MVnet logo

Internet » Vinkit surffailuun

  • Julkaistu: 20.01.2020
  • Päivitetty: 20.01.2020
  • Kommentit

Vinkit turvalliseen internetissä surffailuun

Tietoturva ja sen tunteminen ovat internetiä käytettäessä tärkeitä. Tietoturva on syytä tuntea jo konetta avattaessa. Suurin tietoturvauhka on käyttäjä itse, ja riskejä voi välttää tehokkaasti perehtymällä koneen käyttöön. Syytä on tarkastaa, ovatko virustentorjuntaohjelmat päivitettyjä, tutustua palomuurin toimintaan, nettiyhteyksiin sekä koneen käyttöjärjestelmään. Jos tunnet koneesi, on sinulla hyvät mahdollisuudet estää esimerkiksi netistä tulevat haittaohjelmat. On hyvä myös perehtyä nettisivustojen tietoturvaan täytettäessä erilaisia lomakkeita, joihin täydennät yhteystietojasi. Suojattu yhteys, mikäli sellainen on käytettävissä, on aina suositeltava, kun hoidat henkilökohtaisia asioitasi.

Salasanojen käyttö ja nettikäyttäytyminen

Ehkäistäksesi toisia käyttämästä väärin yhteystietojasi tai tunnuksiasi, on syytä pitää kaikki salasanat todellakin salaisina, eli vain ja ainoastaan omana tietonasi. Ne kannattaa myös vaihtaa aika ajoin, vaikkapa muutaman kerran vuodessa. Samaa salasanaa ei kannata käyttää useammalla sivustolla. Esimerkiksi nettikasinot tarjoavat kirjautumisvaiheessa vahvoja salasanoja, joita kannattaa hyödyntää. Hyvä salasana koostuu suurista ja pienistä kirjaimista, numeroista ja erikoismerkeistä, eikä tarkoita mitään. Omasta nimestä johdetut tai pelkkiä numeroita tai kirjaimia sisältävät salasanat eivät siis ole vahvoja.

On hyvä muistaa, että osallistuttaessa netissä kilpailuihin, joissa vaaditaan yhteystietoja, kannattaa lukea kilpailun säännöt ennen osallistumista. Sivustojen suoramainonnan kieltämiseksi voit rastia sen kieltävä ruudun. Samoin on hyvä tutustua uusien somepalveluiden tai kännykkäsovellusten käyttöohjeisiin. Ilmaiseksi ladattavat sovellukset ovat suurimmaksi osaksi mainosrahoitteisia, joten niiden käyttö tuottaa laitteellesi mainoksia, halusit tai et. Niiden algoritmit saattavat seurata netin käyttöäsi ja kohdentaa mainokset sen mukaan. Se ei sinällään ole tietoturvariski, mutta jokainen on varmasti huomannut, kuinka paljon roskapostia on liikkeellä.

Somen vaaran paikat

Ole tarkka siitä, mitä somekanavissa julkaiset. Yleinen käytäntö on julkaista kasvokuva, nimi ja käyttäjätunnus. Mutta esimerkiksi syntymäajan, puhelinnumeron ja osoitteiden sekä omien valokuvien julkaisemista kannattaa jo varoa. Vähäpukeiset tai muut yksityiset kuvat leviävät helposti netissä, ja ne myös säilyvät netissä lähes ikuisesti. Jotkin palvelut hakevat henkilökohtaisia tai henkilöön liittyviä tietoja omiin tietokantoihinsa, josta ne ovat julkisesti löydettävissä. Voit tehdä somea varten esimerkiksi oman sähköpostiosoitteen, joka vähentää automaattisten ilmoitusten kertymistä henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen.

Toiminta-ajatuksena monissa some-palveluissa on käyttäjien tietojen mahdollisimman suuri julkisuus. Rajat hämärtyvät yksityisen ja julkisen välillä. Monessa some-palvelussa on mahdollista rajata sitä joukkoa, joka voi esimerkiksi seurata päivityksiäsi sekä kuviasi. Yksityisasetusten määritys kannattaa tehdä ennen somekanavan käyttöönottamista, koska usein tietojen näyttäminen julkisena on oletusarvona. Tämäkään ei toki ole sataprosenttinen suoja. Esimerkiksi kuvat, joissa sinä olet mukana, saattavat paljastaa tahattomasti tietoa, joka on henkilökohtaista. Kannattaa myös päivittää palvelun käyttöehdot, koska palvelut kehittyvät jatkuvasti ja ehdot saattavat muuttua.

Suojaudu phishingiltä ja huijausyrityksiltä

Phishing eli tietojen kalastelu on yleisimpiä rikollisten käyttämiä hyökkäysmenetelmiä. Phishingissä yritetään netin käyttäjältä "kalastaa" henkilökohtaisia tietoja, kuten salasanoja ja tunnuslukuja, hyvänä esimerkkinä pankkitunnukset. Näiden tietojen väärinkäytöllä saatetaan aiheuttaa suurtakin vahinkoa sekä yksittäiselle käyttäjälle että firmoille. Esimerkiksi sähköpostiviesteillä yritetään saada käyttäjältä urkituksi pankkitunnukset. Viestit näyttävät usein jonkin tunnetun yhtiön tai toimijan lähettämiltä, mutta ne on kuitenkin suhteellisen helppo tunnistaa huijausviesteiksi. Niissä saattaa olla esimerkiksi kirjoitusvirheitä tai muuta vastaavaa. Kannattaa siis huomata nämä yksityiskohdat ja olla tarkkana, mitä avaa.

Internet on tullut meidän kaikkien elämään jäädäkseen ja näyttelee yhä suurempaa osaa siinä. Tietoa on lähes rajattomia määriä eikä aina voi olla varma, mikä on totuudellista. Lisäksi netin kehittymisen myötä myöskin nettirikollisuus on kehittynyt. Erilaiset tietojenkalastelut ja huijausyritykset ovat jokapäiväisiä. Ajan tasalla olevat virustorjuntaohjelmat, palomuuri sekä tietokoneen käytön hallitseminen ovat tärkeitä noiden uhkien torjumiseksi. Sosiaalisessa mediassa, kuten muuallakin internetissä, on syytä muistaa turvallisuuden lisäksi myös hyvät käytöstavat. Viime kädessä netissä surffaamisen turvallisuus on käyttäjästä kiinni.

Sivun kommentit