MVnet logo

Pelit ja konsolit » Parhaat GBA-pelit

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 20.10.2006
  • Kommentit

Tällä sivulla on esitelty Game Boy Advance-pelikonsolin parhainta pelitarjontaa. GBA-pelien TOP 10-listaan ovat yltäneet seuraavat pelit:

TOP 10-listan pelit ovat ehdottomasti ostamisen arvoisia. Moninpeliominaisuuksia ei näissä lyhyissä arvosteluissa käsitellä, koska en ole niitä päässytitse testaamaan. Lisäksi tämän sivun lopussa on listattu 100 muuta kokeilemisen arvoista GBA-peliä.

Parhaat GBA-pelit TOP 10

Castlevania: Aria of Sorrow

Julkaisija: Konami, Kehittäjä: Konami
Lajityyppi: Toimintapeli, Julkaisupäivä: 9.5.2003
Tallennustapa: Paristotallennus, Pelikasetin koko: 8 Mt

Castlevania: Aria of Sorrow

Game Boy Advancen kolmas ja tähän mennessä viimeinen Castlevania, Aria of Sorrow, ei tuota pettymystä. Se on GBA:n Castlevanioista tähän mennessä paras ja sopii Game Boylle erinomaisesti. Aria of Sorrowin tarina sijoittuu vuoteen 2035. Pelin sankarina on tällä kertaa tuiki tavallinen opiskelija, joka lähtee ihailemaan vuosisadan ensimmäistä auringonpimennystä paikalliseen temppeliin. Temppeli sattuu kuitenkin olemaan Draculan majapaikka ja nuori opiskelija joutuu mukaan vaaralliseen seikkailuun.

Aria of Sorrow ei poikkea pelimekaniikaltaan kovinkaan paljoa edeltäjistään. Pelaaja etenee temppelissä ja listii siinä sivussa eteen tulevia vihulaisia. Alussa päästään vain muutamiin huoneisiin, mutta sankarin ominaisuuksien kehittyessä pelin edetessä etenemisreittejä avautuu. Lopulta temppeli paljastuu monien huoneiden labyrintiksi. Tulevaisuuteen sijoittuvasta tarinasta huolimatta linnan käytävät ovat pelin henkeen sopien goottisesti tyyliteltyjä ja upeasti piirrettyjä.

Aria of Sorrow lisää tuttuun seikkailukaavaan sielut, joita tuhotut viholliset jättävät jälkeensä. Sieluja aktivoimalla hahmoa voi kehittää monipuolisemmin kuin aikaisemmissa GBA:n Castlevanoissa. Sieluja voi mm. yhdistellä lukuisiin aseisiin, mikä vaikuttaa oman hahmon ominaisuuksiin. Eräs sielu esimerkiksi muuttaa pelin sankarin vähäksi aikaa lepakoksi, jolloin pystyy tutkimaan paikkoja, joihin ei aiemmin ollut mahdollista päästä.

Sielujen kanssa näpertely tuokin peliin hieman lisää syvyyttä verrattuna edellisiin GBA:n Castlevanioihin. Uutta on myös se, että pelimaailmasta löytyvällä rahalla tekee vihdoinkin jotain. Sillä saa ostettua kaupoista tavaraa, kuten aseita tai suojia. Turhia tavaroita voi myös myydä pois. Edellisten osista poiketen sankarin aseena toimivat nyt myös miekat ja seipäät, eikä pelkkä ruoska.

Castlevania: Aria of Sorrow on erittäin addiktiivinen peli. Sitä voi helposti jäädä pelaamaan aamusta iltaan kunnes temppelin jokainen soppi on koluttu läpi. Vaikeustaso on tasapainossa ja tasopomot ovat pienen ajattelun jälkeen helposti voitettavissa. Tallennus hoituu tallennushuoneissa tai pelin voi myös laitaa tauolle milloin vain ja pelata välillä jotain muuta peliä. Kun seuraavan kerran palaa pelin ääreen, alkaa peli samasta huoneesta johon aiemmin jäätiin. Kätevää.

Aria of Sorrow on ehdottomasti GBA:n Castlevania-sarjan paras peli tähän mennessä ja aivan pakko-ostos Game Boy Advancen omistajille. Toivottavasti GBA:n Castlevania-sarja ei jää tähän, sillä Castlevaniat ovat olleet tunnetusti laadukasta pelattavaa.

Castlevania: Circle Of The Moon

Julkaisija: Konami, Kehittäjä: Konami
Lajityyppi: Toimintapeli, Julkaisupäivä: 6.10.2001
Tallennustapa: Paristotallennus, Pelikasetin koko: 8 Mt

Castlevania: Circle Of The Moon

Castlevania: Circle of the Moon on GBA:n ensimmäinen Castlevania-peli ja ollakseen GBA:n ensimmäisiä pelejä se on näyttävän näköinen. Juoni on tuttua Castlevaniaa eli taas pitää pelastaa maailma Draculan kynsiltä.

