronautti
(Tuotantokausi 2, episodi 24)
Myyttinä kerrotaan, että 1400-luvun Kiinassa astrologi nousi valtaistuimeen asennettujen rakettien avulla kuuhun. Myytinmurtajat asettivat Busterin rakettituoliin ja kuinkas kävikään...

Putoaminen lentokoneesta ilman laskuvarjoa
(Tuotantokausi 4, episodi 69)
Myyttinä oli, että toisen maailmansodan aikana joku oli selviytynyt pudottuaan pommikoneesta 7 kilometrin korkeudesta, kun iskua maahan vaimensi alla sattunut räjähdys. Tässä ohjelmassa myytinmurtajat testasivat tätä myyttiä pudottamalla nuken korkealta ilmasta ja räjäyttämällä kunnon panoksen juuri ennen kun nukke osuu maahan. Videolla näkyy selvästi räjähdyksen paineaalto. Nukkea se ei tosin auttanut.

Miffbusters parodia
Hupaisa parodia Myytinmurtajista.

MythBusters mix
Discovery Channel -kanavan mainos, jossa esitellään Myytinmurtajien parhaita paloja.

MythBusters fun
Toinen hyvä kooste Myytinmurtajien parhaista paloista.