MVnet logo

Kotisivun teko » Lisää kävijöitä sivuille

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 25.02.2009
  • Kommentit

Miten saada lisää kävijöitä kotisivuille?

Mainosta sivujasi Internetissä

Välittömästi eniten kävijöitä nettisivuille saa luultavimmin mainostamalla sivua toisten nettisivuilla. Mainostaminen ei tosin ole ilmaista, joten tämä ei sovi kaikille pienimmille nettisivuille, mutta erityisesti yrityksille nettimainonta on varteenotettava vaihtoehto asiakkaiden saamiseksi yrityksen nettisivuille.

Yrityksille Internet-mainonta on oiva tapa mainostaa yrityksen tuotteita ja palveluita ja saada näin lisää näkyvyyttä sekä lisää asiakkaita. Internet-mainonta on viime vuosina ollut rajussa kasvussa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vuonna 2005 nettimainontaan käytetyt rahamäärät kasvoivat edellisvuotiseen verrattuna lähes 40 prosenttia (lähde: Digitoday). Internet-mainonnan arvioidaan kasvavan 80-100 prosenttia seuraavan viiden vuoden ajanjaksolla. Markkinatutkimuslaitos Jupiter Researchin mukaan yritykset saavat selvästi enemmän vastinetta rahalleen internet-mainonnasta, kuin muista mainontatyypeistä. Suurimpina hyötyinä voidaan pitää mm. sitä, että nettiyritykset voivat esimerkiksi mitata, kuinka moni sivulataus päättyy ostoon ja näin ollen saadaan tietoa mainosten tehokkuudesta.

Suomalaisista 16-74-vuotiaista vuonna 2005 noin 70 prosenttia käytti säännöllisesti Internetiä. Tästä huolimatta internet-mainonta on vielä Suomessa lapsenkengissään, eikä vielä yllä lähellekään perinteistä painetun median mainontaa, tai televisiomainontaa. Esimerkiksi Tanskassa, jossa jopa 98 prosenttia asukkaista käyttää Internetiä, Internetin osuus kaikessa mainonnassa vuonna 2005 oli vain noin 5 prosenttia (lähde FinPro). Verkkomainonnasta enemmän kiinnostuneen kannattanee lukea opinnäytetyö aiheesta Verkkomainonnan edut, rajoitukset ja rooli markkinointiviestinnän välineenä (PDF-tiedosto), jossa on tutkittu verkkomainonnan roolia markkinointivälineenä.

Helpointa mainostaminen on Googlen mainion AdWords -järjestelmän avulla. Jo muutaman kymmenen euron sijoituksella pääsee hyvin alkuun mainostamisessa. Maksuvaihtoehtoina AdWordsissä ovat luottokortit sekä tilisiirto etukäteen. Googlen AdWords-järjestelmä on tehty mainostajalle äärimmäisen helpoksi. Mainostajan täytyy vain syöttää järjestelmään tietonsa ja kirjoittaa haluamansa mainosteksti tai lähettää haluamansa kuvamainos Googlen. Google hoitaa loput kunhan mainostaja vain maksaa laskunsa.

Mainostaja voi valita, että mainos näkyy vain tietyllä Googlen AdSense-palvelussa mukana olevalla sivustolla (esimerkiksi MVnetissä). Lisäksi AdWords-mainokset näkyvät Internetin suosituimman hakukoneen Googlen hakutulossivuilla niiden hakusanojen yhteydessä, jotka mainostaja määrittää AdWordsiin. Mitä suositumpi hakusana, sitä enemmän sen yhteydessä näkyvät mainokset maksavat. AdWordisillä mainostaja saa siis kohdistettua mainoksensa juuri haluamaansa kohdeyleisöön. Voit esimerkiksi mainostaa sivuasi MVnetissä klikkaamalla tälläkin sivulla näkyvien mainosten alakulmasta "Mainosta tässä"-linkkiä.

Paljon lisätietoa Googlen AdWords-järjestelmästä löytyy AdWordsin omalta tukisivulta, joka on kokonaan suomenkielinen.

Ilmoita sivusi hakukoneille

Jos haluat parhaiten vilkastuttaa liikennettä kotisivuillasi, kannattaa kotisivusi osoite kertoa tunnetuille hakukoneille, erityisesti Googlelle. Google on Internetin ehdottomasti suosituin hakukone. Jokaisen vähänkään merkittävän nettisivun pitäisi löytyä Googlella, muutoin kävijöitä on turha odottaa paljoa. Kotisivusi lisääminen Googleen on äärimmäisen helppoa. Mene ensin Googlen Lisää URL -sivulle. Sinne voit kirjoittaa kotisivusi internet-osoitteen (muista laittaa osoitteesi alkuun http://).

