MVnet logo

Internet » Verkkokaupat - Hubihubi

  • Julkaistu: 17.09.2007
  • Päivitetty: 01.01.2009
  • Kommentit

Hubihubi - Vuokraa pelisi verkosta

Moni peli kestää nykyään vain alle kymmenen tuntia ja osa hankinnoista voi osoittautuakin lyhyen alkuinnostuksen jälkeen tylsäksi pakkopullaksi, joiden juoni tai tehtävät eivät yksinkertaisesti jaksa enää kiinnostaa loppuun asti. Miksi siis maksaa tällaisista tekeleistä uuden pelin hinta, jos vaihtoehtona olisi vaikkapa halvempi viikkovuokraus. Ratkaisun tähän ongelmaan tuo Hubihubi, joka oli - ja on edelleenkin - Suomen ensimmäinen ja ainut verkossa toimiva konsolipelien vuokrauspalvelu. Erittäin helppokäyttöinen, toimiva ja kaikin puolin ammattitaitoinen palvelu on saavuttanut jo kahden vuoden iän.

Yksinkertaisuus ja selkeys esimerkkinä muille

Kuvankaappaus verkkokaupasta

Hubihubin etusivu, jonka selkeydestä voisi moni muukin palvelu ottaa mallia.

Hubihubin toiminta perustuu yksinkertaisesti konsolipelien vuokraamiseen eri alustoille. Pelejä on myös mahdollista ostaa käytettyinä, jolloin niille luvataan luonnollisesti toimintatakuu. Hintojen puolesta ostettavat ja vuokrattavat pelit ovat erittäin kilpailukykyisiä muihin peliliikkeisiin verrattuna. Itse sivusto on esimerkillisen selkeä, kaikki turha mainosroska loistaa poissaolollaan ja vain tarvittava määrä tietoa on kerralla näkyvissä. Värivalikoima on sopivan raikas ja hieman ehkä jopa lapsellisen karkkimainen. Tummat värit ja synkkyys ovat kuitenkin kaukana, mikä on hyvä asia. Kirkkailla ja sopivilla väreillä asiat erottuvat nyt hyvin toisistaan. Juuri paremmin sivua ei voisi suunnitellakaan. Jos jostain pitäisi vähän kritisoida, niin rekisteröinti, haku ja kirjautuminen aivan sivun ylälaidassa ovat hivenen piilossa.

Jos ulkoasu on selkeä, niin samaa voi sanoa myös sivun toiminnallisuudesta ja palvelusta yleensä. Kaikesta huokuu ammattimainen ote ja vihdoinkin joku on selvästi miettinyt palvelun laatua kokonaisuutena. Rekisteröinti, info, haku, maksutavat, kaikki tarvittava tieto löytyy juuri sieltä mistä olettaakin ja ennen kaikkea selkeästi esitettynä. Mitään ei joudu oikeasti etsimään tai arvailemaan. Hubihubin palvelu on jaettu kolmeen eri välilehteen, joista ensimmäisessä voi vuokrata pelejä, toisessa ostaa niitä ja kolmannessa hankkia pelitarvikkeita, eli lähinnä pelikonsoleita ja niiden rattiohjaimia. Vuokrattava/ostettava pelivalikoima käsittää tällä hetkellä lähes kaikki merkittävimmät konsolit, eli Xbox, PS2, GameCube, Wii, Xbox 360 ja Nintendo DS. Ainoastaan PSP- ja PS3-pelit siis puuttuvat, mikä on todellakin harmi. Etenkin PSP-pelit sopisivat mielestäni hyvin tämänkaltaiseen vuokrauspalveluun.

