MVnet logo

Tutkielmat » Ammattioppilaitos » Ilmastonmuutos

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Yhteiskunta- ja yritystiedon mielipidekirjoitus
Tehty: 01.01.2008 Arvosana: 5/5
Sivuja: 3 kpl Sanamäärä: 840
Tekijä: hpguru

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on asia, mikä herättää ihmisissä tunteita. Ilmastonmuutoksella tarkoitetaan yleensä sitä, että maan ja yleensäkin ympäristön ilmastossa tapahtuu muutoksia. Suomessa ilmastonmuutoksella tarkoitetaan lähinnä ihmisen tekemää vaikutusta ilmastoon. Ilmastonmuutos on kehittynyt myös ympäristön vaikutuksesta. Ne vaikutukset liittyvät esimerkiksi maapallon rataan, merien lämpömekanismeihin, mannerlaattojen liikkeisiin ja esimerkiksi auringon aktiivisuuteen.

Viime aikoina on kuitenkin puhuttu ja itse asiassa puhutaan tänä päivänäkin ilmaston lämpenemisestä millä tarkoitetaan siis ilmaston jatkuvaa lämpenemistä. Ilmaston lämpeneminen johtuu pääosin maapallon ilmakehän ja meren keskilämpötilojen arvioidusta noususta. Tätä voidaan myös kutsua nimellä ilmastonmuutos.

Maapallon keskilämpötila on noussut jatkuvasti ja ilmastonmuutoksen eteen on alettu tekemään ratkaisuja. Omasta mielestäni on oikein, että tälle asialle tehdään jotain. Omasta mielestäni ilmastonmuutos on nyt kehittynyt ja aika paljon. Ilmastonmuutos huolestuttaa minua ja siksi käytänkin enimmäkseen omaa polkupyörääni ja joukkoliikennettä.

Nivelbussi

Minusta on ala-arvoista ajella Tampereella omalla autolla (minun tapauksessani sen kyydissä) vain sen takia, koska bussin aikataulut eivät aina ole välttämättä mieleen ja ajankohtaan sopivia tai sitten vain siitä syystä, että autolla pääsee perille nopeammin. Tampereella bussiliikenne on hyvin järjestettyä ja bussilla kulkeminen on halpaa ja jopa turvallista.

Autojonot kuitenkin lisääntyvät, koska ihmisillä on varaa ostaa autoja. Miltä tuntuisi jos jokainen bussissa matkustava käyttäisi kuitenkin omaa autoa? Liikenne lisääntyisi ja jonoja tulisi joka kaupungin kujalle. Bussiliikenne on monissa paikoin hyvin järjestettyä mutta aina ei busseissa ole esimerkiksi riittävästi istumapaikkoja.

Bussit ovat varsinkin ruuhka-aikoina täpötäysiä ja se on minusta pitänyt monet kaupunkilaiset oman auton ratissa. Matkustan Tampereen joukkoliikenteessä lähes päivittäin ja täytyy todeta, ettei bussien tarjonta vastaa aina kysyntää, sillä vapaita paikkoja ei ole paikoin ollenkaan. Kuitenkin omasta mielestäni bussiliikenteen toteuttaminen esimerkiksi Tampereella on hyvin onnistunutta, joskin sekin kaipaisi pientä säätöä esimerkiksi siinä, että ruuhka-aikana voitaisiin ajaa ylimääräisiä vuoroja asiakkaiden kysynnän vastaamiseksi.

Olen lukenut Tampereen joukkoliikenteen sivuilta, että he panostavat bussien ympäristöystävällisyyteen. On ilo huomata, että tällaista huomioidaan. Esimerkiksi uusimmissa busseissa on ympäristöystävällisiä ja vähäpäästöisiä moottoreita käytössä. Kuitenkin Tampereen joukkoliikenne käyttää edelleenkin paljon vanhempia busseja, joiden moottorit eivät välttämättä ole vähäpäästöisiä. Kuitenkin TKL uusii kalustonsa joka vuosi, etenkin vanhempia busseja vaihdetaan uusiin vuosittain.

Tampereen kaupungin liikennelaitoksen linja-autokalusto muodostuu kaupunkiliikenteeseen suunnitelluista matalalattiaisista busseista. Johtavana ajatuksena ovat matkustusmukavuus, matkustuksen joustavuus, sekä joukkoliikenteen ympäristöystävällisyys. Alla olevassa kuvassa oleva nivelbussi käyttää ympäristöystävällistä euro3-moottoria.

Nivelbussi ympäristöystävällisellä euro3-moottorilla

Ilmastonmuutoksen eteen tehdään paljon muutakin, esimerkiksi uuden päätöksen myötä vähäpäästöiset autot maksavat nykyistä vähemmän ja vastaavasti esimerkiksi tavallista bensiiniä käyttävien autojen hinnat nousevat reilusti.

