MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » AI2 - Ikuinen rakkaus

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Äidinkielen runoanalyysi
Tehty: 01.02.2002 Arvosana: 80
Sivuja: 1 kpl Sanamäärä: 280
Tekijä: Mikko Vestola

Ikuinen rakkaus

Gyula Juhászin kirjoittamasta runosta "Anna ikuisesti" välittyy ajatus, että runon puhuja on kokenut muutama vuosi aikaisemmin elämänsä menetyksen. Hänen rakastettunsa, Anna, jätti hänet.

Puhuja on ajan myötä yrittänyt unohtaa Annan ja päästä yli kokemastaan surusta. Nyt hän pystyy jo muistelemaan Annaa ilman kyyneleitä ja nimen lausuminen ei enää aiheuta tuskallisten muistojen vyöryä. Pikkuhiljaa koko asia on jäämässä pois hänen muistoistaan, mutta silti puhuja rakastaa Annaa ikuisesti.

Runon kuulijana, kuten runon nimestä voi päätellä, on Anna, jolle puhuja on kirjoittanut kirjeen, jossa hän kertoo tunteistaan Annaa kohtaan, mutta ei kuitenkaan pyydä häntä palaamaan, sillä viimeisessä säkeessä puhuja toteaa raamatullisesti: "sinun on valta". Tästä välittyy ajatus, että vaikka puhuja rakastaakin Annaa, hän kuitenkin kunnioittaa Annan päätöstä, vaikka tämä jättikin hänet.

Runon maailma on hieman surullinen ja synkkä. Puhuja valittelee, että hänen elämänsä on silppuna, kun Anna lähti pois. Puhuja myös vakuuttaa Annalle, että se aika, jonka he olivat yhdessä ei ollut vain nuoruuden huumassa tehty yhden illan juttu, vaan puhuja todellakin rakasti Annaa aina enemmän kuin ketään muuta.

Runon on tyyliltään keskeislyriikkaa eli minämuotoinen puhuja kertoo tunteistaan ja ajatuksistaan. Riimitystä runossa ei ole käytetty.

Kyseinen runohan on kohta jo 70-vuotta vanha, mutta silti sen kirjoittaja Gyula Juhász on osannut hyvin kuvata yksinäisen miehen tunteita. Eli ei entisaikoina kirjoitettu sen huonompia runoja kuin nykypäivinä, mutta runossa käytetyt sanat ovat jotkin hieman outoja, koska niitä kuulee nykyään harvemmin missään käytettävän.

Esimerkiksi sana viita jäi itselleni hieman hämärän peittoon. Jos runossa on käytetty paljon "vanhoja sanoja", on nuorempien lukijoiden vaikeampi saada siitä selvää.

Runon sanomana voisi pitää sitä, että rakkaan menettäminen voi olla kova pala, mutta todellinen rakkaus ei hiivu koskaan.

(Opettajan kommentti: Runon puhujan sielunmaisemaa voisi tarkastella vieläkin yksityiskohtaisemmin.)

Sivun kommentit