MVnet logo

Pelit ja konsolit » PlayStation 2

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 01.01.2009
  • Kommentit

PS2 logo

PS2-Tekniset tiedot

PlayStation 2 -pelikonsoli ja ohjain

PlayStation 2 -pelikonsoli ja ohjain.

Vuonna 1994 Sony esitteli Japanissa yleisölle pienen harmaan laatikon, PlayStationin, jonka mahdollisuuksiin kilpailijat eivät oikein uskoneet. Viihde-elektroniikan ensikertalainen vakiinnutti kuitenkin asemansa pelaajien keskuudessa ja nyt PlayStation on maailmankuulu tuote. Sony ei kuitenkaan voinut tuudittautua omaan menestykseensä, vaikka se löikin kaikki kilpailijansa ja sai valta-aseman pelikonsolipuolella. Nyt muiden laitteiden grafiikat ovat ajaneet vanhan ja ikääntyneen konsolin ohi ja niin Sonyn oli tehtävä uusi pelilaite.

PlayStation 2 julkaistiin Japanissa huhtikuussa 2000 ja muualla maailmassa saman vuoden loppupuolella. Alku takelteli, koska huippupelejä ei ollut, mutta nyt hyviä pelejä on julkaistu paljon. Laitemyynti on onnistunut ja niitä on maailmalla jo reilusti yli 20 miljoonaa (Suomessakin yli 160 000). Näin suuri laitekanta takaakin, että markkinoiden suurimmalle laitteelle tullaan julkaisemaan pelejä pitkään, eikä kovin moni pelitalo voi olla kääntämättä hittipelejään PlayStation 2:lle.

Teknisesti vanhimpana laitteena PS2 jää vähän kilpailijoistaan (Xbox ja GameCube) jälkeen, koska tekniikka vanhenee ja vuoden päästä samalla rahalla saa kasattua aina paremman laitteen. Grafiikka on kuitenkin erittäin hienoa ja näyttävää, mutta konsolin ongelmana on se, että antialisointi on heikkoa ja se kuluttaa liikaa konetehoa.

Tästä johtuu pelien grafiikan sahalaitaisuus ja sen vilkkuminen, johon kuitenkin tottuu nopeasti, eikä se juuri häiritse, jos siihen ei kiinnitä tarkkaan huomiota. Ohjelmoijat ovat kritisoineet myös laitteen vähäistä muistia, joka rajoittaa ruudulle mahtuvien yksityiskohtien määrää. Konsolin hidas ja hankala ohjelmoitavuuskin on noussut monesti pinnalle, mutta muutamat konsolin huippupelit kuitenkin osoittavat, että kyllä ammattilaiset osaavat tehdä laitteelle erittäin näyttäviä pelejä.

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty

PS2 on ulkonäöltään musta videopelikonsoli, jonka voi sijoittaa vaaka- tai pystytasoon. Laitteessa on kaksi peliohjainpaikkaa ja sen ohjain on samannäköinen kuin vanhempi, tilanteen mukaan tärisevä DualShock-peliohjain, mutta se on väritykseltään musta. Uudessa ohjaimessa kaikki napit ovat kuitenkin analogisia (mitä kovempaa painat, sitä enemmän esimerkiksi auto kaasuttaa), tatit ovat vähän jäykemmät ja ohjaimen johto on alkuperäistä vähän pidempi.

Hienona ominaisuutena laite on taaksepäin yhteensopiva, eli sillä voi pelata myös kaikkia PlayStation-pelejä, näin rakkaita videopelejä ei tarvitse myydä pois. Kaiken lisäksi pelit latautuvat hieman nopeammin ja PS2 parantaa myös aavistuksen vanhojen pelien ulkonäköä pehmentämällä pelimaisemia. Mistään suuresta parannuksesta ei ole kyse, mutta jotkin pelit esim. Vagrant Story näyttää kuitenkin huomattavasti siistimmältä. Toisissa peleissä taas maisemien pehmennystä ei kannata käyttää, koska se saattaa sutata värejä, vain kokeilemalla tietää kannattaako ominaisuus kytkeä päälle.

The Gateway

The Gateway

Koska konsoli on alaspäin yhteensopiva, myös kaikki vanhemman konsolin peliohjaimet käyvät uudempaan laitteeseen ja päinvastoin. Vanhat muistikortitkin kelpaavat uuteen PS2:een, mutta vain pelattaessa PSX-pelejä. Uudelle muistikortille taas ei voi tallentaa ollenkaan vanhoja PSX-pelejä, koska se käy vain PS2-pelien tallennukseen. PlayStation 2:teen on mahdollista liittää mm. PC:n USB-hiiri tai -näppäimistö sekä rattiohjain ja muita oheislaitteita kuten valopyssy. Laitteen takana on paikka myös kiintolevylle ja internet-yhteyden mahdollistavalle laitteelle.

