MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » AI6 - Juhani Ahon Juha

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Äidinkielen kirjallisuusesitelmä
Tehty: 24.04.2003 Arvosana: K
Sivuja: 2 kpl Sanamäärä: 640
Tekijä: Mikko Vestola

Tehtävänä oli vastata kirjasta (Juhani Aho: Juha) esitettyihin kysymyksiin.

1. Luonnehdi teoksen päähenkilöä.

Teoksen päähenkilö Juha ei ole mikään naistenmies ja kuten kirja häntä hyvin kuvaa, on hän pitkäselkä, rohdinparta, virsujalka. Eli Juha ei ole ulkomuodoltaankaan mitenkään kaunis. Toisaalta Juha on luonteeltaan ystävällinen ja haluaa vaimolleen Marjalle vain hyvää. Juhan sijasta teoksen päähenkilönä voisi myös pitää Marjaa. Hänen ympärilläänhän teos suurimmaksi osaksi tapahtuu.

2. Kuvaile teoksen tapahtumat lyhyesti.

Kirjan alussa Juha ja hänen vaimonsa Marja asuvat omalla tilallaan. Eräänä päivänä mies nimeltä Shemeikka tulee ja yrittää vietellä Marjan. Marja päättää lähteä Shemeikan matkaan ja on aivan ihastunut Shemeikkaan. Marja saa kuitenkin pian huomata, että Shemeikka on huijannut häntä. Shemeikalla on jo ennestään naisia ja Marjasta ei tulekaan Shemeikan vaimoa, vaikka Shemeikka niin lupasikin. Tämän vuoksi Marja alkaa vihata Shemeikkaa, mutta ei uskalla lähteä takaisin Juhankaan luokse. Marja tulee myös raskaaksi Shemeikalle ja synnyttää pojan.

Juha taas uskoo, että Marja ei voinut lähteä tilalta vapaaehtoisesti, vaan Shemeikka ryösti hänet ja siksi Juha lähteekin jonkin ajan päästä etsimään Marjaa, tuloksetta. Lopulta Marja palaa itse kotiin, mutta ilman lastaan. Juha ja Marja lähtevät takaisin Shemeikan tilalle hakemaan lasta takaisin ja juuri sillä käynnillä Juha pahoinpitelee Shemeikan. Shemeikka kuitenkin ehtii paljastaa Juhalle, että Marja lähti vapaaehtoisesti hänen mukaansa, eikä vastentahtoisesti kuten Juha luuli. Kun Marja ja Juha ovat lopulta palaamassa kotiin, syöksyy Juha putouksesta alas, eikä edes yritä pelastautua.

3. Millainen kertoja on teoksessa? Miten se ilmenee?

Teoksen tapahtumat kerrotaan preesensissä ja se luo syvemmän vaikutuksen lukijaan, kun lukija tuntee, että tapahtumat tapahtuvat juuri sillä hetkellä. Kertojana käytetään kaikkitietävää kertojaa. Erikoista teoksessa on kuitenkin se, että tapahtumat kerrotaan milloin Juhan ja milloin Marjan näkökulmasta. Esimerkiksi kun Marja lähti Shemeikan matkaan kotitilaltaan, kerrotaan tapahtuma ensin Juhan näkökulmasta ja seuraavassa kappaleessa sitten Marjan näkökulmasta. Tämä luo myös enemmän tunnelmaa ja tekee juonesta enemmän mukaansatempaavamman.

4. Miksi Marja lähtee Shemeikan mukaan? Miten hänelle käy?

Shemeikka on eräänlainen Don Juan, joka osaa vietellä naisen kuin naisen. Marjakin lankeaa Shemeikkaan eikä itsekään oikeastaan tiedä miksi lähti kotitilaltaan, kun Juhakin oli niin ystävällinen hänelle. Osasyynä Marjan lähtöön voisi olla myös se, että Marjan ja Juhan välit eivät ole kirjan alussa mitenkään hyvät, vaan enemmänkin "kankeat". Juhan äiti myös ärsyttää Marjaa ja se on ehkä viimeinen niitti siihen, että Marja lähtee pois kotitilaltaan. Ehkä Marja haluaa myös hieman eloa tylsään elämäänsä ja Shemeikka lupaakin hänelle, että hänen tilallaan Marjaa kohdeltaisiin lähes kuin jumalatarta.

Shemeikalle käy kirjan lopulla melko ohraisesti. Kun Marja palaa kotiin Juhan luo, he palaavat vielä takaisin Shemeikan tilalle hakemaan Marjan synnyttämää lasta. Koska Juha luulee, että Shemeikka vei Marjan väkisin, pahoinpitelee hän Shemeikan kirveellä lähes kuoliaaksi. Myöhemmin Juha katuu tekoaan kun kuulee, ettei Shemeikka ryöstänytkään Marjaa.

5. Miksi Juha päätyy valitsemaansa ratkaisuun aivan kirjan lopussa? Mitä se mielestäsi kuvaa?

Juha ajattelee, että hän ei enää pysty elämään normaalia elämää Marjan kanssa ja siksi syöksyy koskeen. Juha saattoi myös ajatella, että Marja olisi onnellisempi ilman häntä. Juhahan ajatteli aina vain Marjan parasta ja tällainen uhrautuminen kuvastaa kyllä jotain kuinka hyvä ihminen Juha on persoonaltaan.

Juhan ratkaisuun saattoi vaikuttaa myös Marjan lapsi. Ehkä Juha ei olisi pystynytkään elämään normaalia elämää Shemeikan lapsen kanssa. Teoksen loppu jäi kuitenkin hieman avoimeksi, joten ei voida olla täysin varmoja kuoliko Juha koskeen vai ei.

6. Millaisena teos esittää naisen aseman perheessä ja yhteiskunnassa?

Naisen asema ei ole kovinkaan häävi. Marjankin elämä on melko yksitoikkoista ja tylsää. Kun Juha pyytää apua Marjan etsimiseen, ei kukaan tunnu välittävän Marjasta. Shemeikan haaremi kertoo myös hyvin millaisena nainen tuohon aikaan nähtiin. Naisilla ei ole juurikaan arvoa ja Shemeikkakin ottaa aina joka kesäksi uuden naisen. Voisikin sanoa, että nainen koetaan esineenä.

7. Mihin kirjalliseen aikakauteen teos mielestäsi liittyy? Miten se näkyy teoksessa?

Teoksessa on sekä realistisia että modernistisia piirteitä. Realismi näkyy siinä, että teoksessa pohditaan naisen asemaa yhteiskunnassa ja päähenkilöt ovat aivan tavallisia ihmisiä. Tapahtumat ovat myös realistisia. Toisaalta teos edustaa melko modernia kerrontatyyliä. Teos kerrotaan preesensissä ja kerronnan kuvakulma vaihtelee Juhan ja Marjan välillä hienosti.

Sivun kommentit