Circle of the Moon tarjoaa laadukasta pelattavaa pitkäksi aikaa. Linna, jossa seikkaillaan, on laaja ja siinä on paljon tutkittavaa ja löydettävää. Pelaajalla on apunaan kartta, jonka avulla on helppo suunnistaa linnassa. Pelissä on niin suuri määrä salahuoneita, että kaikkien löytäminen vie oman aikansa. Pelaajaa on kuitenkin autettu ripottelemalla linnaan ns. warp-huoneita, eräänlaisia teleportteja, joiden kautta voi siirtyä paikasta toiseen ilman että joutuu juoksemaan linnan toisesta päästä toiseen.

Kaikenlaista kerättävää pelissä riittää. Kerättävänä on erilaisia tavaroita ja varusteita sekä ns. DSS-kortteja, joilla saa pelihahmolle uusia kykyjä. DSS-kortteja on kahdenlaisia: Action-kortteja ja Attribute-kortteja. Kun pelissä etenee, viholliset pudottavat kuollessaan satunnaisesti DSS-kortteja. Kun yhdistää jonkin Action-kortin johonkin Attribute-korttiin, saa pelaaja esim. tehokkaamman ruoskan. Erilaisia DSS-kykyjä on valtava määrä ja parhain kortti-yhdistelmä selviääkin vain kokeilemalla. Pelaajalla on ruoskan lisäksi käytössä myös aikaisemmista Castlevanioista tuttu toissijainen ase, joka voi olla veitsi, krusifiksi, kirves, pyhä-vesi tai ajan seisauttava kello.

Pelin kontrollit ovat kaikin puolin toimivat ja myös äänipuoli on hoidossa, eikä pelistä oikeastaan keksi paljoakaan valittamista. Hahmoanimointi voisi ehkä olla hieman parempaa. Pelin tallentaminen hoituu sinne tänne ripotelluissa tallennushuoneissa, joita on tarpeeksi tiuhaan.

Circle of the Moon kierrättää aiempien Castlevanioitten musiikkia, mutta tämä ei ole todellakaan mikään huono asia, koska vanhat musiikit ovat erityisen onnistuneita ja luovat hyvin tunnelmaa. Castlevania: Circle of the Moon on ehdottomasti ostamisen arvoinen peli. Vaikka omistaisit uudemmatkin Castlevaniat GBA:lla, on Circle of the Moon silti kokeilemisen arvoinen.

Castlevania: Harmony of Dissonance

Julkaisija: Konami, Kehittäjä: Konami
Lajityyppi: Toimintapeli, Julkaisupäivä: 11.10.2002
Tallennustapa: Paristotallennus, Pelikasetin koko: 8 Mt

Castlevania: Harmony of Dissonance

Konami on taas tehnyt hyvää työtä GBA:n Castlevania-sarjan toisessa osassa, joka kulkee nimellä Castlevania: Harmony of Dissonance. Jo edellinen GBA:lla julkaistu Castlevania-osa Circle of the Moon on masiinan pelivalikoiman parhaimmistoa, mutta Harmony of Dissonance pistää vielä paremmaksi. Harmony of Dissonancen tarina sijoittuu aikaan ennen Circle of the Moonin tapahtumia, mutta juoni Draculan tappamisesta ja maailman pelastamisesta noudattelee edelleen samaa kaavaa.

Pelin päähenkilönä on vampyyrinmetsästäjä Juste Belmont, joka koluaa pelimaailmana toimivaa linnaa ja sen ympäristöä. Sankari saa tappamistaan hirviöstä kokemuspisteitä, jolloin pelihahmon taso nousee ja ominaisuudet, kuten iskun voimakkuus kohentuvat. Linnaan on ripoteltu myös kasa maagisia esineitä, jotka antavat Belmontille lisää kykyjä. Uusilla ominaisuuksilla sankari tavoittaa siihen asti luoksepääsemättömiä paikkoja. Game Boy Advancen Castlevanioista tuttu kartta auttaa suunnistamaan linnan syövereissä.

Vastustajat mätkitään palasiksi tutusti ruoskalla ja mukana ovat myös edellisistä osista tutut toissijaiset heittoaseet. Heittoaseisiin kuuluvat kaikki Castlevania-sarjan vakio-aseet, eli kirveet, tikarit, krusifiksit, pyhä-vesi ja muut härpättimet. Aseita voi tehostaa linnasta löytyvillä loitsukirjoilla, jolloin Juste sinkoaa vihollista kohti voimakkaan taian. Grafiikka on edelleen loistavaa ja hahmoanimaatio on selvästi parantunut edellisestä osasta. Musiikki ja äänet ovat myös taattua Castlevania-laatua, eli tunnelmallista ja aiheeseen sopivaa.

Pelitilanteen tallennus tapahtuu yleensä tallennushuoneessa, mutta pomomatseja lukuun ottamatta pelin voi tallentaa myös milloin haluaa, jolloin pelin seuraavan kerran aloitettaessa sankari aloittaa viimeksi tallennetusta tallennushuoneesta, mutta kokemustasot, kartta ja muut saavutukset säilyvät. Castlevania: Harmony of Dissonance on ehdottomasti GBA-pelien parhaimmistoa. Se on niin loppuun asti hiottu paketti, että GBA:n omistajille se on pakko-ostos.