Hubihubin mukaan PSP-pelien mukaan ottoa on harkittu ja siihen heillä on periaatteessa mahdollisuus vaikka heti. Asia on kuitenkin lykkääntynyt lähinnä siitä syystä, että he haluaisivat samalla kertaa myös PS3-pelit valikoimiinsa. PS3:n osalta asia on kuitenkin viivästynyt jatkuvasti eikä Hubihubilla ole vielä tarkkaa tietoa siitä, milloin kyseessä olevat pelit olisi mahdollista saada valikoimaan. PSP:n ja PS3 mukaanotto edellyttää sivujen päivitystä ja omien osioiden rakentamista kyseisille konsoleille. Tässä yhteydessä Hubihubi tulee myös tekemään Wiille oman osion. Tällä hetkellä Wii-pelit löytyvät hankalasti GameCube-pelien alta, mikä on kyllä erittäin harmittavaa ja vaatisi ilman muuta korjausta heti. Käyttäjien kannalta olisikin huomattavasti helpompaa jos osa mahdollisista muutokset toteutettaisiin saman tien. Tuntuu hivenen oudolta, että kaikkien asioiden saattaminen kerralla toimintaan olisi jotenkin halvempaa tai nopeampaa.

Selkeä hinnoittelu ja nopeat toimitukset

Koska Hubihubi on toiminut alalla jo reilut kaksi vuotta, on palvelussa saatavilla jo melko kiitettävästi konsolipelejä kaikille alustoille. Kaikki uusimmat ja suosituimmat pelit toki löytyvät ja uutuuksia tulee jatkuvalla syötöllä lisää. Vanhoja pelejä kaipaisi kuitenkin lisää. Vaikka nykyisin pelejä tuleekin markkinoille jo niin paljon, ettei kaikkia hyviäkään kerkiä välttämättä kokeilemaan, niin tuntuu silti kummalta, ettei Hubihubista löydy sellaisia klassikoita kuin Metroid Prime, Metal Gear Solid, Metal Gear Solid 2, Ninja Gaiden, Jak & Daxter tai vaikkapa ICO. Voi tietysti olla, ettei näille ole enää riittävästi kysyntää tavallisten käyttäjien keskuudessa, eikä vuokraus olisi siis kannattavaa. Pelaamiseen ja palveluun vakavammin suhtautuville klassikkojen puuttuminen on kuitenkin jo melkein pyhäinhäväistys.

Hubihubissa pelejä voi vuokrata joko viikko- tai kuukausiasiakkaana. Viikkovuokraus maksaa pelistä riippuen 2, 7 tai 11 euroa ja joka viidennen vuokrauksen saa puoleen hintaan. Palvelun perustamisen jälkeen mukaan on siis tullut uutena hintaluokkana tarjouspelit, jotka ovat Hubihubin 2-vuotisjuhlien kunniaksi vain 2 euroa. Toivottavasti tämä hinta on voimassa myös tulevaisuudessa. Kuukausiasiakkaana voi pitää samanaikaisesti 1-3 peliä. Niitä voi vaihtaa omaan pelijonoon valittuihin peleihin niin usein kuin haluaa. Palauttaa vain jo pelatun pelin postilaatikkoon lähetyksen mukana tulleen kirjekuoren avulla ja kahden päivän päästä uusi peli odottaa jo postilaatikossa testaamista. Kuukausiasiakkuus maksaa pelimäärän mukaan. 1 pelin asiakkuus maksaa 24,90 euroa/kk, 2 pelin asiakkuus 39,90 euroa/kk ja 3 pelin asiakkuus 54,90 euroa/kk. Pelejä voi myös ostaa halvalla vuokrauksen aikana tai sen päätyttyä, jos on kokeiluunsa tyytyväinen. Tällöin ostohinnassa huomioidaan osittain vuokrasta maksettu hinta ja näin ollen pelin saa ostettua vieläkin halvemmalla kuin yleensä. Testauksen ansiosta huonoa peliä ei tule myöskään vahingossa ostettua. Erittäin järkevää.

Pelihistoria

Pelihistoria -osiosta voi tarkastaa omat vuokrauksensa ja seurata tilauksen etenemistä tai palautuksia.

