MVnet logo

Internet » Kokemuksia Huuto.netistä

 • Julkaistu: 17.05.2007
 • Päivitetty: 23.11.2007
 • Kommentit

Huutajan taivaassa - Kokemuksia Huuto.netin käytöstä kolmen vuoden ajalta

Harvassa varmaan ovat ne ihmiset, jotka eivät ole kuulleet Huuto.netistä, tuosta Suomen suurimmasta verkkohuutokaupasta. Tavaraa löytyy pilvin pimein: osa on uutta, osa vanhaa, mutta jos hinta on kohdallaan, kaikelle löytyy yleensä ostajia. Kuten esitelmien teko tai laskujen maksu ilman nettiä, tavaran myymistä tai ostamista ilman Huuto.nettiä ei osaa enää kuvitellakaan. Miten ne itselle turhat ja käytetyt tavarat aikaisemmin oikein myytiinkään? Kohta on varmaan edessä hetki, jolloin kaupassa ei tarvitse asioida fyysisesti ollenkaan. Riittää kun osaa käyttää vain Huuto.nettiä.

Oma tutustumiseni Huuto.netin syövereihin tapahtui joskus vuoden 2004 loppupuolella. Keskustelupalstoja lueskellessani eteen oli jo tullut useita viestejä, joissa mainittiin kyseinen palvelu. Mikä siinä muka nyt sitten niin hienoa oli? Käytettyjen tuotteiden hinnat näyttivät viestien mukaan olevan halvempia kuin muualla ja harvinaisempiakin tuotteita näytti silloin tällöin löytyvän. Ehkäpä sitä voisi kokeilla, jos käytettävyys olisi jotenkin kunnossa. Ajatus kyti mielessäni hetken aikaa ja uteliaisuuttani päätinkin rekisteröityä käyttäjäksi. Eipä kauaakaan, kun ensimmäinen halpa ja mielenkiintoinen peli vaihtoi omistajaa. Eihän se kovin vaikeaa ollutkaan. Itse asiassa fiilis oli todella hieno, ja materialisteille virtuaalisten divarien tonkiminen on tunnelmaltaan melkein sama kuin aarretta etsisi. Nnirviä Pelit-lehdessä 3/2006 lainaten: "Nettihuutokaupat ovat jokaisen keräilykärpäsen puraiseman ihmemaita". Omasta puolestani voin lisätä, että jos omaat taipumuksia pakkomielteiseen keräilyyn, suosittelen välttämään juuri kaikenlaisia virtuaalisia huutokauppoja, joissa tavaraa on paljon ja ostaminen on tehty helpoksi.

Aarteita nurkissa

Vuosien varrelta kauppoja on takana jo reilut sata ja tahti tuskin tulee hidastumaan ajan myötä. Kertaakaan en ole pettynyt ostamaani tuotteeseen, sekä ostajana että myyjänä olen saanut vain positiivista palautetta. Osasyynä tähän on varmasti pieni varovaisuus ja terve järki. Käytetty tuote on aina käytetty, se ostetaan aina omalla vastuulla. Tuotekuvaus kannattaa siis lukea läpi mahdollisimman tarkkaa ja mielellään useamman kerran. Jos jokin asia hivenenkin askarruttaa, niin sitä pitää kysyä. Omia oletuksia ei kannata tehdä.

Huuto.netistä ostettua tavaraa

Huuto.netistä ostettua tavaraa

Ei todellakaan uskoisi, miten paljon turhaa ja myyntikelpoista tavaraa nurkissa ihan oikeasti on. Erilaisia tavaroita olen myynyt noin 80 kappaletta. Nettohinta näistä on noin 2950 euroa ja postikulujen osuus 7,1 % eli noin 225 euroa. Mukaan mahtuu hieman kalliimpia tuotteita, kuten tietokoneita, pelikonsoleita ja kännykkä. Puolet summasta on kuitenkin rehellisesti sanoen koottu nurkista löytyvistä tarpeettomista laitteista: vanhoja pelejä/elokuvia, elektroniikkaroinaa (mm. vanha kirjoituskone, LP-levysoitin, televisio), kippoja, kirjoja, lehtiä, vaatteita, vanhoja urheiluvälineitä jne. Välillä sitä oikein hämmästyy, mitä ihmiset oikeasti ostavat ja mitä itse tulee kaapin perukoille kerättyä. Vielä olisi kuitenkin paljon myytävää jäljellä, jos vain viitsisi siivota paikat kunnolla ja kirjoittaa myynti-ilmoitukset huolella.

