MVnet logo

Pelit ja konsolit » Super Nintendo

  • Julkaistu: 20.10.2006
  • Päivitetty: 20.10.2006
  • Kommentit

SNES logo

Super Nintendo tekniset tiedot

Euroopan ja Amerikan SNES

Euroopassa ja Japanissa julkaistu SNES

Super Nintendon kehitys aloitettiin 1989 kun Sega julkaisi uuden konsolinsa Segan Mega Driven. Sitä ennen Nintendo Entertainment System oli ollut kauan suosituin videopelikonsoli koskaan ja yhtiö uskoi silloin vielä vakaasti 8 bittisen konsolinsa pysyvän kilpailun kärjessä vielä vuosia. Kun Sega kuitenkin alkoi vallata markkinoita omalla 16 bittisellä konsolillaan, päätettiin Super Nintendon kehitys aloittaa.

Laitteesta päätettiin tehdä 16-bittinen, aivan kuten 8-bittisestä Nintendostakin olisi pitänyt tehdä. Super Nintendoa suunniteltaessa komponenttien hinnat olivat kuitenkin laskeneet vuosien saatossa niin paljon verrattuna 8-bittisen Nintendon aikoihin, että konsoliin saatiin lisää tehoa, pitämällä silti tuotantokustannukset alhaalla. Japanin julkaisu tapahtui marraskuussa 1990 ja kone valloitti heti markkinat (lopulta 80 % Japanin markkinoista oli SNES:in hallussa). Konepulan takia Amerikan julkaisu tapahtui vuoden myöhemmin syyskuussa 1991, 200$ hintaan ja Eurooppaan laite rantautui huhtikuussa 1992. Kiitos laajan ja ainutkertaisen pelivalikoiman, laite päihitti 16-bittisessä konsolisodassa pahimman kilpakumppaninsa Sega Mega Drive:n ja myi kaksi kertaa enemmän.

Japanissa ilmestynyt Super Nintendo

Alkuperäinen Pohjois-Amerikan malli

Super Nintendo alkaa olla jo pelikoneiden klassikko. Se on muotoilultaan ja väritykseltään lelumainen, lapsille suunnattu konsoli, joka ei kuitenkaan pärjää tehokkuudessa enää nykykonsoleille. Grafiikka ja äänet ovat hieman ikääntyneitä, mutta ajavat asiansa, ovathan ne samaa tasoa uuden Game Boy Advancen kanssa. Pelitapahtumia ei tosin onneksi tarvitse katsoa pieneltä ruudulta, kuten GBA-käsikonsolissa. Hienoja ja erinomaisia pelejä ovat muun muassa Super Mario World (konsolin paras peli), Yoshi's Island, Mario Kart, ActRaiser, Toy Story, Donkey Kong Country-pelisarja (vieläkin näyttävä grafiikka), Castlevania 4, Secret of Mana 1 ja 2 sekä Final Fantasy-pelisarja. Kannattaa myös kokeilla seuraavia pelejä: F-Zero1 ja 2, Strarfox, Dragon Quest-pelisarja, Lost Vikings ja Axelay.

Jos erinomaiset ja ehkäpä pelihistorian parhaimmat kaksiulotteiset seikkailupelit kiinnostavat, on laitteen hankinta perusteltua. Omasta mielestäni ainakin nostalgiset, entisten aikojen kaipuuta herättävät pelit ovat mahtavia, ja harmittelenkin sitä, että saatoin joskus myydä rakkaan konsolini. Kaupoista laitetta tai pelejä ei saa, mutta kirpputorilta tai divarista sen voi löytää käytettynä erittäin halvalla, jos vain onnistaa. Melkein yhtä hyvä vaihtoehto on hankkia kannettava Game Boy Advance, jolle ei kuitenkaan tulla julkaisemaan aivan kaikkia tämän konsolin parhaimpia pelejä.

Donkey Kong Country 2

Donkey Kong Country 2

Donkey Kong Country

Donkey Kong Country

ActRaicer

ActRaicer

Secret of Mana 2

Secret of Mana 2

Legendaarinen Final Fantasy 3

Legendaarinen Final Fantasy 3

Toy Story

Toy Story

Axelay

Axelay

Castlevania 4

Castlevania 4

Super Mario World

Super Mario World

Sivun kommentit