MVnet logo

Pelit ja konsolit » PSPn kahvat

  • Julkaistu: 08.08.2007
  • Päivitetty: 08.08.2007
  • Kommentit

Kahvat käsikonsoliin - PSP Flexible Hand Grip Pad

PSP:n kahvat edestä

Dragon Plus PSP Flexible Hand Grip Pad tekee PSP:stä huomattavasti ergonomisemman

PSP:n suunnittelun lähtökohtana on ollut käytettävyyden ja ergonomian sijaan iso näyttö ja kiiltävän konepellin alta löytyvät tehot, jolla käsikonsolin uudet pelit saadaan herätettyä kunnolla henkiin. Hienon graafisen ulkoasun ja makoisten äänien takia laitteen näppäinergonomia ei ole kuitenkaan paras mahdollinen. Yli tunnin pelaamisen jälkeen kädet ovat yleensä aika puutuneita ja ranteita ja sormia särkee. Varsinkin PSP:n analogisen sauvan käyttö on todella hankalaa ja pelistä riippuen jo vartinkin intensiivinen käyttö voi tuntua pahalta. Näppäinergonomiaa parantamaan onkin kehitetty monenlaisia kahvoja, jotka parantavat otetta käsikonsolista. Yksi tällainen on Dragon Plus PSP Flexible Hand Grip Pad.

Flexible Hand Grip Pad on siis kolmansien osapuolien kehittelemä, epävirallinen lisälaite PSP-käsikonsoliin. Flexible Hand Grip Pad lisää tukevat kahvat PSP:n molemmille puolille, jolloin yhdistelmä muistuttaa melkein kuin tavallista peliohjainta. Lisälaitteen asennus on erittäin helppoa: kahvat venytetään auki ja konsoli napsautetaan paikalleen pieneen syvennykseen neljän pidikkeen varaan - ensin laitteen takaosa ja sitten etuosa. Neljä pidikettä pitää arvokkaan PSP-käsikonsolin tukevasti paikoillaan ja kokonaisuutta uskaltaa jopa pyöritellä ympäri ilman pelkoa konsolin irtoamisesta. Kovatkaan pelisessiot eivät siis tuota ongelmia, mutta raivokasta ravistelua kiinnitys tuskin kuitenkaan kestää.

Paluuta vanhaan ei ole

PSP:n kahvat takaa

Kahvat eivät peitä PSP:n tärkeitä liittimiä. Pelilevyn voi vaihtaa myös silloin, kun kahvat ovat kiinni PSP:ssä.

Tukevan lisälaitteen suunnittelu on kaikin puolin erittäin onnistunutta eivätkä kahvat estä normaalikäyttöä laisinkaan. PSP:n takaluukku mahtuu aukeamaan, joten UMD-levyjä voi vaihtaa lennossa niin halutessaan. Laturia ja kuulokkeita voi myös pitää kytkettyinä tavalliseen tapaan ja kaikkia sivunäppäimiä käyttää myös kahvojen kanssa. Ainoastaan muistikorttipaikka jää kahvojen takia peittoon, mutta sitä tuskin voi pitää ongelmana.

Koko komeus on kestävää ja kovaa muovia ja kahvojen sivusta pehmeämpää kumia, joka parantaa otetta. Jos jostain pitäisi valittaa, niin kahvat ovat tuskin täysin yhteensopivia enää uudistetun, ohuemman ja kevyemmän PSP "Liten" kanssa. Luultavasti tarvittava muutostyö on kuitenkin helposti itse tehtävissä.

Pelaaminen voi tuntua aluksi kahvojen kanssa hieman oudolta, sillä perinteiseen padiin verrattuna käsien ote on leveämpi. Muuten profiili vastaa lähestulkoon vanhan Xboxin ohjainta. Kahvoihin tottuminen ei kestä kuitenkaan kuin hetken, jonka jälkeen paluuta vanhaan ei enää ole. Kahvojen tuoma parannus vanhaan on huomattava ja täytyy oikeasti ihmetellä, miten kukaan voi enää pelata ilman tätä ratkaisua. Kädet eivät rasitu pitkänkään pelisession aikana ja analogista levyohjaintakin voi nyt käyttää entistä paremmin ilman jälkivaivoja. Ainut huono puoli kahvoissa on ehkä se, että ne tekevät PSP:stä hivenen erikoisen näköisen. Koko pakettia on myös kokonaisuudessaan vaikea tunkea taskuun. Kahvat on kuitenkin helppo ja nopea irrottaa tarpeen vaatiessa ja painaa pienempään tilaan.

PSP:n kahvat pelattaessa

Kahvoista saa tukevan otteen ja ne tuntuvat kuin tavallisen pelikonsolin ohjaimelta kädessä.

PSP:n kahvat avattuna

Kahvat on helppo irrottaa ja kiinnittää. Ne saa myös pienempään tilaan painamalla kahvoja toisiaan vasten.

Tahtoo! Mistä näitä saa?

Mistä tällaisia kahvoja sitten saa ja paljonko ne maksavat? Valitettavasti näitä ei tunnu löytyvän ainuttakaan kappaletta suomalaisista verkkokaupoista, vaan ainut vaihtoehto on tilata ne ulkomailta. Itse tilasin omani Visa-luottokortilla Brando Workshopista. Yritys on kotoisin Kiinan Hong Kongista ja valmistaa lisälaitteita muun muassa mobiililaitteisiin ja videopeleihin. Hintaa kahvoille tuli 7 dollaria (noin 5,1 euroa) ja tähän lisättynä postikulut 4,4 dollaria (noin 3,2 euroa), eli yhteensä hintaa kertyi alle 9 euroa. Ei todellakaan mikään iso summa. Maksu välittyi luotettavan WorldPay-palvelun kautta ja itse paketti saapuikin lentorahtina jo noin viikon päästä. Toimituksen nopeutta, edullisuutta ja luotettavuutta voi vain hämmästellä.

Jos omistat PSP:n ja pelaat paljon, suosittelen lämpimästi kahvojen hankintaa. Hinta on olematon suhteessa parantuneeseen ergonomiaan. Tosipelaajille tämäkään ei välttämättä riitä, vaan peruskahvojen tilalle pitää hankkia lisäakulla varustettu PSP Rechargeable Grip. Hintaa tällaisella laitteella on tosin jo tuplasti enemmän ja saatavuus vieläkin heikompi. Jos et vielä omista luottokorttia tai et vain halua tilata lisälaitetta ulkomailta, kannattaa suunnistaa Huuto.nettiin, josta hyvällä tuurilla voi kahvat ehkä löytääkin.

Katso myös

Artikkelin kirjoittanut: Jarmo Vestola
Artikkeli kirjoitettu: 08.08.2007

Sivun kommentit