MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » GE3 - Hasardit Aasiassa

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Maantiedon tutkielma
Tehty: 19.05.2006 Arvosana: 10-
Sivuja: 7 kpl Sanamäärä: 1250
Tekijä: Asko Lahti

Tutkielman tarkoituksena oli seurata maailmalla tapahtuneita ajankohtaisia hasardeja.

Ajankohtaiset ja alueelliset hasardit: Hasardit Aasiassa

Ilmakehän hasardeja

Kuivuus - Uutinen Kuolleenmeren mahdollisesta kuivumisesta.
(Aamulehti Tiistai 9. toukokuuta 2006)

Vesikehän hasardeja

Veden riittävyys - Uutinen kuinka jopa 14 miljoonaa ihmistä on vaarassa jäädä ilman juomavettä Kiinassa.
(Helsingin Sanomat 12. toukokuuta 2006)

Aallot - 7,8 Richteriä voimakkaan järistyksen jälkeen annettiin yleinen varoitus Tsunamista, mutta vaara oli kuitenkin nopeasti ohi.
(Aamulehti Maanantai 15. toukokuuta 2006)

Tulvat - Pohjois-Thaimaassa, jopa sadan ihmisen arvioidaan kuolleen voimakkaissa tulvissa.
(MTV3 Keskiviikko 24 toukokuuta 2006)

Maankamaran hasardeja

Maanjäristys - Iso järistys tappoi ainakin 70 ihmistä Iranissa.
(Aamulehti Perjantai 5. toukokuuta 2006)

Tulivuorien toiminta - 14 000 ihmistä joutui hylkäämään kotinsa, kun Merepia-tulivuori Indonesiassa alkoi purkautua.
(Helsingin sanomat Sunnuntai 14. toukokuuta 2006)

Maanvyörymiä - Aikaisimmin mainitussa tulvissa Pohjois-Thaimaassa oli syntynyt suuria maanvyörymiä, jotka hukuttivat alleen kymmeniä taloja.

Teknisiä hasardeja

Liikenneonnettomuus - Lentokone putosi Mustaanmereen ja sen mukana menehtyi 113 ihmistä.
(Aamulehti Torstai 4. toukokuuta 2006)

Tulipalo - Uutinen kuinka kahdeksan ihmistä kuoli diskopalossa Pattayalla Thaimaassa ja useita kymmeniä loukkaantui.
(Aamulehti Tiistai 18. toukokuuta 2006)

Rakennelmien sortuminen - Ainakin 24 ihmistä sai surmansa Luoteis-Kiinassa, kun kaivos, jossa he työskentelivät, sortui.
(Aamulehti Tiistai 18. toukokuuta 2006)

Rakennelmien sortuminen - Kaksi kaivosmiestä on joutunut olemaan jo kahdeksan päivää maan alla sortuneessa kaivoksessa Australiassa.
(Aamulehti Tiistai 9. toukokuuta 2006)

Kuvaajat hasardeista

Kuvaajat uutisleikkeistä ilmenneistä hasardeista. Ensin hasardien määrä yleisesti ja lopuksi hasardien osuus luokittain.

Esiintyneet hasardit

Uutisleikkeissä esiintyneet hasardit

Hasardien osuus prosentteina

Ilmakehän hasardit 7,7 %, vesikehän hasardit 23,0 %, maankamaran hasardit 38,5 %, eliömaailman hasardit 0% ja tekniset hasardit 30,8 %

Yhteenveto hasardeista Aasian alueella

Seurasimme kahden viikon ajan pääosin sanomalehdistä Aasiassa tapahtuneita hasardeja. Löysimme hasardeja kaikista hasardiluokista, lukuun ottamatta eliömaailman hasardeja. Suurimman osan tapahtuneista hasardeista muodosti selkeästi tekniset hasardit ja tämä on ymmärrettävää, sillä näitä hasardeja tapahtuu paljon useammin suhteutettuna muihin hasardeihin.