Pelien vuokraus tapahtuu yksinkertaisesti rekisteröitymällä ensin palveluun. Rekisteröityminen on tietenkin ilmaista, eikä se vielä sido mihinkään. Tämän jälkeen viikkovuokraaja painaa vain "vuokraa viikoksi"-nappia haluamansa pelin kohdalla. Jos ei ole aivan varma minkälaisen pelin on vuokraamassa, on siitä yleensä mahdollisuus lukea lyhyt kuvaus ja katsoa muutama ruutukaappaus. Potentiaaliset linkit suomalaisiin tai ulkomaalaisiin arvosteluihin loistavat kuitenkin poissaolollaan. Kuukausiasiakas taas valitsee toivomiaan pelejä pelijonoon, josta sitten lähetetään aina seuraava vapaana oleva peli niin halutessaan. Pelijonon järjestystä ja koostumusta voi tietenkin muuttaa palvelusta myös jälkikäteen, jos niin haluaa. Lopuksi hoidetaan itse maksupuoli. Hubihubin palvelussa on kattavan täydellinen valikoima erilaisia vaihtoehtoja. Maksaa voi Nordean, Osuuspankin tai Sammon pankkitunnuksilla, sekä Visa- ja Mastercard -luottokorteilla. Myös Visa Electron -korttien pitäisi käydä, jos ne on vain rekisteröity verkkomaksamispalveluun omassa pankissa.

Kaiken kaikkiaan maksaminen on erittäin helppoa, selkeää ja turvallista. Parannettavaa ei juuri ole. Minkäänlaista vahvistusta ei maksamisen jälkeen vuokrauksesta enää tule, mikä voi ensikertalaisia vähän kummeksuttaa. Palvelu on kuitenkin niin ammattitaitoista ja varmatoimista, ettei tällaista oikeasti edes kaipaa. Palvelusta voi kirjautumisen jälkeen selkeästi tarkastaa Pelihistoria -osiosta oman vuokraustilanteen ja seurata tilauksen etenemistä tai palautusta. Maksamisen jälkeen Posti tuo pelit nopeasti suoraan postilaatikkoon.

Konsolipelit kotiin helposti ja nopeasti

Vuokrakotelo ja palautuskuori

Pelit toimitetaan asiakkaalle postitse vuokrakoteloissa ja ne voi helposti palauttaa ilman postikuluja mukana tulleessa palautuskuoressa.

Toimitus tapahtuu nopeasti ja aina ilmaiseksi suoraan postilaatikkoon 1. luokan postikuorissa. Kaikki arkisin ennen klo 15 tehdyt tilaukset saapuvat postilaatikkoon seuraavana arkipäivänä 95 %:n varmuudella. Kello 15 jälkeen tehdyt tilaukset käsitellään viimeistään seuraavana arkipäivänä. Jokaisen pelin mukana tulee valmiiksi maksettu palautuskuori täydellisine osoitetietoineen, jossa pelin voi siis palauttaa ilman postikuluja viemällä sen vain suoraan lähimpään postilaatikkoon. Tästä ei asioiminen voi todellakaan enää paljon nopeutua tai helpottua. Pelit toimitetaan asiakkaalle vaaleissa vuokrakoteloissa.

Hyväkuntoisen pelin ja palautuskuoren lisäksi lähetyksestä löytyy merkintä viimeisestä palautuspäivästä, joka on kirjoitettu palautuskuoren kääntöpuolelle ja pieni läpyskä, joka sisältää yleisiä ohjeita palvelun käytöstä ja toiminnasta ongelmatilanteista. Jos pelin haluaa lunastaa vuokrauksen yhteydessä, tyhjä alkuperäiskotelo toimitetaan ostajalle jälkitoimituksena ja vuokrakotelon voi vastaavasti palauttaa palautuskuoressa. Kaikki kokeilemani pelit, kotelot ja ohjeet ovat aina olleet hyväkuntoisia, toimituskin on aina saapunut postilaatikkooni seuraavana päivänä tilauksesta. Hatunnoston arvoinen suoritus.

