MVnet logo

Sekalaista » Suosituimmat eSports lajit

  • Julkaistu: 03.04.2022
  • Päivitetty: 03.04.2022
  • Kommentit

Suosituimmat eSports lajit vuonna 2022

Elektroninen urheilu, josta käytetään myös lyhenteitä E-urheilu ja eSports, on tavoitteellista urheilua virtuaalimaailmassa. eSports urheilijat tavoittelevat ammattilaisuraa ja suhtautuvat intohimoisesti kehittymiseen valitsemansa eSports lajin parissa. Ammattiurheilulajina eSports toimii pelialan yhtenä tukijalkana, jonka tiimoilta tehtiin esimerkiksi vuonna 2021 Suomessa liikevaihtoa 2,4 miljardia euroa. Elektroninen urheilu on tärkeä osa tätä liiketoimintaa ja pitää yllä sekä urheilijoiden että eSports otteluita seuraavien katselijoiden mielenkiintoa toimialaa kohtaan. Vedonlyönti on myös tullut osaksi eSports urheilua ja kovatasoisimmat ottelut keräävät runsaasti vedonlyöjiä asettamaan vetoja voittajista.

Parhaimmat eSports urheilijat ovat siirtyneet harrastelijamaisesta toiminnasta ammattimaiseen harjoitteluun ja tienaavat ammattilaisina suuria summia arvostetuissa eSports turnauksissa. eSports lajeja julkaistaan entistä kiivaampaan tahtiin, mutta vain hyvin rajattu määrä lajeista saavuttaa suosiota elektroniseen urheilun saralla. Suosituimmat lajit säilyttävät asemansa vuodesta toiseen ja näin on myös vuonna 2022. Suosituimmat eSports lajit ovat pääosin tuttuja jo useamman vuoden ajalta.

Neljä suosituinta eSports lajia

Neljän kärki ei ole muutamaan vuoteen kokenut juurikaan muutoksia. Tarkkaa paremmuusjärjestystä on lähes mahdoton määritellä, sillä niiden keskinäinen järjestys vaihtelee kausittain. Monet aktiivi- ja ammattilaisurheilijat myös kilpailevat useammassa eSports lajissa ja osallistuvat niiden lajien turnauksiin.

CS:GO eli Counter-Strike: Global Offensive on vankkumaton eSports suosikkilaji, jonka asema suosituimpien eSports lajien listalla ei ole uhattuna. CS:GO eSports koostuu kahdesta viiden hengen joukkueesta, jotka taistelevat toisiaan vastaan olemalla joko terroristeja tai niitä jahtaavia erikoisjoukkojen jäseniä. Tämän jo vuonna 2012 julkaistun eSports lajin parissa harjoittelee suurin määrä eSports ammattilaisista muihin lajeihin verrattuna ja on edelleen alan suosituin eSports laji.

League of Legends ja Dota 2 ovat toistensa kaltaisia eSports lajeja ja molemmat hyvin suosittuja. Niissä niin ikään kaksi viiden hengen joukkuetta taistelee toisiaan vastaan. Kilpailijoiden ohjaamilla hahmoilla on erilaisia vahvuuksia. Tavoitteena on suorittaa tehtäviä ja tunkeutua vastustajajoukkueen keskukseen ja tuhota se. Lajit ovat hyvin yleisöystävällisiä ja niinpä ne ovatkin seuratuimpia eSports urheilulajeja. Tämän vuoksi myös vedonlyönti League of Legends ja Dota 2 otteluista ja turnauksista on suosittua.

Valorant on yksi tuoreimpia tulokkaita eSports kentällä. Se on jo kerännyt tuhansia ammattilaisia ympärilleen. Tässä taktisessa eSports lajissa kilpailee myös kaksi viiden hengen joukkuetta toisiaan vastaan ja hyödyntävät eri hahmojen vahvuuksia kilpaillessaan voitosta. Joukkueiden tehtävänä on vuorotellen asettaa pommi määrättyyn kohteeseen tai suojella kohdetta. Tehtäväkierrokset ovat vauhdikkaita ja se joukkue joka ensimmäisenä voittaa 12 ottelukierrosta, voittaa koko tehtävän.

Muita vuoden 2022 suosituimpia eSports lajeja

Overwatch on kerännyt yli 3000 ammattilaisurheilijaa. Tämä MOBA-laji yhdistää onnistuneesti eSporsissa yhteistyö- ja ammuntagenret. Kaksi kuuden hengen joukkuetta pyrkii suorittamaan annettuja tehtäviä tietyn aikarajoituksen puitteissa sekä tietysti tuhomaan vastustajajoukkueen hahmoja. Jokaisella hahmo omaa erilaisia vahvuuksia. Niin strategisilla valinnoilla kuin teknisellä osaamisella on molemmilla tärkeä rooli suoriutua taistelutilanteista ja tehtävien suorittamisesta voittajana.

Massiivinen eSports laji PUBG – Playerunknown’s Battleground on myös suosittu. Sata kilpailijaa pääsee ohjamaan verenhimoista hahmoaan eristetyllä saarella yhden ainoan tavoitteen kera – likvidoi kaikki muut kilpailijat. Onpa Suomessa järjestetty myös PUBG-turnaus, jossa 1 000 kilpailijaa tavoitteli 5 000 € päävoittoa viikonlopun aikana järjestetyssä turnauksessa.

Nousevia eSports lajeja silmällä pitäen kannattaa pitää mielessä myös uudet suosiota keräävät lajit. Tällaisia ovat esimerkiksi Roller Champions, Halo Infinite ja Diabotical. Suosituimpien eSports lajien listalla nämä edellä mainitut ovat vielä haastajan asemassa, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin, mikäli suositut ammattilaisurheilijat päättävät vaihtaa ensisijaista eSports lajiaan.

Sivun kommentit