Jos tavaroiden myymisestä on kertynyt ihan kiva summa, niin myös ostettavia tuotteita on tullut haalittua paljon. Tarkkaa kirjanpitoa en niistä valitettavasti ole pitänyt, mutta summa jää todennäköisesti hieman alle 1000 euron. Mitään pelikonsolia kalliimpaa ei ole tullut vielä hommattua, vaan tyypillisiä kohteita ovat olleet erilaiset kirjat, sarjakuvat ja pelit. Huutokaupan ihmeellinen maailma on kuitenkin aiheuttanut sen, että keräilykärpänen on päässyt vähän puraisemaan. Hyllystä löytyykin melkein täydellinen Tex Willer-kokoelma, jonka viereen on jo kivasti nousemassa Aku Ankan näköispainoksista tehty rivi. Jostain syystä myös kaikkien uusien pelikonsoleiden parhaat pelit tuppaavat kerääntymään kätösiini, vaikka aika ei millään voi riittää niiden kaikkien läpi pelaamiseen.

Myyminen on taitolaji, joka pitää oppia

Vuosia Huuto.nettiä käyttäneenä ei voi kuin oikeasti ihmetellä, millaisia myynti-ilmoituksia jotkin käyttäjät tekevät. Joko he eivät yksinkertaisesti osaa edes perusmarkkinoinnin alkeita, tai sitten heitä ei vain yksinkertaisesti kiinnosta. Niin tai näin, mutta hyvin tehdyllä myynti-ilmoituksella saa tuotteen varmasti erottumaan massasta. Mikään ei ole oikeasti niin hienoa, kuin nähdä myymänsä tuotteen arvon nousevan reilusti muiden samanlaisten yläpuolelle vain oikein tehdyllä myynti-ilmoituksella. Myyminen on siis oikeasti taitolaji, ja sen oppii vain itse kokeilemalla ja harjoittelemalla. Seuraava lista on koottu ja muokattu lähteistä löytyvästä Jari Parantaisen Huuto.net pikaoppaasta (PDF).

Hyvän myynti-ilmoituksen kymmenen kohtaa:

 • Laadi tuotteelle hyvä ja kuvaava otsikko
 • Valitse sopiva korotusporras ja lähtöhinta
 • Älä käytä hintavarausta
 • Kirjoita selkeä ja kattava ilmoitus
 • Käytä runsaasti hyviä tuotekuvia
 • Kerro rehellisesti tuotteen kunto
 • Määritä selkeät maksu- ja toimitusehdot
 • Vastaa nopeasti kysymyksiin
 • Valitse kaupankäyntijakso sopivasti
 • Hanki hyvää palautetta

Harmittavasti osa myyjistä ei vieläkään ymmärrä kysynnän ja tarjonnan lakia, vaan osa tuotteista roikkuu kuukaudesta toiseen palvelun listoilla. Jos tuote ei mene kuukauden sisällä kaupaksi, pyydetty hinta on liian korkea ja sitä pitää alentaa. Ei asian ymmärtäminen nyt niin vaikeaa voi olla. Parantainen ehdottaakin oppaassaan alkuhinnan laittamista 0:ksi euroksi:

"Jos kysyntää on tarpeeksi, tuotteesi hinta nousee väistämättä normaalin markkinahinnan tasolle. Kun huutajia on kertynyt useita, tuotteesi alkaa vetää lisää kiinnostuneita tarjoajia puoleensa kiihtyvää vauhtia. Hinta voi nousta jopa yli niin sanotun käyvän hinnan, koska huutokauppa saa ostajat usein kilpailemaan keskenään ja innostumaan hiukan liikaa."

Periaatteessa näkökulma on hyvä, mutta itse en näin toimi, koska kysyntää ei välttämättä kuitenkaan aina ole tarpeeksi, jolloin tuote voi lähteä aivan liian halvalla. Asiaa kannattaa kuitenkin vakavasti harkita.

