MVnet logo

Tietokoneet » Widgetit

  • Julkaistu: 11.10.2007
  • Päivitetty: 11.10.2007
  • Kommentit

MVnetin widgetit

Tälle sivulle on listattu kaikki MVnetin ylläpidon tekemät widgetit. Kaikki widgetit ovat ilmaiseksi ladattavissa. Jos sana widget kuulostaa oudolta, widgetteihin voi tutustua esim. lukemalla MVnetin blogikirjoituksen "Tutustu widgetteihin". Tällä sivulla esitetyt widgetit vaativat toimiakseen ilmaisen Yahoo! Widget Enginen, joka on hieman samanlainen kuin Mac OS X:n Dashboard tai Windows Vistan Sidebar. Windows XP:llä Yahoo! Widget Engine on kuitenkin lähes ainoa vaihtoehto widget engineksi. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että se olisi huono, päinvastoin, omasta mielestäni Yahoo! Widget Engine on jopa parempi kuin Vistan Sidebar ja on aika tasoissa Mac OS X:n Dashboardin kanssa.

Voit ladata tällä sivulla esitetyt widgetit klikkaamalla widgetin kuvaa, joka johtaa widgetin omalle sivulle. Sieltä näet myös muuta tietoa widgetistä, kuten versiotiedot. Paljon lisää widgettejä Yahoo! Widget Engineen löytyy Yahoo Widget Gallerystä.

Suomen sääennuste -widget

Suomen sääennuste -widgetti

Suomen sääennuste-widgetti näyttää ruudulla paikallisen sääennusteen. Käyttäjä voi valita n. 50 suomalaisen kaupungin listasta, minkä kaupungin paikallissääennusteen hän haluaa nähdä. Sääennuste on 5 vuorokauden mittainen ja ennusteesta vastaa Ilmatieteen laitos, joten sääennuste on melko luotettava. Ennuste päivitetään automaattisesti tuoreimpaan ennusteeseen.

Viivi ja Wagner -widget

Viivi ja Wagner -widgetti

Viivi ja Wagner-widgetti näyttää työpöydällä Helsingin Sanomien julkaiseman päivän Viivi ja Wagner-sarjakuvan (sarjakuvaa päivitetään vain arkisin), jota piirtää Jussi Tuomola (Juba). Widget päivittää sarjakuvan automaattisesti hakemalla tuoreimman sarjakuvan Helsingin Sanomien verkkosivuilta.

AdSensor-widget

AdSensor widgetti englanniksi

AdSensor-widgetti näyttää tietoja käyttäjän Google AdSense -palvelun mainostuloista. Widgetin käyttö edellyttää luonnollisesti, että käyttäjä on Google AdSense-palvelun käyttäjä. Google AdSensestä voit lukea lisää MVnetin kotisivuohjeista ja halutessasi rekisteröityä AdSensen käyttäjäksi. Huom! Widgetin sivun kieli on englanti, koska suurin osa widgetin käyttäjistä on englanninkielisiä.

Tee omia widgettejä

Yahoo! widget logo

Oletko ihmetellyt miten näitä pieniä, hauskoja ja hyödyllisiä vimpaimia tehdään? Vimpainten eli widgettien teko on melko helppoa. Tässä kerrotaan nyt lyhyesti, miten onnistut tekemään widgettejä, jotka toimivat Windowsin Yahoo! Widget Enginessä (entinen Konfabulator).

Mac OS X:n Dashboardin, Windows Vistan ja Operan widgettien rakenne on hieman erilainen kuin Yahoon widgeteissä ja niiden tekeminen on taas aivan toinen juttu (esim. Yahoo käyttää XML-kieltä ja Dashboardissa käytetään HTML/CSS-kieliä). Dashboardin widgetit eivät siis toimi Windowsissa eikä myöskään toisin päin. Jos vimpain on melko yksinkertainen, ei sen muuntaminen muodosta toiseen kuitenkaan ole kovin vaikeaa. HTML- ja XML-kielet kun ovat melko lähellä toisiaan.

Widgetin tekijän ei tarvitse osata ohjelmointia kovinkaan paljon. Mitään Java- tai C-kielien opettelua ei tarvita. Jos olet joskus tehnyt nettisivuja, osaat luultavasti tehdä myös widgettejä. Widgetti on käytännössä pienehkö www-sivu, joka näkyy työpöydälläsi. Widgetin käyttämät tiedostot ovat kansiossa, joka on pakattu. Jos muutat widgetin .widget-päätteen .zip-päätteeksi, voit yleensä purkaa widgetin johonkin kansioon ja tarkastella, mitä tiedostoja se sisältää sekä tutkia widgetin lähdekoodia (joissain widgeteissä tämä ei toimi, vaan widgetin purkamiseen joutuu käyttämään Widget Converter -widgettiä).

Widgetti sisältää yleensä seuraavaa:

  • Yksi .kon-päätteinen tiedosto, jossa on kirjoitettuna XML-kielellä widgetin rakenne (mm. linkit widgetin käyttämiin kuviin ja asetukset). XML-kielestä on kerrottu lyhyesti MVnetin Kotisivun teko -osiossa.
  • Yksi tai useampi .js-päätteinen tiedosto, jossa on kirjoitettuna widgetin varsinainen toiminnallisuus JavaScript-kielellä.
  • Kuvia (JPG, GIF- tai PNG-kuvia, lue kuvaformaateista)

Widget-ohjelmointi kannattaa aloittaa Yahoon Workshopista, josta kannattaa ladata Konfabulator Developer SDK for Windows. Tästä paketista löytyy mm. Widget Creation tutorial (PDF-tiedosto), joka kannattaa lukaista kokonaan läpi. Tutoriaalissa on kerrottu hyvin widgettien perusrakenne ja mitä kaikkea widgettien tekoon tarvitsee. Lisäksi kannattaa lukea Konfabulator Reference Manual (PDF), jossa on lueteltu lähes kaikki tarvittava tieto widgeteistä: käytössä olevat XML-tägit ja komennot. Näiden lisäksi paketista löytyy myös Widget Converter, jolla saa paketoitua widgetin kansiosta .widget-päätteiseksi tiedostoksi. Tämä tehdään vasta aivan lopuksi, kun widgetti on valmis.

Widget-ohjelmointia varten tarvitset jonkun tekstieditorin. Windowsin Muistio kannattaa unohtaa, se ei sovellu hyvin ohjelmointiin. Sen sijaan kannattaa ladata esim. Notepad++, joka osaa värjätä ohjelmakoodia. Editorin asetuksista kannattaa tehdä seuraavaa: Valitse Asetukset...Säädä tyylitystä. Valitse Language-listasta XML ja kirjoita ikkunan alalaidan Käyttäjän-kenttään kon ja tallenna asetukset. Nyt ohjelma tunnistaa .kon -päätteisen tiedoston kielen automaattisesti XML:ksi. Tiedostot (kon- ja js-tiedostot) kannattaa aina kirjoittaa UTF-8-merkistöllä (Tiedostomuoto...Koodaus UTF-8). Muutoin voi tulla ongelmia ääkkösten kanssa widgeteissä.

Apua widget-ohjelmointiin saa myös englanninkieliseltä Konfabulatorin keskustelufoorumilta.

Sivun kommentit