MVnet logo

Internet » Verkkokaupat - Osa 1

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 01.01.2009
  • Kommentit

CDON.com Arvosana tähdillä (5 tähteä)

Ruotsalainen CDON.com kuuluu pohjoismaiden suurimpiin verkkokauppoihin ja se on toiminut vuodesta 1999 lähtien. Myynnissä on erittäin laaja valikoima pelejä, musiikkia, elokuvia ja muuta elektroniikkaa. Sivut ovat melko selkeät ja toimivat, etusivulta löytyy myös uutuudet, suosikit ja tarjoukset selkeästi hinnoiteltuna kuvien kanssa. Sivusto on kokonaisuudessaan suomeksi, ja asiakaspalvelu toimii myös sähköpostin avulla suomeksi. Puhelinpalvelua ei löydy ollenkaan. Koska tuotevalikoima on laajempi kuin yleensä muissa verkkokaupoissa, löytyy sivuilta tietenkin myös erinomainen haku.

Kuvankaappaus verkkokaupasta

CDONin etusivu

Nykyisten konsolien lisäksi valikoimiin kuuluu uuden sukupolven laitteista myös Xbox 360. Pelien hinnat vaihtelevat suuresti, osa on kalliimpia, mutta tarjouksessa on aina paljon erittäin halpoja tuotteita. Joskus alennusmyynneistä löytyy jopa naurettavan halpoja tuotteita, jotka on pakko ostaa, vaikkei niitä oikeasti tarvitsisi. Tämä kertoo mielestäni jo jotain palvelun toimivuudesta ja helppoudesta.

Postikulut ovat tilausmäärästä riippumatta aina 2,95 euroa, mikä tietenkin suosii tilaamaan paljon kerralla. Toimitusajaksi luvataan 3-7 arkipäivää, mutta pääsääntöisesti se on 5 päivää. Tilausta on myös mahdollista seurata CDON:in sivujen kautta. Maksuvaihtoehtoina ovat VISA ja Mastercard, sekä omasta mielestäni erittäin kätevä ja aina käyttämäni lasku. Tällöin tilaukset maksetaan lähetyksen mukana tulevalla laskulla, jolle on annettu 10 päivän maksuaika laskutuspäivästä lukien. Uutena asiakkaana ensimmäisen laskun luottoraja on 90 e, tämän maksettua tilaussumma nousee 220 euroon. Luottotarkistusta varten pitää antaa sosiaaliturvatunnus.

Viallisten/väärin toimitettujen tuotteiden palautusaika on 14 päivää ja CDON korvaa postikulut. Jos tuotteessa ei kuitenkaan ole vikaa ja katuu vain ostostaan, postikuluja ei tällöin korvata. Kannattaa myös muistaa, että osassa CDON:in elokuvista ei välttämättä ole suomenkielistä tekstitystä, ja monissa elokuvissa kansi voi olla ruotsinkielinen. DVD-elokuvia keräilevä ei välttämättä tykkää hyllyssään olevasta tekstistä: världarnas krig eli maailmojen sota.

Yhteenveto: Erinomainen valikoima ja yleensä halvat hinnat. Hyvin toimiva palvelu kaikin puolin. Tarjouspelejä ja elokuvia tilaaville kuin taivas. Itse ostaisin täältä pelejä jopa enemmänkin, jos vain kerkeisin pelaamaan niitä.

Play.com Arvosana tähdillä (5 tähteä)

Play.com on vuonna 1998 perustettu brittiläinen veroparatiisiyhtiö, joka myy erilaisten elektronisten lisälaitteiden ja härpättimien ohella elokuvia ja pelejä kaikille konsoleille ja PC:lle, myös kirjoja löytyy. Yhtiö on verojen kiertämiseksi rekisteröity Jerseyn saarille, mutta toiminta ja hallinto on Cambridgessä Englannissa. Kuten arvata saattaa sivusto on siis englanninkielinen ja asiakaspalvelukin toimii englanniksi. Tuotteet lähetetään yleensä yksittäin pakattuina. Mutta koska Jerseyn saaret eivät kuulu EU:n arvonlisäveroalueeseen, voivat yli 45 euron hintaiset paketit jäädä tulliin, jolloin paketti pitää noutaa tullipostista ja kustannuksia tulee noin viidennes lisää. Katso lisää tietoa tulleista ja veroista sivulta Kuluttajana netissä.

