MVnet logo

Pelit ja konsolit » Game Boyt

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 20.10.2006
  • Kommentit

Nintendon logo

Game Boy & Game Boy Colorin tekniset tiedot

Game Boy

Game Boy -pelikone

Game Boy -pelikone

Game Boylla on ollut, ja on vieläkin, merkittävä rooli Nintendon historiassa. Käsikonsoli on pitänyt firmaa pystyssä, kun muuten on mennyt huonosti ja tuonut kassaan tuhottomasti rahaa. Kun 8-bittinen Nintendo eli NES oli ollut markkinoilla pari vuotta, päätti Nintendo tehdä jotakin uutta - laitteen joka kasvattaisi heidän myyntiään. Alkuperäinen Game Boy julkaistiin Japanissa vuonna 1988 ja Amerikassa noin vuoden myöhemmin. Laite tuli erittäin suosituksi Tetriksestä, tuosta riippuvuutta aiheuttavasta puzzle-pelistä, joka tuli käsikonsolin mukana ja myi laitteita paljon. Vuoteen 2006 mennessä vanhaa Game Boyta on myyty vajaat 70 miljoonaa kappaletta.

Game Boy oli myös tarpeeksi pieni, jotta se mahtui oikeasti isoon taskuun. Suunnittelun päämääränä oli myös tehdä laitteesta kestävä ja tarpeeksi halpa, jotta se kiinnostaisi kuluttajia. Tekniikaltaan laite oli sen kilpailijoita jäljessä (Atari Lynx ja SEGA GameGear) ja näyttökin oli raakile kilpailijoiden värinäyttöihin verrattuna. Kuva muodostui ainoastaan neljästä harmaan eri sävystä. Ergonomialtaan Game Boy oli kuitenkin laadukas ja näppäimet ovat samanlaiset kuin isommassa 8-bittisessä Nintendossakin. Peliaikaa luvataan neljällä AA-paristolla 10-12 tuntia.

Laite on myynyt ällistyttävän hyvin, vaikka olikin tekniikaltaan erittäin vaatimaton kilpaileviin laitteisiin verrattuna. Oiva suunnittelu ja laadukkaat pelit kuitenkin ratkaisivat voiton Nintendolle. Hämmästyttävästi laite on ollut erittäin pitkäikäinen (n. 10 vuotta), toisin kuin kaikki muut pelikoneet. Ison menestyksen takana on luonnollisesti ollut myös hyvä markkinointi, erinomaisen ja laajan pelivalikoiman ohella.

Game Boy Pocket

Vuonna 1996 Nintendo julkaisi käsikonsolistaan hivenen pienemmän, kevyemmän ja vähemmän virtaa kuluttavan mallin. Kahdella AAA-paristolla toimiva Game Boy Pocket tarjosi noin 10 tuntia peliaikaa. Alkuperäinen mustaa ja vihreää heijastava LCD-näyttö korvattiin nyt oikealla mustavalko-näytöllä.

Game Boy Color

Game Boy Color -pelikone

Game Boy Color -pelikone

Game Boysta julkaistiin myöhemmin marraskuussa vuonna 1998 vähän tehokkaampi ja hiukan Game Boyta pienempi, värinäytöllä varustettu malli nimeltään Game Boy Color. Tällä pystyi pelaamaan myös vanhempiakin GB-pelejä, mikä takasi laitteelle heti suuren suosion ja laajan pelivalikoiman. Myöskään Game Boy Colorin ruudussa ei ole taustavaloa, joten LCD- näyttö on aavistuksen himmeä ja pelatessa täytyy olla kunnolla valaistussa huoneessa. Myös Game Boy Color oli erittäin suosittu ja sitä onkin myyty noin 50 miljoonaa kappaletta vuoteen 2006 mennessä.

GBC:n pelit ovat laadukkaita ja niitä voi pelata linkkikaapelin välityksellä kaverin kanssa. Menevää ajanvietettä tarjoavat lukuisat seikkailu-, toiminta- ja älypelit. Vaikeita nämä pelit eivät ole ja niitä oppii pelaamaan muutamassa minuutissa. Pelivalikoimaan kuuluu mm. hurjasti myyneet Pokemon-pelit, erilaisia Tetris-, Mario- ja Zelda- pelejä sekä erilaisia Pacman-klooneja, joita varttuneemmat alan harrastajat muistavat nuoruusvuosinaan pelanneen innolla. Jos haluat käsikonsolin, jolla näitä pelejä voi vielä pelata, järkevin vaihtoehto on hankkia uudistetulla taustavalolla varustettu Game Boy Advance SP.

Super Mario Land

Karun näköinen Super Mario Land Game Boylla

The Legend of Zelda: Link's Awakening

The Legend of Zelda: Link's Awakening GBC:llä

Super Mario Bros. Deluxe

Super Mario Bros. Deluxe Game Boy Colorilla

Lähteet

  1. http://en.wikipedia.org/wiki/Game_Boy
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Gameboy_color
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Game_Gear

Sivun kommentit