PlayStation 2 soveltuu myös DVD- ja CD-levyjen soittoon, vaikka se onkin ensisijaisesti pelikonsoli. Kuvanlaatu on DVD-leffoja katsottaessa hyvä, eikä se eroa juurikaan kalliimmista erillissoittimista. Tuuletin hurisee kuitenkin vähän äänekkäämmin. CD -käyttöä hankaloittaa se, että television on oltava päällä, koska erillinen näyttö puuttuu. Leffat pyörivät koneella ilman lisäinvestointeja, mutta laitteeseen kannattaa hommata Sonyn kaukosäädin, jolloin sen käyttö elokuvasoittimena toimii paremmin kuin pelkällä ohjaimella. Ensisijaiseksi elokuvasoittimeksi laitetta ei kuitenkaan kannata hankkia, koska kaikki DVD-elokuvat eivät tiettävästi toimi siinä. Oma konsolini on kuitenkin näyttänyt kaikki, reilut parikymmentä elokuvaa ilman ongelmia.

Uudempi PSTwo ja vanhempi PS2

Vasemmalla uudempi PSTwo ja oikealla vanhempi PS2.

Kuten muidenkin konsolien, myös PlayStation 2:den mukana tulee huono komposiittikaapeli, jolla kuvanlaatu ei ole paras mahdollinen. Laitteeseen kannattaakin hankkia virheettömän kuvan takaava RGB-kaapeli, joka tosin näyttää DVD-elokuvat vihreäsävyisinä. Ongelman voi poistaa Datelin DVD Region X-CD:llä, joka poistaa myös elokuvien aluekoodit. Näin PS2:lla voi katsoa amerikkalaisiakin elokuvia. Vaihtoehtoisesti kuvaa voi parantaa myös PlayStation 2:teen tarkoitetulla S-video-johdolla.

PlayStation 2:sta ilmestyi vuoden 2004 marraskuun alussa uusi malli, joka on edeltäjäänsä huomattavasti pienempi ja kevyempi. Uusi laite kulkee nimellä PSTwo (mallimerkki SCPH-70000). Uuden mallin tekniikka on käytännössä sama kuin tavallisessa PS2:ssa, mutta koneessa on vakiona sisäänrakennettu Ethernet-adapteri verkkopelaamista varten.

PSTwo perustuu aiemman PlayStation 2:n toimintoihin ja muotoiluun, mutta sisäinen arkkitehtuuri on suunniteltu kokonaan uudelleen. Sisätilavuus on puristettu 75 prosenttiin alkuperäisestä, paino on puolittunut ja laitteen paksuus on enää 2,8 cm (aiemmin 7,8 cm). PSTwo:n julkaisun myötä PS2:n vanhemman mallin valmistus on lopetettu.

PlayStation 2 on tällä hetkellä ehkä paras pelikonsoli mitä markkinoilta löytyy. Vaikka laite ei olekaan tehokkain, on sen tuottama grafiikka silti näyttävää.Mikä parasta, konsoli on yhteensopiva vanhojen PlayStation-pelien kanssa ja se toimiin vielä DVD- ja CD-soittimena. Tärkein osa-alue, eli sisällöllisesti rikas ja vaihteleva pelitarjontakin on kunnossa. Pelejä on laidasta laitaan ja hittipelejä julkaistaan jo Platinium-versioina, eli noin 30 euron hintaan. Käytettyjä pelejäkin löytyy paljon.

Todellisia mestariteoksia ovat mm. Final Fantasy X, Gran Turismo 3, Metal Gear Solid 2, Ico, Grand Theft Auto- pelisarja, The Gateway, Tony Hawk's Pro Skater 4, Medal of Honor Frontline, Time Splitters 2, Ratchet & Clank-pelisarja, Silent Hill 2, Onimusha-pelisarja ja Pro Evolution Soccer 2. Myös SSX Tricky, Jak and Daxter, Devil May Cry, Red Faction, Half-Life, WRC-pelisarja, Madden NFL 2003 ja Tekken 4 ovat erinomaisia ja ehdottomasti tutustumisen arvoisia pelejä.

Silent Hill 2

Silent Hill 2

Grand Theft Auto 3

Grand Theft Auto 3

Ico

Ico

Final Fantasy X

Final Fantasy X

Gran Turismo 3: A-Spec

Gran Turismo 3: A-Spec

Jak and Dakxer: The Precursor Legacy

Jak & Dakxer: The Precursor Legacy

Sivun kommentit