MVnet logo

Pelit ja konsolit » GameCube

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 20.10.2006
  • Kommentit

GameCube logo

GameCuben tekniset tiedot

GameCube-pelikonsoli ja ohjain

GameCube-pelikonsoli ja ohjain.

GameCube julkaistiin Japanissa syyskuussa 2001 ja Euroopassa toukokuussa 2002. Toisin kuin muut konsolit, GameCube on suunniteltu puhtaasti pelikoneeksi, eikä mukana ole mitään ylimääräistä tai turhaa. Koneeseen ei ole pyritty saamaan uusinta teknologiaa, joten hinta on saatu tarpeeksi huokeaksi ja kilpailukykyiseksi (alle 100 euroa). GameCube on kuitenkin riittävän tehokas konsoli, mikä tarkoittaa että se on noin PS2:n tasoa, mutta häviää kuitenkin Xboxille. Se kuinka hyviltä pelit näyttävät, riippuu tosin myös ohjelmoijien taidoista, eikä vain konsolista. Laitteelle on kuitenkin helppo ja nopea kehittää pelejä ja pelinkehittäjät väittävätkin, että siitä löytyy riittävästi ytyä. Tällä hekellä GameCubea on myyty maailmalla hiukan enemmän kuin XBoxia, eli noin 10 miljoonaa kappaletta. Laite ei kuitenkaan pärjää myyntiluvuissa markkinoita hallitsevalle PlayStation 2:lle, vaan kilpailee melko tasaväkisesti Nintendon oman Game Boy Advancen kanssa.

Erittäin pieni konsoli (sivun pituus vain n. 15 cm) näyttää legomaiselta, mutta on kuitenkin omaperäinen ja "söpö". Hyvänä piirteenä laitteessa on kantokahva, jonka ansiosta sitä pystyy liikuttamaan vaivattomasti paikasta toiseen. Hyvin suunniteltuna laitteessa on neljä peliohjainporttia ja antialisointi eli sahalaitojen pehmennys toimii paremmin kuin PlayStation 2:ssa. GC-konsolin pelit on tallennettu vain 8 sentin levyiseen mini-DVD-levyyn, johon mahtuu normaalia DVD-levyä vähemmän dataa, 1,5 gigatavua. Ratkaisulla on pyritty rajoittamaan pelien laitonta kopiointia ja levittämistä. Vaikka mini-DVD:lle mahtuukin vähemmän tietoa, pienemmän levyn hakunopeus on kuitenkin parempi ja näin ollen pelien latausajat ovat normaalia lyhyempiä.

GameCuben tuottama äänimaailma kuulostaa myös aidolta. Jos haluaa kuitenkin nauttia aidosta kolmiulotteisesta äänimaailmasta, täytyy hankkia monikanavainen vahvistin, jossa on Dolby Pro Logic 2 - dekooderi. Hyvänä puolena laite ei myöskään kuumene helposti, jolloin jäähdytyksestä lähtevä käyntiääni jää pieneksi ja on paljon hiljaisempi kuin Xboxin. Ainoana haittapuolena laitteen lisävarusteet, kuten toinen ohjain tai muistikortti ovat hieman liian kalliita ja pelitkin ovat liian kalliita verrattuna PS2:n vastaaviin. Koska konsoli käyttää omia mini-DVD-levyjä, ei laite kykene myöskään soittamaan DVD-elokuvia tai CD-levyjä, kuten PS2 tai Xbox.

Panasonicin GameCube

Panasonicin GameCube.

GameCuben ohjain on kokonaisuutena onnistunut ja ohjaus on tarkka, osa näppäimistä toimii analogisesti ja ohjaimen tärinätehosteissa löytyy monipuolisuutta. Peliohjain sopii myös hyvin käteen, johdon pituus on kuitenkin vain pari metriä. Pelikoneeseen voi myös liittää Game Boy Advance-käsikonsolin, jolloin niillä voi pelata joitakin pelejä yhdessä. Käsikonsoli voi toimia vaikkapa lisänäyttönä (vertaa Dreamcastin VMU-moduuli).

Myös nettipelaaminen on tulevaisuudessa mahdollista, mutta hintaa ja julkaisuajankohtaa ei ole ilmoitettu. GameCubelle on tehty myös langaton Wawebird-ohjain (hinta n. 40 euroa), jota voi käyttää jopa kymmenen metrin etäisyydeltä konsoliin. Nintendon mukaan ohjaimeen joutuu vaihtamaan pattereita kerran sadassa tunnissa ja useampia ohjaimia voi olla myös samassa huoneessa, koska niiden radiotaajuutta voi säätää. Harmittavasti ohjaimessa ei kuitenkaan ole tärinäominaisuutta. Japanissa Panasonic on julkaissut GameCube:sta mallin, jolla pystyy lisäksi katsomaan DVD-elokuvia. Laitteen Euroopan julkaisusta ei kuitenkaan ole varmaa tietoa.

Starfox Adventures

Starfox Adventures

GameCube on saanut joissain medioissa lapsenomaisen leiman, mutta sitä ei todellakaan voi sanoa pelkästään lasten konsoliksi, koska kyllä GameCubellekin on julkaistu väkivaltaa sisältäviä pelejä kuten vaikkapa Resident Evil-pelisarja. GameCube on yhtä lailla hyvä pelikonsoli kuin PS2 tai Xbox. GameCuben vahvuutena on ennen kaikkea Nintendon tuottamat persoonalliset pelit. Yhtiö onkin monille synonyymi hyville videopeleille ja se osaa varmasti tuottaa tulevia superhittejä, kuten uuden Zeldan, Donkey Kongin ja Pokemonin.

Hyviä pelejä GameCubelle ovat mm. Super Maro Sunshine, Metroid Prime, Starfox Adventures, Eternall Dargness, Time Splitters 2, Resident Evil, Super Monkey Ball, Burnout2 ja Tony Hawk's Pro Skater 4. Myös julkaisupelit: Wave Race, Luigi's Mansion, Pikmin ja Star Wars: Rogue Squadron 2 sekä Mario Party 4 ja Lost Kingdom edustavat sitä puhdasta viihdettä, jota konsolilta voi odottaakin. Nykyisten pelien lisäksi GameCuben tulevaisuuden pelitarjontakin näyttää hyvältä ja tulossa on mm. Wario World ja uusin Resident Evil. Houkuttelevaksi laitteen tekee pelien lisäksi kuitenkin kilpailijoita halvempi hinta ja laitteen tuottama hieno grafiikka ilman pitkiä lataustaukoja. Kaikeksi onneksi GameCubelle on tulossa myös halvempia pelejä noin 30 euron kappalehintaan. Player's Choice-nimeä kantava halpapelisarja sisältää ainakin seuraavat pelit: Pikmin, Super Smash Bros Melee ja Luigi's Mansion, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Star Wars: Rogue Squadron 2

Star Wars: Rogue Squadron 2

Resident Evil GameCubella

Resident Evil GameCubella

Wave Race: Blue Storm

Wave Race: Blue Storm

Erikoinen Pikmin

Erikoinen Pikmin

GC:n lanseerauspeli: Luigi's Mansion

GC:n lanseerauspeli: Luigi's Mansion

Super Maro Sunshine

Super Maro Sunshine

Sivun kommentit