Minusta tämä ajatus on erittäin hyvä, että ympäristöystävällisiä autoja saa halvemmin. Kyllä tämä on hyvä edistys kohti ympäristöystävällisyyttä. Todellakaan ei näin ilmastonmuutosta ehkäistä mutta voidaan vaikuttaa edes jollain lailla autojen ostohysteriaan ja siihen, millaisia autoja ihmiset tulevaisuudessa ostavat. Omaan käyttöön se ei tule vaikuttamaan, sillä en näillä näkymin aio ostaa autoa ilmastonmuutoksen takia. Bussi ja polkupyörä ovat ne kulkuvälineet, joita tulen käyttämään tulevaisuudessakin.

Nykyajan kulutuselektroniikka on edistynyt siihen suuntaan, että yhä useammista laitteista puuttuu päävirtakytkin, mikä on ärsyttävää. Onneksi edes joku kulutuselektroniikan valmistaja ymmärtää tämän ja laittaa edes joihinkin laitteisiin päävirtanappulan. Kuluttamalla vähemmän energiaa, voimme vaikuttaa myös ilmastonmuutokseen. Kun joku on kiinnostunut asiasta ja säästää energiaa, toiset pitävät vaikkapa tietokoneensa päivät pitkät auki, vaikkei tietokonetta edes silloin käytettäisi. Mihin tämä maailma ja esimerkiksi Suomi menee?

Useat ihmiset pyrkivät tekemään jotakin ilmastonmuutoksen eteen, toisia asia ei taas kiinnosta lainkaan ja he eivät välitä seikoista, joilla voisi ilmastonmuutosta vähentää. Ilmastonmuutos on nykyään muutenkin kaupalliseksi ilmiöksi tullut, koska joka mediassa mainitaan tästä ilmiöstä jollain lailla, esimerkiksi mainoksien merkeissä ja se on toisaalta ihan hyvää.

Yhteiskuntamme haluaa vähentää ilmastonmuutoksen vaikutusta. Suomi on siis laatinut kansallisen ilmastostrategian, jossa se pyrkii saavuttamaan EU:n sisäalueilla määrätyt päästövähennysvelvoitteet. Hyvä asia, mutta tarvitaan myös itse asukkaiden toimenpiteitä asian vähentämiseksi ja kuten aiemminkin olen todennut, ei ilmastonmuutosta saada kokonaan pysäytettyä. Kaikki me, eli yhteiskunta voidaan ilmastonmuutosta vähentää edes jollain tavalla. Jokainen pystyy varmasti tekemään jotakin ilmastonmuutoksen eteen, herääkin kysymys, että mikseivät kaikki tee?

Monille on yhdentekevää ovatko kaikki laitteet valmiustilassa, jolloin niitä ei käytetä vai ovatko kodinkoneet päällä turhaan, vaikkei niitä edes tarvita juuri sillä hetkellä? Itselleni tällä on väliä, omasta mielestäni hyvä sääntö on se, että jos käynnistää yhden laitteen voi toisen sammuttaa.

Yhteiskunnassa ilmastonmuutoksen torjuminen näkyy muun muassa siinä, että suomalaiset bussiyhtiöt valitsevat ympäristöystävällisempiä busseja, Suomessa pidetään ilmastostrategiaa ja mainosmaailmassa pyritään tuomaan asioita, jotka vähentäisivät ilmastonmuutosta esimerkiksi mainostamalla energiasäästölamppuja tai suosimalla joukkoliikennettä. Ilmastonmuutosta voidaan myös vähentää kierrättämällä: väärään paikkaan joutunut tuote voi edistää ilmastonmuutosta, esimerkiksi paristot on vietävä asianmukaiseen kierrätyspaikkaan.

Suomi on aika pieni maa, joten asukkaidemme tuomat päästöt ovat muuhun maailmaan nähden melko pienet. Toisaalta sekin päästömäärä on edelleen melko suuri Suomessa asukasta kohden, jos ei huomioida koko maailman päästöjä.

Vaikka ilmastonmuutosta pyritään yhteiskunnan voimin vähentää, vielä asian laita on ainakin huono. Autoliikenne lisääntyy ja päästöjä on edelleen aivan liian paljon jopa täällä koti-Suomessa. On arvioitu, että ilmastonmuutoksen ansioista meren pinta nousee muutamalla kymmenellä senttimetrillä seuraavien vuosien aikana. Jos ilmastonmuutos etenee pitkälle, alkavat myös jäätiköt sulata ja siitä syystä monet saaret joutuvat veden alle. Omasta mielestäni tällainen asia ei ole kenenkään mieleen.

Ilmastonmuutos edistyy mutta sen eteen onneksi tehdäänkin jotain. Jokainen voi tähän vaikuttaa. Minusta on hienoa katsella sitä, että monet käyttävät polkupyörää vuodenaikaan katsomatta, jotkut säästävät energiaa ostamalla vähän energiaa kuluttavia laitteita, jotkut kierrättävät aktiivisesti tai jotkut käyttävät esimerkiksi joukkoliikennettä. Nyrkkisääntö on siis se, että yhteisvoimin voimme todellakin vaikuttaa!

Sivun kommentit