Donkey Kong Country 2

Julkaisija: Nintendo, Kehittäjä: Rare
Lajityyppi: Seikkailupeli, Julkaisupäivä: 25.6.2004
Tallennustapa: Paristotallennus, Pelikasetin koko: 8 Mt

Donkey Kong Country 2

He, jotka aikoinaan pelasivat Super Nintendolla, muistavat varmaan onnistuneen Donkey Kong Country -pelisarjan. Game Boy Advancelle SNESiltä käännetty Donkey Kong Country 2 tuo vanhan klassikon GBA:n ruudulle ja onnistuukin siinä varsin hyvin.

Juoni on edelleen tuttu SNESin ajoilta. Sekopäinen kapteeni K. Rool kidnappaa Donkey Kongin ja pikkuapinat Diddy ja Dixie päättävät pelastaa isomman veljenä. Juoni on toisaalta juuri niin kliseinen kuin klassisissa Nintendo-peleissä yleensä, mutta se ei haittaa. Samaa kliseistä juontahan on kierrätetty lukuisissa Mario-peleissä ja silti ne ovat viihdyttäviä.

Perinteisistä Mario-tasohyppelyistä Donkey Kong Country 2 eroaa siten, että DKC2:ssa täytyy usein pysähtyä miettimään, miten kentässä oikein pääsee eteenpäin. Kyseessä onkin oikeastaan osittain puzzlepeli. Etenemisongelma ratkeaakin yleensä Dixien ja Diddyn yhteistyöllä, tai sitten hyödynnetään hahmojen erikoiskykyjä, kuten Dixien hiusletin käyttämistä hetkelliseen ilmassa leijumiseen. Päähahmojen apuna ovat myös eläinystävät kuten papukaija, sarvikuono ja hämähäkki. Nämä tuovat omilla erikoiskyvyillään hieman syvyyttä seikkailuun.

Kentissä on mukavasti vaihtelua, vaikka ne noudattavatkin tyylilajin peruskaavoja. Grafiikka on suorastaan upeaa ja DKC2:n musiikki on parhainta, mitä olen GBA-peleissä kuullut. Kaikenlaista keräiltävää riittää jokaisessa tasossa ja jos aikoo kaiken keräiltävän löytää, vierähtää pelin parissa tunti jos toinenkin. Tallennus hoituu nyt SNES-versiosta poiketen milloin vain pelin kartta-ruudulla, eli jokaisen tason jälkeen voi tallentaa, jos siltä tuntuu. Uutena peliin on myös lisätty yksi uusi tasopomo sekä minipelejä, joita voi myös pelata kaveria vastaan. Minipeleissä ajetaan mm. kilpaa strutseilla ja ohjataan gyrokopteria. Pääpelin kenttiin on myös ripoteltu uutena kultaisia höyheniä, joilla voi parannella minipelin strutsiaan.

Donkey Kong Country 2 on tasohyppelypelinä GBA:n parhaimmistoa. Mitään mullistavaa se ei tarjoa, mutta pelissä kaikki on kohdallaan ja sitä jaksaa pelata. Jos tätä peliä pelasi jo Super Nintendon aikaan, kannattaa ostosta hieman harkita, ellei ole etsimässä nostalgisia väristyksiä. Kovin paljoa uutta ei GBA-versio tuo SNES-versioon nähden. Donkey Kong Country 2 on kuitenkin taattua Rare-laatua.

F-Zero: GP Legend

Julkaisija: Nintendo, Kehittäjä: Nintendo
Lajityyppi: Ajopeli, Julkaisupäivä: 4.6.2004
Tallennustapa: Paristotallennus, Pelikasetin koko: 16 Mt

F-Zero: GP Legend

Nintendon F-Zerot ovat ajopelien klassikkoja. Niissä ajetaan futuristisilla ajoneuvoilla pitkin kuvitteellisia ratoja. Menestyksen salaisuus on huima vauhdin tuntu ja sujuva pelattavuus. Näissä asioissa Game Boy Advancen toisen F-Zero-pelin GP Legendin ei tarvitse hävetä, vaan se on pelattavuudeltaan huippuluokkaa.

Grafiikka ei ole GP Legendissä kuitenkaan mitään parhainta, koska GBA:n 3D-ominaisuudet tunnetusti ovat mitä ovat. Ulkonäkö kuitenkin ajaa asiansa ja peli pyörii hyvin. Eipä sitä paljoa maisemia edes ehdi katsella kun ajaa toista tuhatta kilometriä tunnissa eteenpäin.

Peliin uutena ympätty tarinamoodi ei ainakaan allekirjoittaneeseen uponnut ja pelasinkin mieluummin Grand Prix -pelimuotoa, jossa kilpaillaan 29 kilpailijaa vastaan kun taas tarinamoodissa ajetaan kisaa paria hassua vastustajaa vastaan. Grand Prix -pelimuodossa on valittavana kolme vaikeusastetta, joissa riittää haastetta. Eri ratavariaatioita pelissä on sen verran, että ne eivät ainakaan pääse kyllästyttämään. Vauhti on jopa yllättävän kiivas, kun mittari näyttää yli kahtatuhatta. Nappulat eivät kuitenkaan mene huimassa menossa solmuun, koska kontrollit ovat yksinkertaiset, mutta toimivat.

