MVnet logo

Pelit ja konsolit » PlayStation 3

 • Julkaistu: 20.10.2006
 • Päivitetty: 08.04.2007
 • Kommentit

PS3 logo

PlayStation 3 -pelikonsoli

PlayStation 3 -pelikonsoli

PlayStation 3 on Sonyn uuden sukupolven pelikonsoli, jonka tarkoitus on jatkaa PlayStation 2:n viitoittamalla tiellä, keräten mainetta ja kunniaa tehokkaimpana nykykonsolina. Konsolin oli alun perin tarkoitus tulla markkinoille keväällä 2006, mutta puuttuvien Blu-ray kopiosuojaustietojen takia julkistusta lykättiin myöhemmäksi. Konsolin olikin tarkoitus tulla markkinoille 11. marraskuuta 2006 Japanissa ja 17. marraskuuta muualla maailmassa kilpailemaan jo paljon myyneen Microsoftin Xbox 360:n ja samaan aikaan julkaistavan Nintendo Wiin kanssa.

Lanseeraus ja strategia - onko niitä?

Sony on kuitenkin jo toistamiseen lykännyt Playstation 3 -pelikonsolin lanseerausta Euroopassa, Australiassa ja Aasiassa ja uuden aikataulun mukaan se saapuu vasta ensi maaliskuussa 2007. Japanin ja Pohjois-Amerikan markkinoille laite on kuitenkin tulossa alkuperäisen suunnitelman mukaan marraskuussa 2006. Lykkääminen johtuu siitä, että laitteen sinilasertekniikan kehittäminen on sujunut odotettua hitaammin, eikä kaikille markkina-alueille olisi näin ollen riittänyt konsoleita. Sonyn kannalta harmittava takaisku antaakin Xbox 360:lle lisää etumatkaa konsolikisassa.

Millä Sony sitten erottuu kilpailijoistaan? Nintendolta löytyy innovatiivinen ohjausmalli ja Microsoftilta erinomaisesti toimiva Xbox Live -palvelu. Sony joutuu kuitenkin tällä hetkellä tyytymään vain tehoilla ja ominaisuuksilla leveilyyn. Tekniikkaansa nähden laite on halpa, mutta sitähän kaikki kuluttajat eivät ymmärrä, vaan näkevät pelkästään korkean hinnan. Erikseen kaupasta ostettu halvin Blu-ray-soitinkin maksaa jo noin 700 euroa. Jokainen myyty konsoli tuottaakin Sonylle tappiota, toisin kuin Wii Nintendolle. Kallis laite tuskin päätyy heti jokaisen pelaajan pukinkonttiin, olivat tehot kuinka hyviä tahansa. PlayStation 3:n vahvuuksia ovatkin juuri Cell-prosessori, HDTV-tuki, mahdollisuus katsoa tulevia Blu-ray-elokuvia sekä yhteensopivuus PlayStation- ja PlayStation 2 -pelien kanssa.

PlayStation 3 -pelit käyttävät tallennusmedianaan osaksi Sonyn kehittämää Blu-ray-levyä, joka mahdollistaa myös tulevaisuudessa julkaistavien BD-elokuvien (BD=Blu-ray Disc) katsomisen. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, yleistyykö Blu-ray elokuvakäytössä ja voittaako se tiukassa kamppailussa pahimman vastustajansa HD-DVD:n. Luultavasti taistelu päättyy tasapeliin, ja jokin kolmas osapuoli kehittää laitteen, joka kykenee soittamaan kumpaakin levyä. Tällöin Sony on mielestäni tehnyt virhearvioinnin, kun asema nostaa konsolin valmistuskustannuksia liiaksi. Luultavasti pelit olisivat hyvin mahtuneet tavalliselle DVD-levylle, kuten kaikki Xbox 360:n pelitkin tähän asti.

