MVnet logo

Pelit ja konsolit » PlayStation

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 20.10.2006
  • Kommentit

PSX:n ja PSonen tekniset tiedot

PlayStation logo

Sony-yhtiön esiaste syntyi vuonna 1947 ja oli silloin nimeltään Tokyo Telecommunications Engineerin Company. Yhtiössä oli tuolloin vain kourallinen työntekijöitä ja sen liikeideana oli mm. tehdä varaosia tuon ajan levysoittimiin. Myös transistoriradioita valmistanut yhtiö muutti nimensä Sonyksi vuonna 1958, koska entinen nimi ei ollut niin myyvä. Yhtiö alkoi pikkuhiljaa laajentumaan ja kun 1970 luvun loppupuolella videopelit alkoivat tulla muotiin, kiinnostui Sonykin tästä alasta. PlayStationin synnystä onkin kiittäminen etenkin sen luojaa, Ken Kutaragia (joka tuli yhtiöön vuonna 1975) ja kariutunutta yhteistyötä Nintendon kanssa.

Alkuperäinen PlayStation (PSX)

Alkuperäinen PlayStation (PSX)

PSone -pelikonsoli

PSone -pelikonsoli

Vagrant Story

Vagrant Story

Nintendon ja Segan taistellessa 16-bittisen konsolisodan voitosta, päättivät molemmat parantaa oman konsolinsa tehoa lisäämällä siihen CD-ROM aseman. Nintendo lyöttäytyi aluksi yhteen Philips-yhtiön kanssa, joka omasi hyvän CD-teknologian, mutta allekirjoitti kaikesta huolimatta sopimuksen Sonyn kanssa, joka suunnittelisi heille kokonaan uuden konsolin. Sopimus antoi kuitenkin Sonylle mahdollisuuden hallita pelien valmistusta ja niin Nintendo joutui rikkomaan sopimuksen ja palasi takaisin Philipsin projektin pariin.

Tästä Sony haastoi Nintendon oikeuteen, mutta yhtiö sai kaikki vakuuttuneeksi siitä, että Sonyn PlayStation olisi menestys ilman Nintendon apuakin. Ironisesti Nintendon ja Philipsin projektista ei loppujen lopuksi tullut yhtään mitään, eikä lukuisten viivytysten jälkeen valmistunut Nintendo 64-pelikonsolikaan (joka ihmeellisesti käytti peleinä vielä kasetteja) pystynyt päihittämään enää Sonyn konsolia. Sony julkaisi konsolinsa virallisesti Japanissa joulukuussa 1994 ja puolisen vuotta myöhemmin Euroopassa. Laite myi kaikkialla erinomaisesti ja alkumenestys takasi sen, että myös muut pelifirmat kiinnostuivat PlayStationista.

Vastoin kaikkia odotuksia PlayStationista tuli lopulta videopelimaailman hallitsija (maailmalla on myyty yhteensä yli 80 miljoonaa PlayStationia ja Suomessa noin 370 000) ja kaikki muut konsolit jäivät sen jalkoihin, vaikkakin myöhemmin ilmestynyt Nintendo 64 olikin teknisesti kehittyneempi laite. PlayStation vyöryi olohuoneisiin juuri tehokkaan mielikuvamarkkinoinnin ja oikean asenteen turvin. Konsolin imagosta rakennettiin katu-uskottava ja sitä ostivat niin lapset kuin vähän varttuneemmatkin ihmiset. Laitteen pitkäikäisyydestä kertoo jotain se, että konsolia myydään edelleen paljon.

Juuri ennen PlayStation 2:n julkaisua, tehtiin vanhemmasta PSX-mallista paranneltu, hiukan hiljaisempi ja pienempi malli: PSone, jonka muodot ovat pyöreämmät ja kauniimmat. Muuten laite on tekniikaltaan samanlainen. Kompaktimmalla laitteella haluttiin pitää yllä pelaajien kiinnostusta PlayStationiin ja viedä osittain huomio ennen PS2:sta julkaistulta Dreamcastilta. Grafiikallaan PlayStation ei pärjää enää nykykonsoleille, mutta se on edelleen melko hyvää. Hämmästyttävän pienikokoisen PlayStation etuna on ennen kaikkea sen todella halpa hinta, pelejäkin myydään melkein kaikkialla ja niitä on saatavana käytettynä pilkkahintaan. Harmittavasti laitteessa on vakiona vain kaksi peliohjainporttia, konsolin etuna on kuitenkin se, että sitä voi myös käyttää CD-soittimena. Ohjain on mielestäni pelikonsolien parhaimmistoa ja siinä on myös vakiona hyvä tärinäominaisuus.

Pelivalikoima on erittäin laaja, vaikkei uusia pelejä enää juuri laitteelle julkaistakaan (kaikki tehdään nykyään PlayStation 2:lle). Hieman vanhoja, mutta erinomaisia pelejä ovat mm. Final Fantasy-, Resident Evil-, MediEvil-, Spyro the Dragon- ja Syphon Filter-pelisarja, sekä Silent Hill, Vagrant Story, Legacy of Kain: Soul Reaver ja erinomainen Metal Gear Solid. Hyviä ajopelejäkin löytyy: Gran Turismo-, Need for Speed-, Colin McRae Rally-, Toca- ja Driver-pelisarja sekä Crash Team Racing. Strategiapeleistä mainitsemisen arvoinen on Warzone 2100. Konsoleilla harvinaisia hyviä ammuskelupelejäkin löytyy: Medal of Honor-pelisarja ja Quake 2. Näistä laatupeleistä luulisi jokaisen löytävän omansa. Jos arvostat hyviä pelejä, on PlayStation pakkohankinta.

Crash Team Racing

Crash Team Racing

Dino Crisis 2

Dino Crisis 2

Metal Gear Solid PSonella

Metal Gear Solid PSonella

Gran Turismo 2

Gran Turismo 2

Driver 2

Driver 2

Final Fantasy 9

Final Fantasy 9

Sivun kommentit