Edelliseen GBA:n F-Zeroon verrattuna uutena asiana on myös Zero Test -pelimoodi, jossa pitää selvittää 48 eri tehtävää, jotka ovat vähän samanlaisia kuin isojen konsolien Gran Turismon lisenssitestit, eli ajetaan tietty rata tai radanpätkä tietyssä ajassa. Ratoja voi harjoitella myös kaikessa rauhassa tai yrittää rikkoa kierrosennätyksiä Time Attack -tilassa. Harjoittelu kannattaa, sillä radoilla on usein vaihtoehtoisia reittejä ja oikoteitä.

F-Zero: GP Legend on Nintendon ajopelien parhaimmistoa. Vaikka se ei grafiikoillaan ylpeile, on pelattavuus silti omaa luokkaansa. Jos et aiempaa sarjan osaa GBA:lla omista, kannattaa F-Zero GP Legend ehdottomasti hankkia. F-Zero: Maximum Velocityn omistajille peli ei tosin tuo kovin paljoa uutta.

Golden Sun 2: The Lost Age

Julkaisija: Nintendo, Kehittäjä: Camelot Software
Lajityyppi: Rooli- ja seikkailupeli, Julkaisupäivä: 19.9.2003
Tallennustapa: Paristotallennus, Pelikasetin koko: 16 Mt

Golden Sun 2: The Lost Age

Game Boy Advancen edellinen Golden Sun oli yksi käsikonsolien parhaimmista rooli-peleistä. Golden Sun 2: The Lost Age, jatkaa suoraan edellisen osan tarinaa. He, jotka eivät aiempaa osaa ole pelanneet, pääsevät myös pikaisesti juoneen mukaan alussa esitettävän muisteluosion myötä. Tarina on tuttua Golden Sunia, eli koko tuntemamme universumin kohtalo on jälleen pelaajan käsissä.

Pelin päähahmona toimii tällä kertaa edellisen pelin alkutaipaleella kidnapatuksi joutunut Jenna. Myöhemmin mukaan lyöttäytyy myös velipoika Felix ja edessä on uuden mantereen tutkiminen ja siinä sivussa ilkeiden vihulaisten listiminen. Matkaa taittaessa sankarikaartimme joutuu erilaisiin seikkailuihin ja kokee lukuisia juonenkäänteitä.

Ulkoasua on edellisen osan hienoista grafiikoista onnistuttu parantamaan edelleen ja pituutta pelillekin on saatu enemmän. Äänipuolikin on kunnossa. Myös näyttävien erikoishyökkäysten efektit hivelevät silmiä. Tekemistä kyllä riittää useaksi kymmeneksi tunniksi mm. lukuisten taustajuonta selvittävien tekstirivien lukemisessa. Pelitilanteen tallennus onnistuu melkein milloin vain. Pelimaailmasta on edelleen mahdollista löytää elementaaliotuksia, jotka tunnetaan nimellä djinn. Niiden kiinnisaaminen ei kuitenkaan enää ole aivan niin yksinkertaista, koska nämä otukset eivät tahdo vapaaehtoisesti alistua sankarijoukkueen hallittavaksi.

Golden Sun: The Lost Agen taistelusysteemi on pääosiltaan sama kuin edellisessä Golden Sunissa. Käyttöliittymä on valikkopohjaisena tehty erittäin toimivaksi. Strategiset taistelut vetävät vertoja mille tahansa roolipelille. Jos siis tarinavetoiset roolipelit kiinnostavat, on Golden Sun 2: The Lost Age ehdottomasti pakkohankinta.

Metroid Fusion

Julkaisija: Nintendo, Kehittäjä: Nintendo
Lajityyppi: Toimintapeli, Julkaisupäivä: 22.11.2002
Tallennustapa: Paristotallennus, Pelikasetin koko: 8 Mt

Metroid Fusion

Nintendon 8-bittisellä konsolilla aikoinaan alkanut Metroid-seikkailu on vihdoin päätynyt myös Game Boy Advancelle. Metroid Fusionin juoni alkaa päähenkilö Samuksen joutuessa X-loisen hyökkäyksen kohteeksi. Samus huomaa kuitenkin jääneensä henkiin hyökkäyksestä, mutta myös saaneensa tartunnan X:ltä ja tullut immuuniksi X-loiselle. Koska Samus on nyt immuuni X:lle, lähetetään hänet tutkimaan laitosta, joka on loisolioiden saastuttama.

Samuksen ohjaaminen on helppoa, mutta vaatii silti totuttelua, koska GBA:n napeista otetaan kaikki irti. Kontrollit ovat hieman Mario-tyyppisiin tasohyppelyihin verrattuna vaativammat, mutta hoitavat asiansa erinomaisesti. Meno on taitavan pelaajan käsissä varmasti todella näyttävää katseltavaa.

Pelimaailma rakentuu laitoksen erilaisista käytävänpätkistä ja paikka paikoin aukeaa edessä laajempi alue. Taustagrafiikat ja erilaiset efektit ovat upean näköisiä ja vaikuttaakin siltä, että Game Boy Advancesta on revitty kaikki tehot irti. Musiikki ja ääniefektit sopivat peliin erinomaisesti ja luovat peliin hienosti tunnelmaa. Nintendon alkuperäisessä Metroidissa suunnistaminen tuotti melkoista tuskaa, koska menosuuntaa ei usein osoitettu mitenkään. Metroid Fusionissa suunnistaminen taas on helpompaa. Avaruusaseman salat tunteva tietokone neuvoo, mihin mennä seuraavaksi.

