MVnet logo

Sekalaista » ETF selitettynä maallikolle

  • Julkaistu: 08.05.2021
  • Päivitetty: 08.05.2021
  • Kommentit

ETF:t selitettynä maallikolle

Sijoittaminen on alkanut viime aikoina puhuttamaan yhä suurempaa osaa kansastamme, muun muassa osakemarkkinoiden viimeaikaisten liikkeiden sekä sijoittamisen helpottumisen myötä. Tämä on loistava uutinen niin jokaisen uuden sijoittajan kuin kansantaloutemmekin kannalta, sijoittamisen mahdollistaessa kenelle tahansa yksinkertaisen tavan oman varallisuuden kartuttamiseksi. Aloitteleva sijoittaja törmää kuitenkin nykyään pikaisesti valinnan vaikeuteen, erilaisten sijoituskohteiden valikoiman ollessa nykyään uskomattoman suuri. Ja mikä pahinta, vaikka kyseisistä sijoituskohteista saattaisikin tietoa suomeksi löytyä, ei se miltei koskaan ole selkeästi kirjoitettua, vaan täynnä kaikenlaista erikoista sanastoa, jota ei kuitenkaan missään kohtaa avata lukijalle. Tämän tekstin tarkoituksena onkin selittää maallikolle erään yleisimmistä sijoituskohteista toimintaa.

Sijoitusmuoto aloittelijalle

Mikä sitten onkaan yksinkertainen ja idioottivarma sijoitusmuoto aloittelijalle? Täysin sellaista ei tietenkään ole edes olemassa, sillä kukaan ei kykene tarkasti ennustamaan mahdollisia maailmanlaajuisia mullistuksia tai maailmantalouden käänteitä. Käyttämällä kuitenkin sijoituskohteena yksittäisten suorien osakkeiden sijaan rahastoja, kykenet pienentämään riskiäsi hajautuksen avulla. Hajauttaminen tarkoittaa sijoittamisessa yksinkertaisesti sitä, ettet laita kaikkia rahojasi vain yhteen yritykseen kiinni, vaan sijoitat laajemmin useampiin kohteisiin, pienentäen näin riskiäsi, mikäli jokin yrityksistä sattuisikin epäonnistumaan.

Rahastot mahdollistavat tämän hajauttamisen erittäin helposti, sillä kykenet ostamaan niistä osuuksia, jolloin rahaston hoitaja sijottaa kaikkien siihen sijoittaneiden ihmisten puolesta yhteisiä varoja, sinun saadessasi pienen osuuden tästä kokonaisesta sijoitussalkusta. Rahastojakin on kuitenkin olemassa montaa erilaista tyyppiä, jotka eroavat kuluiltaan ja ominaisuuksiltaan toisistaan. Helpoimpana ja edullisena vaihtoehtona voidaan pitää ETF:ää eli pörssinoteerattua rahastoa. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että kyseisellä rahastolla käydään kauppaa pörssissä ja sen kulut ovat tavallista rahastoa pienemmät, sekä osto- ja myyntitoimeksiannot paljon nopeampia. Saat siis joko ostettua tai myytyä ETF:ää paljon nopeammin kuin tavallista rahastoa saisit.

Mikä on paras ETF?

Mikä sitten onkaan paras etf? Me emme voi suoraan parasta ETF:ää sinulle suositella, mutta voimme kehottaa seuraamaan sijoitusasiantuntijoiden ylläpitämiä vertailusivustoja. Näillä sivustoilla alan konkarit jakavat tietämystään ja pyrkivät tarjoamaan lukijoillensa oman analyysinsa perusteella hyvinä pitämiään ETF-vaihtoehtoja. ETF:n erinomainen puoli on myös se, että se mahdollistaa helposti hajautetun sijoittamisen käytännössä mihin tahansa kohteeseen haluatkaan. Mikäli uskot vahvasti esimerkiksi jonkin maantieteellisen alueen taloudelliseen kasvuun, tai vaikkapa sähköautojen kehitykseen, löytyy niille kyseisiin kohteisiin sijoittavat ETF:t.

Sivun kommentit