Osa myyjistä käyttää myös liian korkeaa korotusporrasta. 40 euron arvoisessa pelissä 4 euron minimikorotus muodostuu usein esteeksi tarjousta tehdessä, 50 senttiä tuntuu jo paremmalta. Jostain kumman syystä myös hintavaraus on iskostunut monen käyttäjän alitajuntaan pysyvästi. Jos myyjän ei ole pakko tuotettaan suurimman tarjouksen tehneelle myydä, niin kuka siitä viitsii edes mitään tarjota? Älä siis käytä hintavarausta, se karkottaa suuren osan tarjoajista. Aseta mieluummin lähtöhinta melkein sille tasolle, jolla tuotteen voisit myydä. Jos kuitenkin jostain kumman syystä käytät hintavarausta, kerro summa ilmoituksessasi.

Useissa myynti-ilmoituksissa unohdetaan ominaisuuksien lisäksi kertoa kokonaan jotain myös hyödyistä. Esimerkin myynti-ilmoituksessa: MacBook 2 GHz, 2,4 kg, kannattaa todellakin kertoa jotain myös helposta kuljetettavuudesta, käytettävyydestä ja yleisestä nopeudesta. Pelkkä ominaisuuksien listaus on siis vain osa hyvää myynti-ilmoitusta. Panosta perinpohjaiseen tuotekuvaukseen, joka poistaa mahdollisen ostajan epävarmuuden. Kaikenlaisia lyhenteitä pitäisi myös välttää, ilmoituksen pitäisi olla selkeää suomea kappalejakoineen ja oikeinkirjoituksineen. Älä käytä myöskään joillain käyttäjillä näkyviä vilkkuvia tai vieriviä tekstejä, se häiritsee. Usein myös kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten monta kuvaa vastaa jo suurta hakuteosta.

Harvemmin tulee myös mieleen, että kaupan sulkeutumishetken määräävä aloitushetki on myös tärkeä. Koska suurin osa tarjouksista tulee juuri loppuhetkillä, kannattaa sulkeutumishetki valita siten, että suurimmalla osalla käyttäjistä on mahdollisuus osallistua huutokauppaan. Tiistaiaamuna puoli viideltä tai sunnuntaiyönä kello neljältä päättyvä huutokauppa ei todellakaan ole paras mahdollinen aika tarjouksille. Paras ajankohta on ehkäpä iltapäivä, noin kello 18-21. Tällöin tosin palvelun toiminta on hitaimmillaan suuren käyttäjämäärän takia.

Postikuluissa voi säästää

Jos hintavaraus, tai muuten puutteellinen ilmoitus ärsyttävät, niin lähes yhtä yhtä turhauttavaa on katsella kohteita, joiden postikuluja ei ole kerrottu. Asiaa ei paljon helpota sekään, jos itse osaa ne suurin piirtein arvioida. Jotkut myyjät ovat oikeasti niin taitamattomia, etteivät tiedä paljonko oman tuotteen postitus halvimmalla tavalla maksaa, vaan välttämättä haluavat käyttää sitä kalleinta vaihtoehtoa. Rupea siinä sitten neuvomaan sataa eri myyjää. Huuto.netin käytön edellytyksenä pitäisikin olla postituksen ja postikulujen lyhyt oppimäärä. Kun seuraavan kerran myyt jotain Huuto.netissä, ota selvää postikuluista ja merkitse summa ja maksaja selvästi myynti-ilmoitukseen. Alla hieman tietoa Postin postimaksuista yleisimmille kirjeille ja paketeille kotimaahan vuodelta 2007.

Kirje

Kirje. Toimitetaan postilaatikkoon. Enimmäiskoko: paksuus alle 3 cm, leveys 25 cm ja pituus 40 cm. Hinnat:

Postimaksut kirjeille kotimaahan v. 2007
Paino Hinta
0-50 g 0,70 €
50-100 g 1,00 €
100-250 g 1,40 €
250-500 g 2,70 €
500-1000 g 4,00 €
1000-2000 g 6,70 €