Pelitilanteen tallennus hoituu sopiviin paikkoihin sijoitetuissa tallennushuoneissa. Eri puolille pelimaailmaa ripoteltujen Samuksen kykyjä parantavien päivityksien etsiminen vie varmasti oman aikansa. Niitä kuitenkin kannattaa etsiä, koska tällöin tasopomojen päihittäminen on huomattavasti helpompaa. Metroid Fusion on huolellisesti viimeistelty peli. Jos tasohyppelyistä pitää, kannattaa Metroid Fusion ehdottomasti napata kaupan hyllyltä mukaan.

Metroid: Zero Mission

Julkaisija: Nintendo, Kehittäjä: Nintendo
Lajityyppi: Toimintapeli, Julkaisupäivä: 8.4.2004
Tallennustapa: Paristotallennus, Pelikasetin koko: 8 Mt

Metroid: Zero Mission

Game Boy Advancen toisen Metroid-seikkailun juoni alkaa kun Zebesin avaruuspiraatit ovat saaneet käsiinsä metroid-energialoisia ja uhkaavat koko universumin turvallisuutta. Viimeisenä mahdollisuutenaan Galaktinen Federaatio lähettää yksinäisen palkkasoturin, Samus Aranin, Zebesiin tuhoamaan piraattien tukikohdan ja hävittämään metroid-loiset viimeistä myöten.

Metroid: Zero Mission ei ole täysin uusi peli, vaan kyseessä on uusintajulkaisu vuonna 1987 Nintendon 8-bittiselle konsolille ilmestyneestä Metroidista. Eli Nintendo jatkaa tuttua pelien kierrätystä GBA:lla, mutta tämä ei ole ollenkaan huono asia, sillä Metroid: Zero Mission osoittautuu loistavaksi peliksi.

Alkuperäistä Metroidia pelanneet saavat nostalgisia väristyksiä heti alkumetreillä, sillä vaikka grafiikka on vuoden 1987 ajoilta parantunut roimasti Zebesin silti tunnistaa Zebesiksi. Esimerkiksi Samuksen voimahaarniskan ensimmäisen päivitys Morph Ball, joka muuttaa Samuksen pieneksi palloksi, löytyy juuri sieltä, missä se NES-versiossakin oli. Zebes on iso ja tutkittavaa riittää paljon, mutta Zero Missionin itsestään päivittyvä kartta poistaa pahimman eksymisen uhan, mikä oli ongelmana NES-versiossa.

Seikkailun päärunkona on yhä suuren pelialueen tutkiminen ja uusien päivitysten etsiminen Samuksen voimahaarniskaan. Samalla tietenkin ammutaan eteen tulevia hirviöitä. Vanhan kaavan mukaan koko planeetta ei ole aluksi pelaajalle avoinna, vaan lukitut ovat avautuvat pelin edetessä. Miellyttävästi Metroid: Zero Mission ei aiemman GBA-seikkailun, Metroid Fusionin, tavoin ohjaile pelaajaa suoraan kädestä pitäen seuraavalle etapille, vaan pelaaja saa edetä melko vapaasti ja sarjalle ominainen vapauden tunne säilyy vahvana.

Ulkoasultaan Zero Mission ei enää juuri lainkaan muistuta alkuperäistä NES-versiota. Lähes koko peli on pistetty täysin uuteen remonttiin. Lopputuloksena kaikki on paljon suurempaa ja kauniimpaa kuin NESin Metroidissa. Uudistettu grafiikka kauniine maisemineen ja sujuvine animaatioineen näyttää uskomattoman hyvältä. Äänipuolikin on kokenut täydellisen uudistuksen ja musiikit sekä muut efektit sopivat peliin. Kontrollitkin istuvat peliin juuri niin hyvin kuin voi odottaa. Bonuksena alkuperäinenkin Metroid löytyy paketista kunnes on ensin pelannut pelin läpi.

Metroid: Zero Missionin ainoana huonona puolena voisi pitää sen pituutta. Läpipeluu vienee useimmilta vain viisi tuntia, joka verrattuna edellisen osan Metroid Fusionin noin kahdeksaan tuntiin on turhan vähän. Uudelleenpeluuarvoa toki löytyy, sillä mukana on useampi vaikeusaste ja kaikkien Samuksen voimahaarniskan päivitysten etsiminen vie myös oman aikansa. Tasoloikkafaneille Metroid: Zero Mission on pakko-ostos.

Super Mario Advance 2: Super Mario World

Julkaisija: Nintendo, Kehittäjä: Nintendo
Lajityyppi: Tasohyppely, Julkaisupäivä: 12.4.2002
Tallennustapa: Paristotallennus, Pelikasetin koko: 4 Mt

Super Mario Advance 2: Super Mario World

Kierrätys on Game Boy Advancen yhteydessä useaan otteeseen esille tullut termi. Super Nintendon grafiikkateknologiaan pohjautuva käsikonsoli mahdollistaa helpot käännökset menneiden aikojen vanhoista SNES-klassikoista. Yksi näistä SNES-ajan helmistä oli Super Mario World, joka nyt GBA:lle käännettynä on saanut nimen Super Mario Advance 2: Super Mario World. Super Nintendon Super Mario World oli aikoinaan ensimmäinen konsolipeli, jota allekirjoittanut pelasi. Niinpä paluu juurille herättikin moni hienoja muistoja, joten hyvää oli odotettavissa. Tosin myös niille, jotka eivät ole kokeilleet Super Mario Worldia SNESillä, peli tarjoaa oivaa viihdettä.