Kuvankaappaus verkkokaupasta

Play.comin etusivu

Ulkoasultaan sivut ovat selkeät ja toimivat, kaikki löytyy sieltä mistä olettaakin. Pääsivuilta löytyvät myös tarjoukset, uutuudet ja tulevat tuotteet. Kiinnostavia tuotteita voi myös hakea suoraan hakuautomaatilla. Tuotevalikoima on erittäin laaja ja hinnat ovat erittäin kilpailukykyisiä muihin kauppoihin verrattuna. Erilaisia alennusmyyntejäkin järjestetään melko usein. Maksuvaihtoehtoina toimivat VISA, Mastercard ja Nordean ja Sammon Visa Electron. Postikuluja ei ole ja tuotteiden toimitusajaksi luvataan 3-5 arkipäivää.

Play.comista tilatessa kannattaa aina käyttää punta-hintoja eurojen sijaan, koska punnissa maksaessa hinnat ovat noin 10 % alhaisemmat. Kortilla maksaessasi summa sitten muutetaan oikeaan euro-hintaan senhetkisen valuuttakurssin mukaisesti. Elokuvia ostettaessa pitää muistaa, ettei läheskään kaikissa ole suomenkielistä tekstitystä. Muista pelikaupoista poiketen, Play.comin palautusaika on vain viikon. Play.com korvaa lähetyskulut vain 3,5 euron edestä, joten operaatiosta koituu itselleen hieman kuluja, jos kyseessä on hieman isompi paketti. Sähköpostitse pyytämällä Play.com korvaa yleensä palautuksesta aiheutuneet kulut kokonaisuudessaan, jos tuote on ollut viallinen.

Yhteenveto: Laaja valikoima halpoja pelejä ja elokuvia. Sivut toimivat hyvin ja postikulut ovat ilmaiset. Kielimuuri ja oikean luottokortin tarve voivat kuitenkin olla esteenä joillekin. Itse tilaan Play.comista paljon DVD-bokseja, jotka täällä Suomessa ovat paljon kalliimpia.

Discshop.fi Arvosana tähdillä (4 tähteä)

Discshop on pelejä ja elokuvia myyvä yritys, jonka yhteistyökumppanina toimii nyt entinen digitaaliviihteeseen erikoistunut Gamebox Finland Oy. Gameboxin valikoimista löytyneet käytetyt pelit ja lautapelit ovat joidenkin harmiksi saaneet lähteä ja Discshop keskittyykin nimensä mukaisesti vain uusiin tietokone- ja konsolipeleihin, myyden myös paljon DVD-elokuvia ja musiikkia.

Kuvankaappaus verkkokaupasta

Discshopin etusivu

Gameboxin rauhalliset ja selkeät verkkosivut on myös heitetty romukoppaan Discshopin omien sivujen tieltä. Aluksi vaikutelma on sekava, mutta totuttelun jälkeen käyttö on erittäin miellyttävää ja toimivaa. Jos Discshoppia vertaisi johonkin toiseen verkkokauppaan, olisi lähin vertailukohta naapurimme Ruotsin CDON.COM. Mitä pidempään kauppoja vertailee, sitä enemmän ne tuntuvat samanlaisilta. Hinnat, valikoima, maksutapa, postimaksut jne. - kaikki ovat kuin suoraan CDONista. Tämä ei ole ollenkaan paha asia, miksi turhaan keksiä pyörää uudestaan, jos kaikki jo toimii mallikkaasti. Muihin kauppoihin verrattuna Discshop ei kuitenkaan kerro juuri mitään itsestään. Onko se oikeasti edes suomalainen yritys? Varasto sijaitsee ainakin Maarianhaminassa. Jos kauppa on suomalainen, se kannattaisi kyllä suoraan kertoa. Löytyy varmasti monia henkilöitä, jotka mieluummin maksavat rahansa tänne, kuin naapurimaahamme Ruotsiin.

Nettikaupan ulkoasu on totuttelun jälkeen siis erittäin toimiva ja toimitus- ja maksuehdot löytyvät sivuilta selkeästi. Pelit, elokuvat yms. on jaettu myös selkeästi genreittäin ja uutuudet, kampanjat ja muut tarjoukset löytyvät myös pienen hakemisen jälkeen helposti. Tuotteesta on aina esillä kansikuva ja muu tuotteen kuvaus löytyy selkeästi vierestä. Jäseneksi liittymisen jälkeen näytettäviä tietoja voi halutessaan myös muokata mieleisekseen, mikä on hyvä idea. Valikoima on laaja, ja hintataso on kilpailukykyinen muihin verrattuna. Tarjouksissa on yleensä aina paljon hyviä tuotteita.