Helposti-kuori

Helposti-kuori. Kirjekuori, jossa postimaksu jo maksettu. Halvin tapa postittaa tuote, joka alle 500 g ja paksuus 3 cm. DVD-levyt mahtuvat hyvin pienempään C5-kokoiseen kirjekuoreen. Saatavana Postista vain 20 kpl pakkauksina. Myyntihinta sisältää kuoren ja postimaksun. Hinnat:

 • Pienikokoinen C5 kuori (16,2 cm × 22,9 cm): 0,85 € (17 € / pakkaus)
 • Isokokoinen C4 kuori (22,9 cm × 32,4 cm): 1,75 € (35 € / pakkaus)

Maksikirje

Maksikirje. Toimitetaan postilaatikkoon, jos mahtuu. Yli 3 cm paksu tai kirjeen pituuden tai leveyden ylittävä kirje. Enimmäiskoko: kaikkien mittojen summa enintään 90 cm. Pituus kuitenkin enintään 60 cm. Hinnat:

Postimaksut maksikirjeille kotimaahan v. 2007
Paino Hinta
0-250 g 3,75 €
250-500 g 5,90 €
500-1000 g 8,30 €
1000-2000 g 12,80 €

Helposti-paketti

Helposti-paketti. Sopii Helposti-kuoria suurempiin, mutta postipaketteja pienempiin lähetyksiin. Hinta sisältää pakkauksen ja toimituksen. Enimmäispaino on 30 kg. Toimitetaan postikonttoriin. Hinnat:

 • Pieni laatikko, mitat: 38,4 cm × 28,8 cm × 9,6 cm: 8,3 €
 • Suuri laatikko, mitat: 38 cm × 27 cm × 39 cm: 11,2 €

Postipaketti

Postipaketti. Toimitetaan postikonttoriin. Enimmäiskoko 100 cm × 60 cm × 60 cm. Jos joku enimmäismitoista ylittyy, se hinnoitellaan suurena lähetyksenä, jonka enimmäispaino on 30 kg (lisähinta 10 €). Hinnat:

Postimaksut postipaketeille kotimaahan v. 2007
Paino Hinta
0-2 kg 7,40 €
2-5 kg 8,70 €
5-15 kg 11,10 €
15-30 kg 15,20 €

Lisätietoja postivakuutetusta lähetyksestä, Ovelle-paketista ja muista lisäpalveluista löytyy Postin www-sivuilta. Yleisimmät postimaksujen hinnastot ovat kätevästi saatavilla myös yhtenä PDF-tiedostona.

Matkahuollon yleisimmät pakettipalvelut

Matkahuollon hinnastoa v. 2007
Paino Hinta
Dokumenttikuori
(max. 1 kg)
5,03 €
Rahtipussi
(max. 2 kg)
5,53 €
2 kg 7,88 €
5 kg 10,64 €
10 kg 12,70 €
15 kg 14,85 €
20 kg 17,50 €
25 kg 19,66 €
30 kg 22,32 €
40 kg 24,47 €
50 kg 27,65 €
60 kg 31,94 €
70 kg 35,12 €
80 kg 38,40 €

Postin lisäksi tavaraa voi lähettää kotimaassa myös Matkahuollon avulla. Matkahuollon pakettipalveluun kuuluu noin 500 palvelupistettä ympäri Suomen. Pakettiliikenteen reaaliaikaisen toimitusseurantajärjestelmän ansiosta on mahdollista tietää koko ajan missä vaiheessa paketin kuljetus on. Paketin saapumisesta määräasemalle ilmoitetaan tekstiviestillä ja pakettia säilytetään maksuttomasti kolme päivää. Lähimmät toimipaikat löytyvät helposti Matkahuollon nettisivuilta ja muuta tietoa tarvitseville on tarjolla myös ilmainen neuvontapalvelu puhelimitse. Matkahuollon hinnastosta ehkäpä mielenkiintoisimmat ovat Bussipaketin lisäksi Lähellä-, Jako- ja Paikallispaketti.