Googlella kestää noin viikosta neljään viikkoon indeksoida sivustosi (eli tutkia sivustosi tekstit). Minulla itselläni kesti noin kaksi viikkoa ennen kun Googlella pystyi löytämään sivuni. Kun Google on käynyt sivuillasi, se löytää kaikki tekstit mitä sivuillasi on. Muista, että Google ei osaa indeksoida sivujasi, ellei asettamallasi alkusivuilla ole linkkejä (tekstissä tai kuvissa) muihin kotisivustosi sivuihin (flash-painikkeiden linkkejä Google ei ymmärrä). Google vierailee sivuillasi noin 1-4 viikon välein ja päivittää silloin sivustosi tiedot.

Lisäksi kannattaa tutustua Google Sitemaps -palveluun, josta näet erilaisia Googlen hakukoneen tuottamia tilastoja liittyen sivustoosi. Näet esimerkiksi, milloin Googlen hakurobotti on viimeksi vieraillut sivustollasi ja onko hakurobotilla ollut ongelmia sivustosi indeksoinnissa. Näet myös suosituimmat hakusanat, joilla sivuillesi on tultu sekä sivujesi PageRank-jakautuman ja paljon muuta.

Muita suosittuja hakukoneita, joihin sivusto kannattaa ilmoittaa ovat esimerkiksi Microsoftin MSN Search ( lisää sivusto MSN Searchiin) sekä AlltheWeb, joka käyttää Yahoon hakutekniikkoja. Kaikkiin maailman hakukoneisiin ei sivustoa kannata ilmoittaa. Hakukoneet löytävät kyllä ajan myötä sivuillesi, jos muilla nettisivuilla on linkkejä sivullesi.

Ilmoita sivusi linkkilistoille

Kävijämäärän lisäämiseksi kannattaa myös ilmoittaa kotisivut tunnetuille linkkilistoille. Hyviä linkkilistoja ovat esimerkiksi:

Kirjoita sivuistasi keskustelupalstoille

Yksi tapa saada lisää kävijöitä kotisivuille on kirjoittaa keskustelupalstoille kotisivuistasi. Voit kysyä esimerkiksi muiden mielipidettä sivustostasi tai jos joku kysyy apua johonkin ongelmaan, josta olet kirjoittanut oppaan sivuillesi, laita linkki tähän sivuusi keskustelupalstalle. Kannattaa valita keskustelupalsta huolella, jos aikoo sinne sivuistaan kirjoittaa. Esimerkiksi keskustelupalstalle, joka käsittelee tietokonepelejä, ei yleensä kannata kertoa sivuista, joissa on ruokareseptejä.

Jos kysyy muiden mielipidettä omista kotisivuistaan, täytyy aina olla valmis kritiikkiin. Joskus voi tulla murskaavaakin kritiikkiä. Tavalliset kotisivut eivät yleensä kiinnosta ketään, jos niissä ei ole paljon järkevää sisältöä tai huikaisevaa ulkoasua, ja tällöin voi saada hyvinkin negatiivista palautetta sivustosta. Kritiikistä ei kuitenkaan pidä lannistua vaan siitä kannattaa ottaa opikseen. Liika mainostaminen keskustelupalstalla ei ole kuitenkaan järkevää. Joillain keskustelupalstoilla ei välttämättä edes sallita mainostamista. Jos suollat sivusi osoitetta joka viestiin, alkaa se olla jo häiriköintiä ja pääsysi keskustelupalstalle voidaan estää. Keskustelupalstoja, joihin voi olla kannattavaa kirjoittaa, ovat esimerkiksi:

Tuota järkevää sisältöä

Parhaiten sivuille saa kuitenkin kävijöitä vain, jos sivuillasi on jotain järkevää tarjottavaa. Jos sivusi kertovat vain sinusta itsestäsi ja harrastuksistasi (tällaisia turhia tekeleitä on netissä aivan liiaksikin), eikä niillä ole mitään uutta tarjottavaa, kävijöitä tuskin sivuilla riittää. Mutta jos sivuillasi on aivan oikeasti muita kiinnostavaa asiaa ja mikä on hyödyksi muille, kävijöitä varmasti riittää. Ei kannata lannistua, jos kävijöitä ei heti tule, vaikka sivusi olisivatkin loistavat. MVnetissäkin kävi aluksi "vain" alle sata kävijää päivässä ja nykyään niitä riittää noin tuhanteen kävijään päivässä.

Seuraava sivu (Ilmaiset palvelut) >> << Edellinen sivu (Ansaitse rahaa mainostamalla)

Sivun kommentit