GBA:n Super Mario Advance 2 onkin melko suora käännös SNESin Super Mario World -tasohyppelypelistä. Vaikka peli onkin oikeastaan vain vanhan kierrätystä, täytyy myöntää, että yli kymmenen vuotta vanha peli on säilyttänyt suurimman osan legendaarisesta vetovoimastaan.

Pelin juoni on tuttu kaikista Mario-seikkailuista. Vanha tuttu Bowser on jälleen kerran onnistunut kaappaamaan prinsessa Peachin ja Marion on matkustettava Dinosaur Landin halki pelastamaan prinsessa ja samalla vapautetaan koko valtakunta Bowserin kynsiltä. Peli sisältää yhtensä 96 tasoa, jotka tarjoavat normaalia hyppimistä, bonuspaikkoja, salakenttiä ja muuta mukavaa. Pelin läpäisemiseen kuluu pelaajasta riippuen noin kymmenisen tuntia. Pelin elinkaarta pidentävät kaikenlaisten salakenttien ja bonuspaikkojen etsiminen. Pientä tutkittavaa on mukana suorastaan järkyttävä määrä.

Pelin grafiikat ovat näyttäviä ja uskollisia esikuvalleen. Pelaaja tulee vierailemaan mm. lumisilla aroilla, viidakoissa ja vetisessä merimaailmassakin. Musiikki on edelleen loistavaa sisältäen SNESin Super Mario Worldille enimmäkseen uskollisia ääniraitoja. Osaa kappaleista on kuitenkin miksailtu parempaan suuntaan. Toinen mukava lisä on mahdollisuus tallentaa pelitilanne pelin karttaruudulla milloin vain. Itse pääpelin lisäksi pelikasettiin on lisätty myös GBA:n muistakin Mario-seikkailuista tuttu Mario Bros.

Ohjaussysteemi on myös kaikin puolin toimiva. Tällä kertaa pelaaja pystyy pelaamaan myös Marion veljellä Luigilla, joka hyppää pidemmälle kuin Mario. Kuten SNES-versiossakin pelaaja voi ratsastaa tasoista löytyvillä Yoshi-dinosauruksilla ja käyttää näiden erikoiskykyjä hyväkseen tasoja läpäistäessä. Seikkailu on alusta loppuun asti lähes täydellinen kokemus, eikä siitä oikein osaa huonoja puolia löytää. Jos siis et ole pelin SNES-versiota kokeillut, peli on ehdottomasti hankinnan arvoinen. SNES-veteraanien kannattaa harkita ostosta, mutta allekirjoittanut ainakin oli peliin erittäin tyytyväinen ja jaksoin tahkota sen vielä uudemman kerran läpi.

Super Mario Advance 3: Yoshi's Island

Julkaisija: Nintendo, Kehittäjä: Nintendo
Lajityyppi: Tasohyppely, Julkaisupäivä: 11.10.2002
Tallennustapa: Paristotallennus, Pelikasetin koko: 4 Mt

Super Mario Advance 3: Yoshi's Island

Super Mario World 2 -nimellä SNESillä aikoinaan ilmestynyt pastellisävyinen tasoloikkapeli oli jo aikanaan loistava peli kuten Nintendon pelit yleensäkin. Super Mario Advance 3: Yoshi's Island noudattaa GBA:lle tuttua vanhan kierrätystä, eli kyseinen peli on lähes suora käännös SNESin Super Mario World 2:sta sisältäen lisäksi aiemmista GBA:n Marioista tutun Mario Bros -pelin.

Lyhyen alkuintron jälkeen pelaaja heitetään maailmaan, jossa ilkeä Bowser on jälleen kerran aiheuttamassa päänvaivaa. Bowserin oikea käsi Kamek on kaapannut seikkailussa vauvana esiintyvän Marion veljen Luigin ja pelaajan tehtävänä on vapauttaa Marion pikkuveli. Tässä tehtävässä auttavat pikku-Marion pelastaneen Yoshi-dinosauruksen sukulaiset.

Eriväristen Yoshien selässä kentästä toiseen ratsastava vauva-Mario joutuu kokemaan seikkailun läpi erinomaisesti suunniteltujen kenttien. Silloin tällöin eteen tupsahtaa myös hauskoja loppuvastustaisteluita. Maininnan arvoisia ovat myös hauskat minipelit, joissa pelaajan apuna oleva Yoshi-dinosaurus muuntautuu joksikin pieneksi ajoneuvoksi kuten esimerkiksi helikopteriksi, autoksi tai sukellusveneeksi.