Postikulut ovat aina tilausmäärästä riippuen 2,95 euroa. Kultajäseneksi päästessä postimaksuja pitää maksaa enää 1,95 euroa. Maksuvaihtoehtona on vain lasku, joka tulee postilaatikkoon tuodun paketin mukana. Laskua varten tehtävää henkilötarkistusta varten pitää antaa henkilötunnus kokonaisuudessaan. Ensimmäisellä kerralla luottoraja on 100 euroa ja kahden maksetun tilauksen jälkeen se nousee 200 euroon. Luottorajaa suuremmallakin summalla voi hyvin tilata, mutta tällöin toimitus tapahtuu postiennakolla - postiennakkomaksua ei onneksi postikuluihin kuitenkaan enää tule. Kaikki tilaukset, jotka tehdään ennen klo. 15 arkipäivänä, postitetaan samana päivänä. Tilattu tuote saapuu siis postilaatikkoosi pääsääntöisesti seuraavana arkipäivänä.

Yhteenveto: Erittäin selkeä ja hyvä verkkokauppa, jossa valikoima ja hinnat ovat kohdallaan. Toiminnaltaan aivan samanlainen kuin CDON.COM. Laskulla maksaminen on mielestäni erittäin tervetullut ja helppo maksuvaihtoehto, myös tilausmäärästä riippumattomat postikulut houkuttelevat heräteostosten lisäksi tilaamaan myös suurempia eriä. Sen minkä Discshop ehkäpä hinnassa ja valikoimassa marginaalisesti häviää CDON.COM:lle, voittaa se kuitenkin toimitusajassa. Parannettavaa ei siis juurikaan löydy. Tästä jo kertoo sekin, että heti kauppaan tutustuessani päätin tilata kaksi Xbox-peliä, vaikken niitä kuitenkaan kerkiä pelaamaan.

Verkkokauppa.com Arvosana tähdillä (4 tähteä)

Helsingin Ruoholahdessa ja nyt myös Tampereen Pirkkalassa sijaitseva Verkkokauppa.com on Suomen vanhin ja suurin ATK-alan verkkokauppa. Tuotteita voit tilata netin kautta postitse kotiin tai valmiiksi myymälään noudettaviksi. Verkkokaupasta löytyy kaikkea tietotekniikasta, puhelimista, kameroista, hifi-laitteista tai peleistä kiinnostuneille ihmisille. Sivut ovat melko selkeät ja tavarat on jaettu tuotealueittain. Pääsivuilta löytyy uutuuksia/tarjouksia ja myös jonkinlaiset TOP10-listat. Alasivuilla on tarkempi tuote-erittely pitkänä listana ja kiinnostavasta tuotteesta löytyy yleensä riittävä kuvaus, hinta, saatavuus, varastotilanne, toimitusmuodot ja myös linkki valmistajan sivuille. Jos jokin tuote on hukassa, voi sen etsiä helposti sivuilta löytyvällä pikahaulla.

Kuvankaappaus verkkokaupasta

Verkkokauppa.comin etusivu

Verkkokauppa.com toimittaa tuotteitaan asiakkailleen yleensä 3-7 päivän käsittelyajalla ja ilmoittaa automaattisesti tekstiviestillä ja sähköpostilla, kun lähetys on lähtenyt ja kertoo myös Postin seurantakoodin. Vaikka kaikki muu toimii hienosti, pelikauppana verkkokauppa on kuitenkin lievä pettymys. Pelejä löytyy kyllä kaikille konsoleille ja melko paljon, mutta hinnat ovat kuitenkin yleensä samoja kuin muissa suurissa verkkokaupoissa. Verkossa maksutapoina ovat MasterCard, Visa ja Aktiiviraha. Rekisteröityneille asiakkaille on tarjolla tilisiirto ja suurimpien pankkien verkkomaksut, jolloin maksusuoritus siirtyy välittömästi Verkkokauppa.comille. Toimitustapoina ovat luonnollisesti nouto verkkokaupasta, kirje alkaen 2,5 euroa, ja erilaiset Keltaisen kuljetuksen vaihtoehdot, alkaen 6,7 euroa. Epäloogisesti kahden pelin postikulut ovat 3,5 euroa, mutta kolmen pelin postitus tuon 6,7 euroa. Ennakkoon tilatessakin pitää maksaa postikulut, toisin kuin Pelit-lehti väittää.

