MVnet logo

Pelit ja konsolit » Sega MegaDrive ja Saturn

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 29.01.2007
  • Kommentit

Sega logo

Sega MegaDrive tekniset tiedot
Sega Saturn tekniset tiedot

Sega Mega Drive -pelikonsoli

Sega Mega Drive -pelikonsoli

Sega-yhtiö on alun perin perustettu vuonna 1951 ja sen tavoitteena oli nousta mukaan viihdeteollisuuden kärkeen. Sega alkoi rakentamaan uutta ja parempaa 16-bittistä konsoliaan vuonna 1987, jolloin Nintendo hallitsi Japanin ja Amerikan markkinoita aivan suvereenisesti. Laitteesta rakennettiin 16-bittinen ja nimeksi tuli Sega Mega Drive, jota Amerikassa kutsuttiin nimellä Genesis, koska alkuperäinen nimi oli jo varattu toisen yhtiön tavaramerkiksi.

Laite julkaistiin Japanissa lokakuussa 1989, mutta se ei tehnyt yleisöön vaikutusta, vaikka olikin tehokkuudeltaan ylivoimainen Nintendon 8-bittiseen NES-konsoliin verrattuna. Elokuussa 1989 tapahtunut Amerikan julkaisu onnistui kuitenkin paljon paremmin ja laite ällistytti pelaajat tehollaan ja laadukkaalla grafiikallaan. Euroopan julkaisu tapahtui vasta vuoden 1990 lopulla.

Samoihin aikoihin kun PlayStation-pelikonsolista kuultiin ensimmäiset uutiset, päätti Sega heti kehittää vielä tehokkaamman konsolin, pysyäkseen mukana markkinoilla. Vuonna 1996 yhtiö sanoi lopettavansa vanhemman konsolinsa tukemisen ja keskittyvän vain Saturniin. Tämä oli kuitenkin virhe, joka karkotti ihmisten kiinnostuksen lopulta Sega Mega Driveen, vaikka sitä tuettiin siltikin vuoteen 1998 saakka.

MegaDriven Sonic-peli

MegaDriven Sonic-peli

Sega Mega Drive/Genesis möi kuitenkin melko hyvin kaikkialla missä se julkaistiin (laitetta on myyty noin 35 miljoonaa kpl) ja kiitos kuuluu paljolti sen arcade- ja urheilupeleille (Madden-, FIFA-, NHL-sarja yms.), joita tehtiin paljon. Myös Segan mainonta tuotti tulosta ja sillä olikin vahva jalansija Euroopassa. Laitteelle ei kuitenkaan koskaan julkaistu paljon oikeita "loistopelejä", mistä konsolin myynti kärsikin, pelejä pidettiin hiukan itseään toistavina. Segan maskotiksi nousseesta, sinisestä Sonic-siilistä tehtyjä pelejä voi kuitenkin pitää ihan kiitettävinä ja ne olivatkin tuolloin yksi konsolin valttikorteista, jotka myivät koneita hyvin ja esittelivät sen hurjaa nopeutta.

Hieman ennen PlayStationia lanseerattu Sega Saturn-pelikonsolista tuli melkoinen pettymys, kun sen pelitarjonta jäi suhteellisen olemattomaksi, johtuen todennäköisesti laitteen hankalasta ohjelmoinnista ja siitä, ettei pelijulkaisijoille tarjottu tehokkaita kehitystyökaluja. Myös Saturnin tekniset ratkaisut olivat heikohkolla pohjalla, koska sen 3D-ominaisuudet olivat huonommat kuin PlayStationissa.

Sega Saturn -pelikonsoli

Sega Saturn -pelikonsoli

Sega Saturn julkaistiin Japanissa vuoden 1994 lopulla ja se myikin alussa enemmän kuin viikkoa myöhemmin julkaistu PlayStation. Amerikan julkaisun piti tapahtua ennen PlayStationia, joten laite julkaistiin siellä neljä kuukautta suunniteltua aikaisemmin toukokuussa 1995. Tämä julkaisu tapahtui kuitenkin liian aikaisin, eikä pelejä ollut tarjolla kuin yksi. Koska pelintekijöillä ei ollut tarpeeksi aikaa viimeistellä pelejään, osa myöhemmin julkaistuista peleistä oli pahasti keskeneräisiä, mikä antoi Saturnille erittäin huonon maineen.

Monet luulevat edelleen, että PlayStation oli tehokkuudeltaan ylivoimainen Saturniin verrattuna ja siksi voitti konsolisodan. Asia onkin osittain näin, mutta Saturn oli kuitenkin paras 2D konsoli, mitä oli koskaan julkaistu. PlayStationiin verrattuna se pystyi käsittelemään enemmän polygoneja ja sen tekstuurimuisti oli isompi. Saturn, kuten Sega Mega Drivekin olisivat omanneet potentiaalia olla suurempia ja parempia, mutta laitteisiin liittyvien ongelmien ja osittain oudon markkinoinnin johdosta ne hävisivät kisan muille konsoleille. Myös Saturnille ei ole julkaistu kunnolla hyviä pelejä, mutta esimerkiksi Rayman, Sega Rally Championship ja Daytona USA ovat ihan päteviä.

Saturnin Sega Rally

Saturnin Sega Rally

Saturnin Sonic-peli

Saturnin Sonic-peli

Daytona USA Saturnilla

Daytona USA Saturnilla

Sivun kommentit