MVnet logo

Pelit ja konsolit » Kuinka tekoäly vie onnen pelaamisesta

  • Julkaistu: 26.04.2020
  • Päivitetty: 26.04.2020
  • Kommentit

Kuinka tekoäly vie onnen pelaamisesta

Tekoäly

Jos luulet, että olet hyvä bluffaamisessa, saatat olla väärässä. Viime vuosikymmenen aikana keinoäly, lyhenteeltään AI, on onnistuneesti voittanut ihmispelaajia, jotka pelaavat maailman huipulla ammatikseen. Keinoäly on voittanut pelaajia jo useissa peleissä, viimeisimpänä vuonna 2017, kun Alpha Zero voitti maailman kehittyneimmän shakkikeinoälyn pelissä, jota pelattiin 100 kierrosta.

Keinoäly tarvitsi vain neljä tuntia opetellakseen kuinka shakkia pelataan ennen voittoaan. Keinoäly suorastaan murskasi maailman mestaruuden voittaneen shakkiohjelman, jota oli kehitetty kauan, vain neljän tunnin opettelulla! Ei ole epäilystäkään, etteikö keinoäly voisi voittaa ihmisiä peleissä, oli kyseessä sitten ammattilainen tai amatööri.

Mitä se sitten tarkoittaa, kun kyseessä on oikea raha, jolla pelataan? Kun pelinä on esimerkiksi Compound, jokin kolikkopeli tai Blackjack, onnella on perinteisesti ollut suuri merkitys.

Keinoäly pokerissa

Neljä ammattilaispokerinpelaajaa pelasivat vuonna 2017 yhdysvalloissa Texas Hold’emia Libratus-nimistä keinoälyohjelmaa vastaan. Pelejä pelattiin kolme viikkoa ja käsiä pelattiin yhteensä 120 000, joiden jälkeen voitot ja tappiot laskettiin. Ammattilaispokerinpelaajat olivat muutamassa viikossa hävinneet keinoälyohjelmalle yli 1,76 miljoonaa dollaria. Libratuksen ohjelmoijan mukaan ihmiset yleensä ajattelevat, että vain ihmiset pystyvät bluffaamaan, eivätkä tietokoneet käyttäydy niin. Mutta taitavat keinoälykoneet voivat oppia koko ajan, joten ne voivat myös oppia bluffaamaan. Keinoäly ja koneoppiminen kehittyvät koko ajan. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole pelkästään huono asia ihmispelaajille, sillä myös pelaajat voivat hyötyä uusista tietokonetekniikoista ja ne voivat jopa lisätä heidän todennäköisyyksiä voittaa pelejä. Tämä koskee myös vanhempia ihmisiä, sillä yli 10 % eläkeikäisistä miehistä oli pelannut verkon rahapelejä viimeisen vuoden aikana, kertoo Tilastokeskus.

Keinoäly vedonlyönnissä

Vedonlyönti

Urheiluvedonlyönti on perinteisesti yksi suosituimmista pelimuodoista. Miehistä 25 % on veikannut viimeisen vuoden aikana, Tilastokeskuksen mukaan. Siinä on olennaista ymmärtää sekä miten peliä pelataan että minkälainen lopputulos pelistä todennäköisesti voi tulla. Veikkaajien tulisi pystyä arvioimaan kuka urheilija tai mikä joukkue voittaa sekä riippuen pelistä, myös pelin lopputuloksen. Tämä ei tietenkään ole helppoa.

Tulevaisuudessa kuitenkin erilaisten data-analyysien ja algoritmien avulla kuka tahansa pystyy ennustamaan urheilukilpailujen lopputuloksia hyvällä onnistumisprosentilla. Koneoppimisen avulla voidaan ennustaa luotettavasti tulevaisuuden todennäköisyyksiä, jotka pohjautuvat aikaisempaan dataan. Koneoppimisen avulla hyödynnetään dataa, jota erityisesti urheiluun liittyen on saatavilla valtavasti. Kone pystyy laskemaan yhteen aikaisemmat ottelut, niiden lopputulokset koti- ja vieraspeleissä, ja ottaa huomioon esimerkiksi loukkaantuneiden pelaajien vaikutukset ottelun lopputuloksiin. Näin ollen tulevaisuudessa pelien lopputulosten ennakointi voi olla nykyistä helpompaa. Toisaalta tämä saattaa vaikuttaa myös veikkauspelien kertoimiin.

Myös pelaajat, seurat ja valmentajat voivat hyödyntää näitä tietoja. Yhä kehittyneempien keinoälymallien avulla voidaan luoda vastustajista parempaa tietoa ja kehittää heitä vastaan pelistrategioita, joiden avulla he voidaan voittaa. Keinoälyä ei vielä hyödynnetä täysimääräisesti urheilussa, mutta kun se on mahdollista, lopputulokset voivat olla mielenkiintoista seurattavaa.

Miten käy pelionnen?

Ruletti

Pelaamiseen on oleellisena osana liitetty kautta aikojen onni. Erityisesti vedonlyönnissä ja peleissä, jotka eivät pohjaudu syvälliseen osaamiseen, kuten pelikonepeleissä, onnella ja tuurilla on ollut oma osansa tulosten muodostamisessa. Miten tähän vaikuttaa keinoälyn ja koneoppimisen kehittyminen ja niiden tuleminen osaksi myös pelimaailmaa? Häviääkö onnen vaikutus? Ei kokonaan!

Vaikka teknologialla on mahdollisuus viedä pois onnen osuus, se ei kuitenkaan ole vielä nykyisin huolena. Tiettyjä osa-alueita on vaikeata älykkäimmän keinoälyn ottaa huomioon.

Näitä ovat esimerkiksi:

  • joukkueen yhteishenki
  • pelimomentumien muutokset
  • joukkueen voitontahto

Tuskin älykkäinkään keinoäly olisi voinut ennustaa Suomen jääkiekkojoukkueen MM-kultaa vuonna 2019. Joukkueen yhteishengellä ja voitontahdolla oli siinä suuri merkitys ja etukäteen heikoksi luokiteltu joukkue voitti koko kisat niiden avulla.

Sivun kommentit