Yhteenveto: Kuten Pelit-lehti asian hyvin ilmaisi, Verkkokauppa.com on iso ja luotettava. Joskus tavaraa on niin paljon, että valinta on jopa hankala. Itse olen tilannut Verkkokauppa.comista helposti kaikkea kännyköistä tietokoneisiin. Osan olen hakenut, osan on postikuski kotiovelle rahdannut. Pelejä en ole kuitenkaan ostanut, enkä tule ostamaankaan, koska pelejä saa halvemmalla tarjouksista ja muualta käytettynä. Verkkokauppa.com on yleensä se ensimmäinen ja helpoin (ei kuitenkaan aina halvin) paikka, josta tarvittavaa tekniikkaa kannattaa etsiä.

Puolenkuun pelit Arvosana tähdillä (4 tähteä)

Puolenkuun pelit avasi verkkokauppansa vuonna 2003. Heidän nettikaupastaan sekä Lahdessa sijaitsevasta liikkeestä löytyy pelejä sekä PC:lle että nykyisille ja uusille konsoleille. Käytettyjä pelejäkin löytyy erittäin paljon. Pokemon-turnauksista ja muusta kerhotoiminnasta mainetta kerännyt, sekä arvostetun "partnership" statuksen Games Workshopilta saaneelta yritykseltä löytyy myös luonnollisesti Games Workshopin miniatyyripeleihin paljon tuotteita. Laajasta valikoimasta löytyy vielä elokuvia, keräilykorttipelejä, lautapelejä ja luettavaksi fantasiaa, scifiä tai Mangaa. Aktiivisia käyttäjiä palkitaan lahjakorttijärjestelmällä.

Kuvankaappaus verkkokaupasta

Puolenkuun pelit -kaupan etusivu

Puolenkuun pelien alkusivu on aivan karmean näköinen, mutta verkkokauppaan saavuttaessa ulkoasu muuttuu hallitummaksi, pientä hienosäätöä kyllä toivoisi. Sivulta löytyy luonnollisesti haku, sekä uusimpien ja suosituimpien pelien listat. Löytyvät pelit on listattu erittäin selvästi ja hienosti kuvan kanssa ja jokaista klikkaamalla löytyy myös tietoa kyseisestä pelistä. Pelivalikoima on ihan kiitettävän laaja ja hinnat yleisesti sopivaa tasoa.

Toimitusaika on yleensä pari päivää ja toimituskulut yhdelle pelille 2,40 €, 2-4 pelille 3,40 €, pienille lautapeleille 5,40 € ja suurille 8,40 €. Maksutapoina tietenkin postiennakko 3,4 euroa. Verkkomaksuista toimivat Nordean, Osuuspankin ja Sammon palvelut. Luottokorteista toimivat MasterCard, Visa, Visa Electron (Nordea, Sampo, OP). Ennakkomaksu on myös mahdollista. Pelit-lehden testissä ostoskorissa ja rahojen palautuksessa havaittiin pieniä ongelmia, mutta luultavasti ne olivat poikkeustapauksia.

Yhteenveto: Erittäin sympaattinen pelikauppa, joka myy myös paljon kaikkea muutakin. Erikoismaininta mainion laajalle käytettyjen pelien kokoelmasta. Itse en ole täältä koskaan mitään tilannut, koska karmean näköinen alkusivu on saanut minut uskomaan, ettei kaikki ole aivan kunnossa. Tarkempi tutustuminen kuitenkin kertoo, että jo pelkkänä pelikauppana se on erittäin toimiva ja ehkäpä yksi parhaista "pikkukaupoista".

VideoPeliDivari Arvosana tähdillä (4 tähteä)

Vantaalla sijaitseva VPD (VideoPeliDivari) perustettiin alun perin antikvariaattina vuonna 1992, mutta myöhemmin toiminta siirtyi vain videopelien kiehtovaan maailmaan. Videopelidivari on varmasti monelle pääkaupunkilaiselle melko tuttu, jos ei ostopaikkana, niin ainakin ankeiden kotisivujen kautta. Itse luonnehdin vuoden 2006 alussa yrityksen nettisivuja tässä artikkelissa seuraavalla lainauksella:

"Nettikaupan ulkoasu on hirveä ja karkottaa varmasti sivulla vierailevat uudet asiakkaat. Ostoskoria tai minkäänlaista hakujärjestelmääkään ei ole. Sivusto näyttää juuri sellaiselta, jonka ala-asteen oppilas tekisi yhdessä päivässä. Tilaaminen on hankalaa, tai ainakin oudosti toteutettu, toimitus ja takuuehdot on myös piilotettu naurettavaan vierityspalkkiin sivun oikeaan yläkulmaan."

