MVnet logo

Pelit ja konsolit » Nintendo 8-bit

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 22.05.2008
  • Kommentit

Nintendo logo

Nintendo 8-bit tekniset tiedot

Nintendo liikeyritys on alun perin perustettu vuonna 1890 ja yhtiö tuotti silloin pääasiassa pelikortteja, jossa se oli erittäin suosittu ja menestyvä. Nintendo halusi kuitenkin laajentua ja suuntasi toimintansa eri aloille, siinä kuitenkaan erityisemmin onnistumatta (ainoastaan yrityksen erilaiset lelut olivat Japanissa menestys) ja yhtiö päättikin keskittyä vain peliteollisuuteen, jossa se oli hyvä. 1970-luvun lopulla Nintendo huomasi elektronisten videopelien menestyksen ja päätti kehittää oman konsolinsa kasvaville pelimarkkinoille.

Japanissa julkaistu Famicom ja muualla julkaistu NES

Oikealla vain Japanissa julkaistu Famicom ja vasemmalla muualla julkaistu NES

Koneesta piti tehdä 16-bittinen, mutta niin halpa, että ihmisillä olisi siihen varaa (n. 80 euroa). Valitettavasti tällainen ominaisuus olisi maksanut liikaa ja niin laitteesta päädyttiin tekemään 8-bittinen, jonka pelit on tallennettu kasetteihin. Laite julkaistiin Japanissa heinäkuussa 1983 nimellä Family Computer eli Famicom sadan euron hintaan, mutta laitteessa oli aluksi paljon vikoja ja se oli hyvin epävakaa (halvalla ei saa hyvää). Niinpä Nintendon toimitusjohtaja ja laitteen isä (Hishiro Yamauchi) päätti vetää vialliset pelikoneet pois markkinoilta. Ongelmat saatiin kuitenkin korjattua ja laite julkaistiin uudelleen. Amerikan julkaisu tapahtui vasta toukokuussa 1985, nimellä Nintendo Entertainment System eli NES. Amerikan markkinoille tarkoitettu laite oli muuten samanlainen, mutta se oli muotoiltu näyttämään vähemmän lelumaiselta. Euroopan julkaisu tapahtui vuonna 1986.

Yleisö oli kuitenkin skeptinen laitetta kohtaan ja jälleenmyyjät ajattelivat, ettei kukaan osta konsoleita juuri tapahtuneen videopelien romahduksen takia (pelejä oli tehty hätiköiden ja yleisö oli menettänyt mielenkiinnon niitä kohtaan). Niinpä Nintendo joutui lupaamaan jälleenmyyjille ostavansa takaisin kaikki konsolit, joita ei saada myydyksi. Laite myi kuitenkin hyvin ja voitti kaikki kilpailijansa (Sega Master System ja Atari 7800), jotka olivat kuitenkin tekniikaltaan tehokkaampia, mutta pelivalikoima oli heikkoa.

Mario 3

Mario 3

Tämä saattoi johtui osittain siitä, että Nintendolla oli oma sääntö pelinkehittäjille. Ne jotka haluavat tuottaa pelejä NES:ille, eivät saa tehdä niitä muille konsoleille. NES hallitsikin melkein 90 % markkinoista, kiitos tästä kuuluu tehokkaalle mainonnalle ja etenkin pelisuunnittelija Shigeru Miyamotolle, Super Mario Bros - pelien isälle, jotka myivät laitetta erinomaisesti. Muita hyviä pelejä olivat mm. Metal Gear, Metroid, The Legend of Zelda ja sen jatko-osa, Super Mario-pelisarja, videopelijätti Capcomin Mega Man-pelisarja ja Konamin Castlevania-pelisarja sekä vain Japanissa julkaistut Final Fantasy 1-3.

Koska 8-bittinen Nintendo oli markkinoilla kauan, pelejä tuli paljon ja ne paranivat koko ajan, kun ohjelmoijat oppivat laitteen salat. Vasta vuonna 1994 Nintendo lopetti virallisesti NES:in tukemisen, vaikka tehokkaampi ja parempi Super Nintendo oli ollut markkinoilla jo muutaman vuoden. Nintendon 8-bittinen konsoli ei kuitenkaan vaipunut unholaan niin nopeasti ja muutama uusi peli ilmestyi laitteelle vielä vuonna 1995, etenkin Aasiassa laitteelle tehtiin myös valtavasti piraattipelejä. Tähän mennessä laite on yksi parhaiten menestyneistä konsoleista koskaan ja myynyt yli 50 miljoonaa kappaletta. Nykyään konsolin teho ja grafiikka ovat huonoja, eikä laitetta kannata hankkia. Oletettavasti konsolin muutamat hyvät pelit tullaan julkaisemaan parempina kannettavalle Game Boy Advancelle, jonka ostoa kannattaa harkita.

Castlevania

Castlevania

Ensimmäinen Metal Gear-peli

Ensimmäinen Metal Gear-peli

Ensimmäinen Final Fantasy-peli

Ensimmäinen Final Fantasy-peli

Sivun kommentit