PS3:n ohjain

PS3:n ohjain muistuttaa hyvin paljon jo PSOnesta tuttua DualShock-peliohjainta

PlayStation 3:sta julkaistaan tyhmästi kaksi erihintaista ja varustelutasoista mallia kuten Xbox 360:stakin, vaikka Sony itse haukkuikin Microsoftia tällaisen kuluttajia sekoittavan tavan johdosta. Euroopassa halvempi ja vähäisemmillä liitännöillä varustettu perusmalli sisältää 20 gigatavun kiintolevyn ja paremman mallin sisällä on 60 gigatavun kiintolevy. Paremmin varustellusta mallista löytyy lisäksi mm. langaton Wi-Fi -yhteys ja muistikorttipaikat. Halvempi malli on myöhemmin päivitettävissä kalliimman mallin veroiseksi. Kovin paljon järkeähän tässä päivityksessä ei ole, vaan kannattaa kerralla ostaa parempi malli. PS3:n halvempaa mallia saakin kaupoista hakemalla hakea, koska Sony alkaa tuoda halvempaa mallia Eurooppaan vain, jos sille ilmaantuu kysyntää. Suomessa halvempi malli tulee maksamaan 550 euroa ja kalliimpi versio 650 euroa. Värivaihtoehtoja on saatavilla kolme. Konsolin koko on hivenen Xbox 360:stä isompi ja painokin kertyy noin 5 kg. Onneksi kaikki uudet pelit ovat aluekoodittomia ja konsoli on myös erittäin hiljainen, käyttäen lämpöputkia jäähdytykseen.

Ohjain ja muotoilu

PS3:n kehitysversio

Tältä näytti PS3:n kehitysversio. Huomaa erikoisesti muotoiltu peliohjain.

Toukokuussa vuonna 2005 E3-messuilla esiteltyä konsolin bumerangi-ohjainta on muutettu paljon alkuperäisestä. Peliohjain muistuttaa nyt ulkonäöltään erittäin paljon PlayStation 2:ssa käytössä ollutta DualShock 2 -peliohjainta, mutta on nyt langaton ja ilman tärinätoimintoa. Sony jätti tärinätoiminnon pois PlayStation 3:n ohjaimesta siksi, että yhtiön mukaan se häiritsee ohjaimeen lisättyä liikkeentunnistusta. Oletettavasti Sony joutui kuitenkin oikeasti poistamaan tärinäteknologian ohjaimestaan hävittyään Immersion-yhtiölle tärinäteknologiaa koskevan patenttikiistan oikeudessa. Sony on jo kertaalleen tuomittu maksamaan Immersionille 90 miljoonaa dollaria korvauksia patenttirikkomuksesta, mutta tapaus on edelleen valituskierroksella, joka voi amerikkalaisen oikeusjärjestelmän tuntien viedä vielä vuosia. Sony kuitenkin pyrkii saamaan tärinätoiminnon ohjaimeen, ja Immersion onkin tarjonnut tukea, mutta yhteisymmärrystä tuskin tapahtuu ennen kuin kiista korvauksista lopullisesti ratkeaa.

Ohjaimen uutena ominaisuutena on Wiin tapaan ohjaimen kallistuksen rekisteröivät anturit. Vaikuttaa hieman siltä, että Sony kopio Nintendon ideoita, vaikka näin ei välttämättä olisikaan. Sonylta ei kuitenkaan ole edes tarkkaan kerrottu, mihin tai milloin näitä myöhään esiteltyjä ominaisuuksia käytetään. Lentokonetta sillä voi kallistaa ja ohjata, mutta mitä muuta? Ohjaimen kaksi alinta päätynappia (R2 ja L2) ovat onneksi muuttuneet pitempiliikerataisiksi liipaisimiksi Xboxin peliohjaimen tyyliin. Ohjaimessa on lisäksi 4 LED-merkkivaloa, jotka on tarkoitettu ilmaisemaan ja tunnistamaan, mitkä ohjaimet ovat langattomassa Bluetooth-yhteydessä keskusyksikköön. Bluetoothin etuihin kuuluu se, että PS3:een on mahdollista liittää muita markkinoilta löytyviä Bluetooth-laitteita, kuten näppäimistöjä. Ohjain toimii ladattavalla akulla, jonka käyttöaika on noin 24 tuntia. Akun saa ladattua helposti liittämällä ohjain PS3:n USB-liittimeen. Analogitapit ovat saaneet myös lisää tarkkuutta ja suuremman liikeradan. DualShock 2:een verrattuna paino on kuitenkin suunnilleen yhtä suuri.