Kuvankaappaus verkkokaupasta

VideoPeliDivarin uudistunut verkkokauppa

Kehitystä tapahtuu ja uuden omistajan vaihtuessa myös nettikauppa uudistettiin täysin. Uusi sivusto on erittäin selkeä ja miellyttävä, värit on hyvin valittu ja teksti sopivan kokoista. Tiedot yrityksestä, postimaksuista ja maksutavoista ovat vihdoin selkeästi esillä. Uutuudet, käytetyt ja tarvikkeet on myös hyvin eritelty ja haku toimii mallikkaasti. Kaikki toimii kuin unelma ja tuntuu vihdoinkin siltä, että joku olisi oikeasti suunnitellut ja tarkkaan harkinnut kaikki yksityiskohdat. Tällaisesta selkeydestä voisivat muut ottaa ihan oikeasti oppia. Parannettavaa olisi oikeastaan vain etusivun flash-kuvissa ja yhteistyökumppanit-laatikossa, jotka molemmat luovat hieman sekavan vaikutelman muuten erinomaiseen sivustoon. Myös etusivun tarjous-osiota pitäisi selkeyttää, sillä nyt se on vain tylsää tekstiä allekkain. Paikalle pitäisi ehdottomasti laittaa vain muutama huipputarjous selkeine kuvineen.

VPD myy nykyisin nettikaupassaan uusia sekä käytettyjä pelejä ja tarvikkeita kaikille nykyisille konsoleille. Lisäksi valikoimissa on paljon pelejä myös PC:lle. Harmittavasti pelejä ei löydy enää hieman vanhemmille konsoleille, kuten Super Nintendolle, N64:lle, PlayStationille tai Dreamcastille. Kovin moni näitä tuskin enää kaipaa, joten uuden omistajan strategia keskittyä myydyimpiin peleihin on luonnollinen valinta. Vanhempia pelejä etsivä suuntaakin luultavasti suoraan Huuto.Net-, tai eBay-huutokauppoihin. Kaikki pelit on jaoteltu siististi pelikoneittain ja kategorioittain. Tietyn kategorian pelit näytetään yhdellä sivulla, joten selaaminen on erittäin helppoa. Peleistä on myös yleensä aina saatavilla lyhyt kuvaus ja kansikuva, hinta on korostettu esimerkillisen hyvin. Pelivalikoima on laaja ja käytettyjä pelejäkin löytyy sopivasti. Hintataso peleissä on sama kuin muuallakin, mutta vanhoja käytettyjä pelejä voi saada halvalla.

Ostoskorin toiminta on selkeää ja toimivaa. Toimituskulut ovat postilaatikkoon mahtuville peleille 0 euroa maksutavasta riippumatta. Pelikonsoleiden ja tarvikkeiden kohdalla hinta on Postin hinnaston mukainen ja postiennakosta pitää myös maksaa erikseen, jos sitä nyt joku vielä käyttää. Toimitusajaksi luvataan nopeat 1-2 päivää, joka myös Pelit-lehden testissä piti hyvin paikkansa. Maksuvaihtoehdot ovat erittäin monipuoliset ja pankkien verkkomaksuista toimivat: Sampo, Nordea, Osuuspankki, Paikallisosuuspankit, Säästöpankki ja Aktia. Luottokorteista toimivat: Visa-, Visa Electron (tuskin kaikki) ja Mastercard.

Yhteenveto: VPD:ssä on paljon potentiaalia. Nopea toimitus, monipuoliset maksuvaihtoehdot ja ilmaiset postikulut ovat aina plussaa. Pelejä löytyy riittävästi monille konsoleille ja käytetyistä peleistä voi tehdä löytöjä. Nettisivut ovat kehittyneet huimasti ja ovat käytettävyydessä ja ulkoasussa erittäin hyvät. Parannettavaa kuitenkin löytyy ja etenkin etusivun tarjous-osa pitäisi saada ehdottomasti houkuttelevammaksi. Kiinnostavat tuotteet pitää löytää heti yhdellä silmäyksellä, kaikkia alasivuja ei kukaan jaksa joka vierailulla selata. Itse olen VPD:stä ostanut vuosia sitten vain muutamia Super Nintendo-pelejä. Muitakin pelejä olisin ostanut, jos sivusto olisi ollut yhtä hyvä, kuin se nyt on. Kehityksen johdosta VPD nouseekin aikaisemmasta kahden tähden kastista suoraan neljän tähden ryhmään.

Seuraava sivu (Verkkokaupat - Osa 2) >> << Takaisin alkuun

Sivun kommentit