Myös R-kioskit ovat aloittaneet PS2-pelien vuokrauksen. Runsaaseen 500 kioskiin on tullut noin 43 PS2-peliä, ja valikoima muuttuu kuukausittain. Vuokraushinnaksi on ilmoitettu: 1 peli 2,90 € / 2 vuorokautta ja 2 peliä 5,80 € / 3 vuorokautta, lisävuorokaudet sen jälkeen 2,5 euroa. Elokuvavuokrauksiin suhteutettuna hinta on ihan kohdallaan, mutta Hubihubin vastaavaan konseptiin verrattuna toiminta on vähän liian pelkistettyä. Viikkovuokraus on Hubihubissa paljon halvempaa ja mielestäni osittain jopa helpompaa, ennen kaikkea tarjonta on kuitenkin paljon R-kioskia suurempaa jo pelkkien PS2-nimikkeiden osalta.

Jos siis olet vähääkään kiinnostunut pelien vuokrauksesta, kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa Hubihubin tämänhetkistä palvelua. Selkeä hinnoittelu ja nopeat toimitukset tekevät palvelusta erittäin helpon ja vaivattoman käyttää. Uusia asiakkaita kosiskellaan usein myös erittäin hienoilla tarjouksilla. Kukapa voisi vastustaa esimerkiksi euron kampanjaa, jolla minkä tahansa pelin voi vuokrata vain eurolla 10 päivän ajaksi. Jos et ole palvelua ikinä käyttänyt, nyt kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Yhteenveto ja parannusehdotukset

Sivusto on erittäin helppokäyttöinen ja sopivan tyylikäs. Hinnoittelu on selkeää ja toimitus aina nopeaa. Maksuvaihtoehtoja löytyy runsaasti ja itse hinnatkin ovat kohdallaan. Suosituimpien pelien valikoima on melko hyvä ja uutuuksia tulee koko ajan lisää. Viikkovuokrauksessa voisi mielestäni tosin olla neljä eri hintaporrasta nykyisten sijaan, nyt ero 2 euron 7 euron ja 11 euron välillä on mielestäni hivenen liian suuri. Jotain pitäisi myös ehdottomasti tehdä sille, että viikkovuokraajan on todella vaikeaa vuokrata kaikista uusimpia ja suosituimpia pelejä, ne menevät nopeammin kuukausiasiakkaille. Pelimäärän kasvattaminen tuskin on tähän paras ratkaisu. Ehkäpä kannattaisi jakaa osa peleistä vain kuukausiasiakkaille ja osa viikkoasiakkaille. Voisi myös harkita sitä, että vuokralla olevan pelin kohdalta voisi saada jonkinlaisen arvion siitä, milloin se on taas vapaa vuokrattavaksi. Vuokrauksen ollessa vihdoin mahdollinen, siitä voisi saada viestin suoraan sähköpostiin. Hieman myös ihmetyttää se, ettei palvelussa ole vieläkään osioita PlayStation 3:lle, Wiille tai PSP:lle. Onneksi ne on kyllä luvattu, mutta hyvään palveluun kuuluisi ainakin kertoa jotain tulevasta kehitysaikataulusta.

Jos itselläni olisi vain tarpeeksi aikaa intensiiviseen pelaamiseen, vuokraisin täältä heti kaikki pelini. Ajanpuutteen takia ostan nyt vain hetken mielijohteesta halpoja mestariteoksia ja jätän ne suruttomasti kaapin perukoille odottamaan parempia aikoja. Tarkemmin ajatellen toimintani on todella typerää ja perusteltua vain joidenkin pitkäikäisempien nettipelien kohdalla. Ihmettelen todella, jos Hubihubin vuokrausjärjestelmä ei tulisi menestymään markkinoilla, sen verran onnistunut ja ammattitaitoinen palvelu jo on. Melkein täydellisestä on vaikea enää pistää paremmaksi, joten kilpailuakaan tuskin tulee. Alhaisten hintojen puolesta herää tosin jo kysymys, onko tämä enää kannattavaa liiketoimintaa? Toivokaamme, että vastaus on myönteinen ja saamme tulevaisuudessakin vielä nauttia kasvavasta ja kehittyvästä palvelusta. Enää pitäisi saada minunlaiseni tyhmät ja tietämättömät ihmiset löytämään tämä palvelu.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Artikkelin kirjoittanut: Jarmo Vestola
Artikkeli kirjoitettu: 17.09.2007

<< Takaisin sivulle "Pelikaupat vertailussa"

Sivun kommentit