Tekniikkaa

PlayStation 3 sisältää paljon hehkutetun 3.2GHz Cell -prosessorin, joka koostuu yhdestä 64 bittisestä PowerPC pääprosessorista ja ja seitsemästä apuprosessorista. Sirun ovat kehittäneet yhteistyössä Toshiba, Sony ja IBM. Cell-suoritin on teoriassa noin kymmenen kertaa nykysiruja nopeampi ja sen pitäisi viedä fysiikan ja vaatteiden sekä nesteiden mallinnuksen uudelle tasolle, mutta käytäntö saattaa olla jotain muuta. Kaikkihan vielä muistavat Sonyn PS2-prosessorin (Emotion Engine) hehkutuksen, jonka piti muun muassa antaa pelihahmoille tunteet. Todellisuus oli kuitenkin kaukana tästä ja samantyylinen mainostus nyt on mielestäni vienyt Sonyn uskottavuutta. Mediassahan on jopa liikkunut huhuja, jossa kerrotaan, että todellisuudessa PS3:n ja Xbox 360:n prosessorit olisivat melko identtisiä tehojen suhteen.

PS3:n näytönohjain on Microsoftin kanssa sopimuskiistoihin joutuneen NVIDIAn valmistama, nimeltään RSX "Reality Synthesizer". Näytönohjaimen kellotaajuus on 550 Mhz ja sillä on muistia käytössä 512 Mt. 300 miljoonaa transistoria sisältävä (PC:ssä on noin 200 miljoonaa) näytönohjain perustuu kehitettyyn GeForce teknologiaan. Kiintolevy on tarkoitettu pelien tallennukseen ja netistä ladattavien ohjelmien säilytykseen - se myös nopeuttaa pelien latausta toimimalla välimuistina.

Bly-ray-aseman käyttämille kaksikerroksisille levyille mahtuu tietoa peräti 54 gigatavua. Asema pystyy soittamaan myös DVD- ja CD-levyjä. Myös vanhemmat PSOne- ja PS2 -pelit ovat pääosin taaksepäin yhteensopivia, joka varmistetaan nykyisistä konsoleista löytyvällä PS2:sta peräisin olevalla piirillä. Euroopassa julkaistavista koneista tämä piiri on valitettavasti säästösyistä jätetty pois ja tuki PSOne- ja PS2-peleille toteutetaan ohjelmallisesti, jolloin taaksepäin yhteensopivuus on hivenen huonompi. Onneksi kuitenkin suurin osa suosituimmista PSOne- ja PS2 -peleistä pitäisi toimia. Liitännöistä löytyy kuvalle ja äänelle digitaalinen HDMI-liitäntä ja analogiset S-video-, komponenttivideo- ja komposiittivideo -liitännät. Äänelle on varattu lisäksi digitaalinen S/PDIF, joka kuljettaa minimissään 5.1-kanavaista Dolby Digital -ääntä. Verkkoon pääsee gigabittisen Ethenet-portin kautta ja kalliimmassa mallissa Wi-Fi:n kautta. Ohjainten ja lisälaitteiden liittämiseen on tarjolla Bluetooth 2.0, johon voi kytkeä 7 laitetta kerrallaan. USB 2.0 portteja on tarjolla 4. Myös seuraaville muistikorteille löytyvät paikat kalliimmassa versiossa: Memory Stick, SD ja Compact Flash. Myös PSP:n pystyy liittämään konsoliin, jolloin PSP toimii vaikkapa kauko-ohjaimena tai peruutuspeilinä auto-peleissä.

Paljon lupauksia, mutta mikä on tulevaisuus?

Harvat PlayStation 2:lla netissä pelaavat tietävät, että Sonyn online-strategia oli olematon - kaikenlaisia yrityksiä nähtiin ja yleisesti palvelua voisi kuvailla sanalla kaaos. PS3:n aikakaudella Sony on kuitenkin luvannut panostaa tähän ja tuoda myös ladattavaa sisältöä. PlayStation Network platform -työnimeä kantavan projektin pitäisikin olla vastaavanlainen kuin Microsoftin Xbox Live ja Marketplace. Sony on ilmoittanut, että PS3:n verkkopalvelun kautta tulee tarjolle PSOne- ja PS2-pelejä, sekä emulaattoreja vanhemmille koneille, kuten Sega Mega Drivelle ja PC Enginelle.

