MVnet logo

Internet » Verkkokaupat - Kuluttajana netissä

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 01.01.2009
  • Kommentit

Tullit ja verot

Kaikki EU-maat kuuluvat yhteiseen tulli- ja arvonlisäveroalueeseen muutamin poikkeuksin. EU:n tullialueen ulkopuolelta Suomeen tuotava tavara on tullattava, vaikka tuoja olisikin yksityishenkilö. Tavarasta on annettava Tullille tulli-ilmoitus ja siihen on liitettävä kauppalasku. EU:n ulkopuolelta tuotavista tavaroista maksetaan pääosin kahta veroa: tullia ja arvonlisäveroa. Peleissä, elokuvissa ja musiikissa tulli on 3,5 % ja arvonlisävero 22 %. Kirjojen kohdalla tulli on vapaa ja arvonlisävero 8 %. Tulli maksetaan tullausarvosta, joka on tavaran kauppa-arvo postikulut lisättynä. Hinta, josta arvonlisävero lasketaan on tullausarvo + tulli. Tullia ei tarvitse maksaa, jos tavara on tilattu Suomeen jostain toisesta EU-maasta.

EU:ssa on kuitenkin alueita, jotka eivät kuulu sen arvonlisäveroalueeseen (mm. Iso-Britannian Kanaalisaaret, Espanjan Kanariansaaret ja Suomen Ahvenanmaan maakunta). Niistä alueilta, jotka kuuluvat EU:hun, mutta eivät kuulu EU:n arvonlisäveroalueeseen, tuotavat tavarat on tulliselvitettävä ja niistä on maksettava vain arvonlisävero, kun ne tuodaan EU:n veroalueelle kuten Suomeen. Arvonlisäveroa ei kuitenkaan tarvitse maksaa, jos maksettava arvonlisävero jää alle 10 euroon. Jos tilaamastasi paketista täytyy maksaa tullia tai arvonlisäveroa, saat siitä ilmoituksen postitse. Tulli- ja arvonlisäveromaksut täytyy käydä maksamassa ilmoituksessa mainitussa tullipostissa, josta paketin saa itselleen maksua vastaan.

Seuraavassa hieman selventäviä esimerkkejä:

Tilataan DVD-levy hintaan 45,40 euroa postikuluineen Jerseyn saarelta (täällä toimii esim. Play.com), joka kuuluu EU:n tullialueeseen mutta ei sen arvonlisäveroalueeseen. Jerseystä ostetuista tavaroista ei makseta tullia, vaan ainoastaan arvonlisävero, joka DVD-levyistä on 22 prosenttia eli tässä tapauksessa 9,988 e. Alle 10 euron suuruista tullilaskua ei kuitenkaan kirjoiteta, joten Jerseystä tulevan 45,40 euron arvoisen DVD-lähetyksen saa kotiin vielä veroitta.

Yksityishenkilö ostaa DVD-levyjä postitse. Hinta postituskuluineen on 40 euroa.

  1. Yksityishenkilö tilaa levyt Saksasta (EU-maa). Ostajan ei tarvitse maksaa lähetyksestä Suomessa tullia eikä erikseen arvonlisäveroa. Arvonlisäveron tilittämisestä oikeaan jäsenvaltioon vastaa myyjä.
  2. Yksityishenkilö tilaa levyt USA:sta. Suomessa niistä maksetaan tullia ja arvonlisäveroa. Tulli on 3,5 % eli 1,4 euroa. Arvonlisävero on 22 % eli 9,11 euroa (hinta laskettiin nyt siis tullausarvosta + tullimaksusta eli 40 e + 1,4 e = 41,4 e). Tulli ja arvonlisävero ovat yhteensä 10,51 euroa. Koska ne ylittävät 10 euroa, ne on maksettava. USA:sta voi siis tilata ilman tullia ja arvonlisäveroa vain 38,05 euron arvosta vaikkapa elokuvia.

Lähetyksistä, joista maksettavat verot jäävät alle 10 euron, ei siis makseta tullia eikä arvonlisäveroa.

Lähteet: Suomen tulli

Kuluttajan oikeudet verkkokaupassa

Suomalaiseen yritykseen sovelletaan kuluttajansuojalain etämyyntikaupan ehtoja, eli kuluttajalla on oikeus palauttaa ostamansa tuote 14 vuorokauden kuluessa siitä, kun on saanut tavaran. Palautukseen ei tarvita erityistä syytä. Kauppasumman lisäksi yritys on velvollinen korvaamaan tavaran palautuksesta ostajalle aiheutuneet kustannukset. Eli ostajalle ei saa koitua tuotteen palautuksesta mitään kustannuksia. Myyjän täytyy korvata ostajalle ostohinta postikuluineen ja palautuksesta mahdollisesti aiheutuneet kulut. Jos myyjä ei suostu korvaamaan kuin ostohinnan eikä esim. postikuluja, toimii hän lain vastaisesti. Tällöin ostaja voi ottaa yhteyttä kunnalliseen kuluttajaneuvojaan.

Jos tuote on avattu tai vahingoittunut ostajalla ollessaan, tuotteen palautusoikeus raukeaa. Säilytä itselläsi aina tilausvahvistus, jolloin on helpompi näyttää toteen, mitä on sovittu. Kansainvälisessä kaupassa pätevät eri säännöt kuin Suomessa tehtävissä kaupoissa. Ulkomailta ostettaessa on ennen ostopäätöstä hyvä selvittää mahdollisimman tarkasti, onko tuotteella palautusoikeutta ja kuka maksaa kustannukset.

Lisää tietoa verkkokaupassa asioinnista löytyy Kuluttajaliiton nettisivuilta.

Postipaketin seuranta

Postin lähetysten seuranta netissä

Postin lähetysten seuranta netissä

Postipaketin lähetystunnuksen avulla voit seurata internetistä lähetyksesi etenemistä Postin kuljetusverkossa. Seuranta on tarkkaa, mutta ei aivan reaaliaikaista. Kaikki kotimaan paketit (ei kirjeet) sekä osa ulkomailta saapuvista paketeista ja kirjeistä on varustettu viivakoodilla ja lähetystunnuksella. Näitä voi seurata ainoastaan, jos lähettäjä on ennakkoon kertonut lähetystunnuksen. Lähetysten seuranta onnistuu postin lähetystenseuranta-sivulta ja lisäohjeita löytyy Postin omalta lähetysten seurannan ohjesivulta.

Lähetyksen voi noutaa Postista jo ennen kun saapumisilmoitus on tullut sinulle. Usein saapumisilmoitus tulee päivän myöhässä siitä kun postipaketti on saapunut lähimpään postikonttoriisi. Käyttämällä Postin lähetyksen seurantaa, saat nähtyä, milloin paketti on perillä postikonttorissa. Paketin voi noutaa Postista lähetystunnusta vastaan. Tällöin on todistettava henkilöllisyys esim. ajokortilla pakettia noudettaessa. Postista paketteja noudettaessa täytyy aina olla mukana joko lähetystunnus tai saapumisilmoitus. Muutoin paketin löytäminen postikonttorista on erittäin vaikeaa.

<< Takaisin sivulle "Pelikaupat vertailussa"

Sivun kommentit