Bussipaketti on Matkahuollon Pakettipalveluiden halvin vaihtoehto. Maksuhintoihin ei sisälly osoitekorttia eikä lähetysmateriaaleja, joten hinta on oikeasti reilun euron isompi. Lähetysten koot (hinnasto esitetty taulukossa oikealla):

 • Dokumenttikuoren koko: 26 × 35 cm
 • Rahtipussin koko: 26 × 7 × 48/61 cm
 • Muiden enimmäiskoko: 80 × 80 × 80 cm

Mitä seuraavista tiedoista pitäisi sitten oppia? Ainakin sen, että Postin perimät kustannukset ovat kohtuuttomia postipakettien osalta (ja tuskin tulevat laskemaan). Toisaalta vaihtoehtoja ei oikein ole, koska Matkahuollon pakettipalvelu on vielä kalliimpi. Erityistä huomiota kannattaa kuitenkin kiinnittää Helposti-kuorien hinnoitteluun. Helposti-kuori on selvästi halvin ja helpoin tapa postittaa pieniä paketteja: kuten pelejä, elokuvia tai ohuita kirjoja. Lisäksi, jos Helposti-kuoria ostaa varastoon, eivät postimaksujen hinnankorotukset vaikuta niihin mitenkään - eli siinä säästää selvää rahaa. Kumma kyllä, suurin osa Huuto.netin käyttäjistä ei ole kuullutkaan tästä vaihtoehdosta, vaan käyttää puolet kalliimpaa normaalia kirjettä. Lähetysten hinnat voi periaatteessa tarkistaa myös Postin kirje- tai pakettilaskureilla, mutta laskuri ei välttämättä näytä halvinta hintaa. Helposti-kuoria ei laskurissa mainita, ja jos paketin voi jakaa pienempiin osiin, saattaa postikuluissa kumma kyllä säästää. Summittaiseen hinta-arvioon laskuri on kyllä hyvä, mutta epäkäytännöllisesti toteutettu. Itse suosittelen tämän sivun tallentamista kirjanmerkkeihin ja tietojen suoraa soveltamista omiin paketteihin. Näin selviät halvimmin postikuluista, ellet sitten vie pakettiasi itse perille.

Mitä seuraavaksi?

Nettihuutokaupoissa asioidaan aina ihmisten kanssa. Huuto.netin ilmaisuuden takia käyttäjäjoukkoon mahtuu myös jonkin verran epärehellisiä käyttäjiä, jotka myyvät olemattomia tai rikkinäisiä tavaroita. Ilmaisuuden ja palveluntarjoajan tämän hetkisten resurssien takia epärehellisten myyjien toimiin ei pystytä reagoimaan. Järkevää olisi, jos tunnistaminen muutettaisiin pakolliseksi ja estettäisiin epärehellisiä myyjiä rekisteröimästä uutta tunnusta uudelleen. Itse olisin ainakin valmis harkitsemaan pienen vuosimaksun (ehkä n. 8 e) käyttöönottoa, jos vastapainoksi epärehelliset käyttäjät saataisiin pois ja palvelun nopeutta ja toimintoja laajennettaisiin. Erilaiset raportit ja graafit omista ostoista ja myynneistä olisivat mielenkiintoisia, samoin kuin tiettyjen tuotteiden hintakehitys. Usean kuvan vieminen suoraan palveluun ja automaattinen, "kohteen uudelleen ilmoitus pienellä hinnan alennuksella" -tyyppinen ominaisuus olisivat hyödyllisiä. Vielä kun nykyisen vahtipalvelun saisi tällä rahalla, niin olisin heti valmis maksamaan tästä pienen summan.

Mikä oli tämän artikkelin pointti? Jos nyt olet lukenut tämän kokonaan, omaat toivottavasti hiukan paremmat mahdollisuudet tuotteiden myynnissä kuin moni muu Huuto.netin käyttäjä. Ainakin tiedät, että postikuluissa voi omaa järkeään käyttämällä säästää suuriakin summia. Entäpä jos kaikki Huuto.netin käyttäjät olisivat lukeneet tämän artikkelin? Ehkäpä käyttäjät paremmin tietäisivät, miten tehdä parempia ja selkeämpiä ilmoituksia ja paljonkoko tuotteiden postitus oikeasti maksaa. Lopputuloksena meillä Huuto.netin käyttäjillä olisi paljon helpompaa. Kaikille ei tosin tämäkään palvelu riitä, vaan haavi heiluu eBayn tavarataivaassa.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Lähteet

Artikkelin kirjoittanut: Jarmo Vestola
Artikkeli kirjoitettu: 18.05.2007

Sivun kommentit