MVnet logo

Internet » Verkkokaupat

  • Julkaistu: 01.01.2009
  • Päivitetty: 01.01.2009
  • Kommentit

Pelikaupat vertailussa

Tälle sivulle on listattu pelikauppoja etsiville mielestäni netin mielenkiintoisimmat verkkokaupat, jotka myyvät konsolipelejä, elokuvia tai muuta videopelilaitteisiin liittyvää tavaraa. Vertailussa ovat nettikaupat, joita itse olen käyttänyt, tai joiden verkkosivulla aktiivisesti vierailen tarjouksia seuraten. MikroBitin hintaseurannalla löytyy kyllä läjäpäin lisää pieniä verkkokauppoja, mutta kukapa niihin kaikkiin on ehtinyt/uskaltanut tutustua. Edes keskustelufoorumeilta kun ei aina löydy kokemuksia näistä pienimmistä kaupoista. Miksi siis turhaan kokeilla pieniä pelikauppoja, joiden ulkoasukin jo arveluttaa ja toiminnasta ei ole varmaa takuuta, jos ostokset hoituvat varmasti ja nopeasti muutamassa suuressa ja tunnetussa kaupassa. Jos pienten pelikauppojen tarjoukset kiinnostavat, kannattaa tutustua MikroBitin hintaseurantaan tai Kaupat.comin tekemään pelien verkkokauppahakemistoon.

Itsestäni voisin kertoa sen verran, että verkkokaupoissa arvostan ennen kaikkea sivuston toimivuutta ja selkeyttä. Kaikesta pitää olla tarkka tieto saatavilla. Laaja pelivalikoima on plussaa, vaikka itse pelaankin yleensä vain suosituimpia pelejä. Pelit ostan usein käytettynä, mutta uusiakin tulee alennuksista hommattua. Vaikka yleensä harkitsen tarkkaan, mitä ostan, erittäin halvat hinnat ja ilmaiset postikulut houkuttelevat joskus jopa turhiin heräteostoksiin. Tuotteet maksan yleensä aina tilisiirrolla, koska luottokortittomalle ja pienen pankin asiakkaalle se on melkeinpä ainut maksuvaihtoehto. Toimitusajalla ei ole itselleni juurikaan väliä, kunhan paketin kulkuun ei paljon viikkoa enempää mene.

Verkkokaupat on listattu alla mielestäni jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen. Jokaiselle verkkokaupalle on annettu arvosana tähdillä asteikolla 1-5. Viiden tähden kauppa on lähes täydellinen ja yhden tähden kaupan kannattaisi jo miettiä, onko sen toiminnassa mitään järkeä. Verkkokauppavertailu on jaettu neljään osaan ja lisäksi on kerrottu Huuto.Netistä ja Hubihubista, jotka eivät käytännössä ole normaaleja verkkokauppoja, mutta niistäkin saa hankittua pelejä sekä pelilaitteita ja ovat varteenotettava vaihtoehto tavallisille verkkokaupoille. Myös Pelit-lehti teki numeroissa 3/2005 ja 4/2005 verkkokauppatestin, johon saatan joissakin tapauksissa viitata.

Selväksi voittajaksi laskisin Huuto.Netin, Hubihubin, CDON:in, Play.comin ja Discshopin. Muut kaupat ovat hyvin tasaväkisiä, mutta Hobby Hall, Tilt-pelikauppa ja Dose ovat kyllä selviä häviäjiä. Keskikastiin kuuluvat kaupat ovat myös toimivia, ja itsekin olen useimmasta niistä jotain tilannut. Tähtien vähäinen määrä kuitenkin kertoo, että jotain parannettavaa kaupoissa vielä on.

Kannattaa muistaa, että arvostelut perustuvat omaan näkemykseeni toimivasta palvelusta - jokainen arvostaa ja pitää tärkeänä varmaan hieman eri asioita. Yhteenvedosta voi lukea, mikä kaupassa on hyvää ja mitä sieltä kannattaa ostaa. Tämä verkkokauppavertailu tehtiin alun perin vuoden 2006 alussa ja sitä on päivitetty matkan varrella, mutta suuria muutoksia tai kehitystä ei ole tapahtunut. Huonot kaupat ovat pysyneet huonoina, mutta kärkikolmikkoon kiilasi yllättäen vuoden 2006 lopulla Gameboxin ostanut Discshop. Myös kurjista nettisivuistaan kuuluisa Videopelidivari nosti uusien nettisivujensa myötä sijoitustaan monta pykälää ja tähyää jo kärkipaikoille.

Verkkokauppavertailun lisäksi kannattaa tutustua Kuluttajana netissä-sivuun, jossa kerrotaan tietoa tulleista, veroista ja kuluttajan oikeuksista, joiden kanssa on hyvä olla tarkkana etenkin ulkomailta ostaessa. Ulkomailta ostettaessa tavarat voivat jäädä tulliin, jos tavaran arvo ylittää tietyn rajan. Myös kuluttajan oikeudet voivat olla erilaiset ulkomailta ostettaessa kuin Suomesta.

Sivun kommentit