MVnet logo

Kotisivun teko » Ilmaiset palvelut

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 25.02.2009
  • Kommentit

Hyvät ilmaiset internet-palvelut kotisivuille

Jotkut kotisivutilaa tarjoavat palvelut ovat niin rajoittuneita, ettei sivuilla voi käyttää kuin tavallisia HTML-sivuja. Esimerkiksi PHP-ohjelmointikielen käyttö ei ole mahdollista kaikkialla. Siksi esimerkiksi MVnetin kävijälaskuria ei voi käyttää sellaisilla sivuilla, joissa PHP ei toimi. Hakukonekin on melko hankala toteuttaa itse. Hakusanoista pitäisi pitää tietokantaa, joka söisi melko paljon sivutilaa. Onneksi netistä löytyy paljon ilmaisia palveluita, jotka helpottavat nettisivun ylläpitäjää. Tarjolla on ilmaisia hakukoneita, kävijälaskureita jne. Alla on kerrottu parista hyödyllisestä ilmaispalvelusta, joihin kannattaa tutustua.

Kävijälaskuri (Google Analytics)

Tavallinen kävijälaskuri laskee, montako ihmistä on käynyt sivuillasi. Google Analytics taas on paljon enemmän kuin pelkkä kävijälaskuri. Sen lisäksi, että se laskee kävijämäärät, se tuottaa paljon erilaisia hyödyllisiä tilastoja nettisivuistasi.

Alun perin Google Analytics ei ollut kaikkien saatavilla. Aluksi palvelua pystyivät käyttää vain harvat ja valitut lähettämällä Googlelle erillisen anomuksen. Nyt Google on kuitenkin avannut mainion Google Analytics -palvelunsa kaikille halukkaille ja on täysin ilmainen. Kuka tahansa voi lisätä kotisivuilleen tämän mainion palvelun. Laskurin lisääminen sivuille onnistuu kopioimalla pienen pätkän koodia sivuille.

Google Analyticsin tilastoja

Osa Google Analyticsin esittämiä tilastoja.

Google Analytics on siis paljon muutakin kuin nopea ja luotettava kävijälaskuri. Kävijöistä näkee tavanomaisten kävijämäärien lisäksi myös kattavia tilastoja kuten, missä maassa kävijä asuu, mistä kävijä tuli sivuillesi, mitkä kotisivujesi sivut ovat suosituimpia, kuinka kauan kävijät viihtyvät sivuillasi, mitä selainta/käyttöjärjestelmää kävijä käyttää, mikä resoluutio kävijän näytössä on jne.

MVnetissäkin käytetään Google Analytics -palvelua MVnetin oman kävijälaskurin rinnalla. Analytics on tarjonnut mielenkiintoisia tilastoja, joiden avulla MVnettiä on pystytty kehittämään. Erityisesti mainosten sijoittelussa Analyticsin tiedot ovat olleet kullan arvoisia, kun tietää, mikä sivu on suosituin ja kauanko kävijät viipyvät milläkin sivulla. Tämä on ehdottomasti netin parhain ja monipuolisin ilmainen kävijälaskuri.

Hakukone (FreeFind)

Kotisivuilla on hyvä olla edes jonkinlainen hakukone, jolla kävijät voivat etsiä tietoa sivustoltasi. Hakukoneen toteuttaminen itse ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. Siksi kannattaakin käyttää jotain ulkopuolista hakupalvelua. Tällainen on esimerkiksi FreeFind, jonka käyttöönotto on helppoa. Kun olet rekisteröitynyt Freefindin käyttäjäksi, sinun täytyy vain liittää Freefindin sivuilla kerrottu koodipätkä kotisivuusi.

Voit määritellä, kuinka usein Freefind indeksoi sivustosi (eli tutkii sivustosi tekstit): joka päivä, kerran viikossa, kaksi kertaa kuukaudessa jne. Aina kun Freefind indeksoi sivusi, se lähettää tiedotteen antamaasi sähköpostiosoitteeseesi. Tiedotteessa näkyy, mitä sivuiltasi on haettu, mikä oli yleisin hakusana jne. Hakutulosten sivua voi myös muokata haluamakseen muuttamalla sivun taustakuvaa ja lisäämällä haluamansa logon. Voit myös tehdä hakutulossivusta täysin haluamasi kaltaisen lähettämällä HTML-muotoisen sivupohjan (template) Freefindille. Sivupohjan tekemiseen on hyvät ohjeet Freefindin sivuilla.

Muista, että Freefind ei osaa indeksoida kaikkia sivujasi, ellei asettamassasi alkusivussa ole linkkejä (tekstissä tai kuvissa) kotisivustosi muihin sivuihin (Flash-painikkeiden linkkejä hakukone ei ymmärrä).

MVnetissäkin käytettiin aikoinaan FreeFindin hakukonetta, mutta nyttemmin käytössä on Googlen hakukone, koska näin hakutulossivulla voi näyttää Google AdSensen kohdennettuja mainoksia, joiden avulla pyritään kattamaan MVnetin ylläpidosta koituvat kulut. FreeFind oli siinä mielessä parempi, että se indeksoi sivut huomattavasti nopeammin kuin Google.

Seuraava sivu (JavaScript-ohjelmointi) >> << Edellinen sivu (Lisää kävijöitä sivuille)

Sivun kommentit