Yoshilla pelaaminen on hieman erilaista kuin tavallisissa Mario-peleissä. Etenkin pienen dinon hyökkäysmahdollisuudet ovat monipuolisempia kuin Mariolla. Viholliset voi nielaista Yoshin kitaan ja tämän jälkeen Yoshin suussa olevat vihulaiset voi sylkäistä seuraavan pahiksen päälle tai muuttaa heidät erikoismuniksi, joita pelaaja voi ampua mihin lystää ja avata näin vaikka bonuspaikkoja.

Mielenkiintoisena uudistuksena vihollisen kanssa kosketuksiin joutuminen ei johda aina kuolemaan vaan vihulaiseen osuessa Yoshin selässä ratsastava Mario joutuu eräänlaisen kuplan sisään ja lähtee leijailemaan tiehensä. Tällöin Yoshin täytyy rajoitetun ajan sisällä saada vauvasankarimme takaisin selkäänsä tai Kamekin ilkeät apurit varastavat vauva-Marion ja pelaaja joutuu aloittamaan kentän alusta tai kentän tarkastuspisteestä. Systeemi on erittäin hauska ja toimiva. Kenttiin on ripoteltu esineitä, joilla saa lisäaikaa siihen, kuinka nopeasti Mario pitää pelastaa, kun hän on lähtenyt leijailemaan tiehensä vihulaisen osumasta.

Uudelleenpelattavuuden kannalta mukavaa on se, että jokaisen tason jälkeen pelaaja palkitaan pisteillä. Maksimipisteiden saamiseen vaaditaan kaikkien salaisuuksien löytäminen, jossa riittääkin sitten hommaa. Riittävän hyvä pisteiden kerääminen palkitaan bonuspeleillä ja muilla palkinnoilla, joten pisteiden kerääminen todella kannattaa. Pelitilanteen tallennus hoituu automaattisesti aina tason jälkeen.

Grafiikkaa on hieman paranneltu SNESin ajoilta ja se näyttääkin aivan uskomattoman hienolta. Kevyesti uudelleenmiksattu äänimaailma on myös erinomainen. Mitään virheitä pelistä ei oikein pysty löytämään. Taas, kuten GBA:n aiemmissakin Mario-tasoloikinnoissa, heille jotka eivät ole kokeilleet kyseisen pelin SNES-versiota, peli on suorastaan pakko-ostos. SNES-version pelanneille se tarjoaa vähän uutta, mutta toimii todella hienona nostalgia-pläjäyksenä.

100 muuta kokeilemisen arvoista GBA-peliä

Yllä esitettyjen kymmenen loistavan pelin lisäksi GBA:lle on toki tarjolla muitakin ihan hyviä pelejä. Alla on listattu 100 kokeilemisen arvoista GBA-peliä. Ne kaikki eivät välttämättä ole aivan ostamisen arvoisia, mutta jos sinulle tarjoutuu tilaisuus kokeilla näitä pelejä, kokeile ihmeessä. Alla oleva lista ei siis sisällä yllä esitettyjä kymmentä huippupeliä.

GBA-pelejähän saa myös imuroitua netistä (kaupallisten pelien lataaminen on laitonta, mutta ilmaispelejä on melkoinen määrä). Ilmaispelejä löytyy esim. Game Boy Advance Roms-sivulta. Kun ilmaispelin on imuroinut tietokoneelle, saa sen siirrettyä tietokoneen avulla erilliselle GBA:han sopivalle kasetille (esim. EZF Advance, Flash2Advance tms.). Nämä kasetit ovat yleensä 16 Mt:n, 32 Mt:n tai 64 Mt.n kokoisia (myydään myös vastaavilla nimikkeillä: 128M, 256M ja 512M). Ilmaispelit vievät harvoin yli 1 megatavua kasetilta. Flash-kortteja myydään mm. suomalaisessa Modpiiri.com -nettikaupassa.

Kaupallisia pelejä voi myös pelata tällaisten GBA:han tarkoitettujen kasettien avulla. Tällöin yhdelle kasetille saa mahtumaan useita pelejä, eikä siis tarvitse kannella aina kaikkien suosikkipelien pelikasetteja mukana. Tyhjän kasetin mukana tulevalla kaapelilla voi kopioida pelin ns. rom-tiedostoksi tietokoneelle ja sitten tämän rom-tiedoston voi siirtää tyhjälle GBA-kasetille. Kasetille mahtuu kasetista ja peleistä riippuen noin 1-8 kaupallista peliä. Yksi kaupallinen peli vie tavallisesti 8 Mt, 16 Mt tai 32 Mt. Muista, että kaupallisten GBA-pelien lataaminen netistä on laitonta ja sinun pitää omistaa kyseinen peli, jos haluat pelata sitä tällaisen GBA:han tarkoitetun kasetin avulla.