Paljon on lupauksia, mutta nähtäväksi jää, miten nettipeli ja online-palvelut tulevat lopulta toimimaan. Sony on myös paljon hehkuttanut sitä, miten laite pystyy jopa 1080p HDTV-resoluutioon. Todellisuudessa harvat pelit tulevat pyörimään tällä tarkkuudella, koska tällöin peli veisi paljon tilaa pelilevyltä, eivätkä kaikki hienot efektit kuitenkaan välttämättä toimisi nykimättä. Harva näyttölaitekaan pystyy esittämään 1080p-resoluutiota. Sony on ilmoittanut, että PS3:n halvemmasta mallista tulee myös löytymään vakiona digitaalista kuvaa ja ääntä tarjoava HDMI-portti, vaikka alun perin Sony ilmoittikin, että HDMI-liitäntä jätettäisiin kokonaan pois halvemmasta mallista. Samalla PS3:n halvempi malli saa roiman hinnanalennuksen Japanissa (421 eurosta 335 euroon). Sama HDMI-portti tulee myös Euroopassa julkaistavaan halvempaan malliin, mutta hinnanalennus koskee tällä hetkellä vain Japania.

Resident Evil 5

Resident Evil 5

Vaikka tekniikka olisikin kunnossa, pelit kuitenkin ratkaisevat. Uusien konsoleiden kohdalla julkaisupelit eivät yleensä ole häävejä, ja pelinkehittäjät oppivatkin konsolin salat vasta vuoden tai parin päästä. Huhuja PS3:n vaikeasta ohjelmoinnista ja suorittimen vajaasta käytöstä on liikkunut, mutta tästäkin huolimatta tulevat pelit näyttävät erinomaisilta ja kiinnostavilta. Seuraavassa mielenkiintoisimmat nimikkeet: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, Resident Evil 5, Devil May Cry 4, Killzone, uusin Gran Turismo, Grand Theft Auto IV ja Resistance: Fall of Man.

Vaikka pelit tuntuvat kiinnostavan, epäilyttää Sonyn strategia. Jos Blu-ray floppaa kokonaan ja puheet online-toiminnasta jäävät vain sanahelinäksi, niin pullat ovat huonosti uunissa. Olisi ehkä kannattanut jättää Blu-ray asema pois halvemmasta versiosta ja julkaista pelit tavallisella DVD:llä. Jos kaikki kuitenkin toteutuu hyvin ja konsolin hinta laskee, ostan sen myös itsekin. Tällä hetkellä en laitteeseen kuitenkaan suostu investoimaan, vaikka rahaa löytyisikin. PS3:n tehokas käyttö kun tarvitsisi välttämättä kaverikseen esim. kalliin videotykin ja paljon BD-elokuvia. Toivottavasti Sonyn panostus kuitenkin houkuttelee nykypelaajia, tai ainakin säilyttää jo vanhat kannattajansa, sillä omasta mielestäni laite on vielä tarpeettoman tekniikkansa takia turhan kallis. Ehkäpä Nintendo tekee oikein, kun ei lähtenyt mukaan tehoilla leveilyyn, vaan keskittyy siihen oikeaan, eli hauskaan pelikokemukseen. Lisää tietoa PlayStation 3:n peleistä ja itse konsolin käytettävyydestä on tulossa tänne joskus vuoden 2007 lopussa, kun laite halpenee ja löytää tiensä myös minun TV:ni viereen.

Lopuksi vähän kevennystä YouTuben videoiden muodossa:

Eyedentify

Eyedentify

Killzone

Killzone

Uusin Gran Turismo PS3:lla

Uusin Gran Turismo PS3:lla

Metal Gear Solid 4

Metal Gear Solid 4

Resistance: Fall of Man

Resistance: Fall of Man

Warhawk

Warhawk

Lähteet

 1. http://www.gamespot.com/features/6125429/index.html
 2. http://www.consoledatabase.com/consoleinfo/sonyplaystation3/index.html
 3. http://www.konsolifin.net/uutinen.php?site=ps2&id=2614
 4. http://fi.wikipedia.org/wiki/PlayStation_3
 5. http://money.cnn.com/2006/05/11/technology/e3_kaz/
 6. http://ps3.ign.com/articles/711/711242p1.html
 7. http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=9&news_id=200611978&rss=d
 8. http://www.konsolifin.net/uutinen.php?site=ps2&id=2905
 9. http://www.konsolifin.net/uutinen.php?site=ps2&id=2906

Sivun kommentit