Sata muuta kokeilemisen arvoista GBA-peliä
Pelin nimi Koko (Mt) Tietoa Genre
Advance GTA 8   Ajopeli
Advance Wars 8   Strategia
Advance Wars 2 - Black Hole Rising 8   Strategia
Aladdin 4   Seikkailu
Boktai 16   Seikkailu
Boktai 2 16   Seikkailu
Bomberman Tournament 4   Älypeli
Broken Sword - The Shadow of the Templars 8   Seikkailu
Chessmaster 4   Älypeli
Crash Bandicoot 2 - N-Tranced 8   Seikkailu
Crash Bandicoot Fusion 16   Seikkailu
Crash Nitro Cart 8   Ajopeli
CT Special Forces 4 Koodi-tallennus Seikkailu/Räiskintä
CT Special Forces 3 - Bioterror 8 Koodi-tallennus Seikkailu/Räiskintä
Darius R 4   Avaruusräiskintä
Demon Driver - Time to Burn Rubber 4   Ajopeli
Donkey Kong Country 8   Seikkailu
Donkey Kong Country 3 16   Seikkailu
ESPN Final Round Golf 2002 8   Urheilupeli
Final Fantasy - Tactics Advance 16   Strategia/Rooli
Final Fantasy I & II - Dawn of Souls 16   Roolipeli
F-Zero Climax 16 Japaninkielinen Ajopeli
F-Zero: Maximum Velocity 4   Ajopeli
Golden Sun 8   Seikkailu/Rooli
Gradius Advance 4   Avaruusräiskintä
Grand Theft Auto Advance 16   Ajo/Seikkailu
GT Advance 2 - Rally Racing 8   Ajopeli
GT Advance 3 - Pro Concept Racing 8   Ajopeli
Harry Potter and the Chamber of Secrets 8   Seikkailu
Invader 8   Avaruusräiskintä
Iridion 3D 4 Koodi-tallennus Avaruusräiskintä
Iridion II 8 Koodi-tallennus Avaruusräiskintä
Kingdom Hearts - Chain of Memories 32   Seikkailu
Klonoa - Empire of Dreams 4   Seikkailu
Mario & Luigi - Superstar Saga 16   Seikkailu/Rooli
Mario Golf Advance Tour 16   Seikkailu/Urheilu
Mario Kart Super Circuit 4   Ajopeli
Mario vs. Donkey Kong 16   Älypeli
Max Payne 16   Seikkailu
Medal of Honor: Infiltrator 16   Seikkailu
Megaman Zero 2 8   Seikkailu
MegaMan Zero 3 8   Seikkailu
Metal Slug Advance 8   Seikkailu
Midnight Club Street Racing 4   Ajopeli
Monopoly 4   Älypeli
Moto GP 4   Ajopeli
Namco Museum Advanced 4   Retro
Need For Speed - Underground 2 8   Ajopeli
Ninja Five-0 4   Seikkailu
Onimusha Tactics 8   Seikkailu
Pacman Collection 8   Älypeli
Phalanx - The Enforce Fighter A-144 4   Avaruusräiskintä
Pitfall - The Mayan Adventure 4   Seikkailu
Pokemon Sapphire 16   Seikkailu
Prince Of Persia - The Sands of Time 8   Seikkailu
Racing Gears Advance 8   Ajopeli
Rayman 3 - Hoodlum Havoc 8   Seikkailu
Rayman Advance 8   Seikkailu
R-Type III 4 Koodi-tallennus Avaruusräiskintä
Sega Rally Championship 8   Ajopeli
Shining Soul 8   Seikkailu
Shining Soul 2 16   Seikkailu
Sonic Advance 2 16   Seikkailu
Sonic Advance 3 16   Seikkailu
Space Invaders 4   Avaruusräiskintä
Spiderman - Mysterio's Menace 8 Koodi-tallennus Seikkailu
Spider-Man - The Movie 8   Seikkailu
Spider-Man 2 16   Seikkailu
Splinter Cell 8   Seikkailu
Splinter Cell - Pandora Tommorow 8   Seikkailu
Spyro - Attack of the Rhynocs 8   Seikkailu
Spyro - Season of Ice 8   Seikkailu
Spyro 2 - Season of Flame 8   Seikkailu
Spyro Orange - The Cortex Conspiracy 16   Seikkailu
Star Wars - The New Droid Army 8   Seikkailu
Super Ghouls 'N Ghosts 4   Seikkailu
Super Mario Advance 4   Seikkailu
Super Mario Advance 4 - Super Mario Bros 3 4   Seikkailu
Sword of Mana 16   Seikkailu
Teenage Mutant Ninja Turtles 8   Seikkailu
Teenage Mutant Ninja Turtles 2 8   Seikkailu
Tekken Advance 8   Mäiskintä
Tetris Worlds 4   Seikkailu
The Legend Of Zelda -
A Link To The Past & Four Swords
8   Seikkailu
The Legend of Zelda -
The Minish Cap
16   Seikkailu
The Lord of the Rings -
The Fellowship of the Ring
8   Seikkailu
The Lord of the Rings -
The Return of the King
16   Seikkailu
The Lord of the Rings -
The Third Age
16   Seikkailu
The Lost Vikings 4   Seikkailu
Tiger Woods PGA Tour 2004 16   Urheilupeli
Tomb Raider The Prophecy 8 Koodi-tallennus Seikkailu
Tony Hawks Pro Skater 3 8   Urheilupeli
Top Gear Rally 8   Ajopeli
Ultimate Brain Games 4   Älypeli
Wario Land 4 8   Seikkailu
Wario Ware Inc. 8   Älypeli
Who Wants To Be A Millionaire
2nd Edition
4   Älypeli
Virtual Kasparov 4   Älypeli
Worms World Party 4   Älypeli
V-Rally 3 4   Ajopeli

Sivun kommentit