Koska Aasiassa sijaitsee paljon sekä maanjäristysalueita että aktiivisia tulivuoria, on yleistä, että alueella tapahtuu paljon maanjäristyksiä ja mahdollisesti myös tulivuorenpurkauksia. Tulvia ja mutavyöryjä tapahtuu alueella myös hyvin paljon, sillä Aasian alueella on selvät kuiva- ja sadekaudet ja rankat monsuunisateet, joiden seurauksena tulvia syntyy helposti. Myös metsien ja kosteikkojen hävittäminen ja tiheään asutut alueet lisäävät huomattavasti riskien määrää. Tekniset hasardit ovat kaikkialla maapallolla yleisiä, mutta Aasiassa ihmisten määrä ja mahdolliset laiminlyönnit turvamääräyksissä tekevät yleensä tämän luokan hasardeista vieläkin merkittävämpi kuin tavallisesti.

Hasardit eivät olleet varsinaisesti voimakkaimmasta mahdollisesta päästä, mutta ihmishenkien menetyksiltä ei ollut voitu välttyä ja lisäksi aineelliset- ja rakenteelliset vahingot olivat merkittäviä. Maanjäristykset, joita alueella oli tapahtunut, olivat voimakkuudeltaan 6,0 - 7,8 Richterin asteikolla, mutta nämä tapahtuivat kuitenkin onneksi kaukana hyvin tiheään asutulta alueilta, joten ihmishenkiä ei menetetty niin paljon kuin olisi voinut mahdollisesti menettää. Tulivuoren purkaus Indonesiassa ei aiheuttanut suoranaisesti tuhoa maan asukkaille, mutta yli 10 000 ihmistä joutui jättämään kotinsa määräysten alaisena.

Boeing 720-lentokoneen tuhoutuminen

Esimerkki teknisen hasardin testaamisesta. Kauko-ohjattu Boeing 720-lentokone tuhottiin v. 1984 Kaliforniassa NASAn testatessa uutta, vaikeammin syttyvää kerosiinia.

Uutinen Kiinassa mahdollisesti tapahtuvasta kuivumisesta ei varsinaisesti uhkaa ihmisiä välittömästi, mutta jos toimenpiteisiin ei aleta, voi juomaveden puute olla uhka jopa 14 miljoonalle ihmiselle. Teknisissä hasardeissa ihmishenkiä oli menetetty kahdeksasta ihmisestä yli sataan. Aasian alueen kyseisissä hasardeissa kuitenkin olisi voitu menettää mahdollisesti paljon enemmänkin ihmisiä, joten nämä tekniset hasardit olivat suhteessa melko pieniä.

Hasardien seuraukset ja vaikutukset alueella ovat olleet pääosin aineellisia ja myös ihmishenkien menetyksiä. Useita satoja ihmisiä sai surmansa tapahtuneissa hasardeissa, tuhannet ihmiset loukkaantuivat, ja kymmenet tuhannet ihmiset joutuivat hylkäämään kotinsa väliaikaisesti tai menettivät kotinsa kokonaan. Onnettomuuksien aiheuttamat taloudelliset vahingot ovat hyvin korkeat juuri Aasian alueella, sillä heikosti rakennetut asunnot ja rakennukset eivät kestä läheskään niin paljoa kuin teollisuusmaissa rakennetut rakennelmat.

Jatkuvasti kuitenkin alueella pyritään ennalta estämään tällaisia hasardeja mm. estämällä laittomia hakkuita, parantamalla rakennustekniikkaa, estämällä rakentamista tulvariskille alueilla ja ennen kaikkia valmistautumalla mahdollisiin hasardeihin tulevaisuudessa, jonka avulla arvokkaita ihmishenkiä voitaisiin pelastaa.

Ongelmat kuitenkin piilevät ihmisten rahattomuudessa, jonka takia heillä ei ole varaa rakentaa turvallisempia asuntoja itselleen ja vakavissa rikkomuksissa annetuissa turvamääräyksissä, joiden seurauksena ihmishenkiä menetetään jatkuvasti ja tullaan myös tulevaisuudessa menettämään, jos asiaan ei puututa. Hasardien määrä tulee kuitenkin tulevaisuudessa vain kasvamaan ihmisen toimesta, sillä väestöä muuttaa yhä enemmän riskialttiille paikoille ja olemme entistä riippuvaisempia tekniikasta.

Onnettomuuksien aiheuttamat taloudelliset vahingot

Onnettomuuksien aiheuttamat taloudelliset vahingot alueittain vuosina 1985 - 1999

Maanjäristysten ja tulivuortenpurkauksien lisäksi Aasian alueella mahdollisia hasardeja voivat olla myös mm. ilmakehän hasardeista myrskyt, erilaiset sään aiheuttamat hasardit kuten pakkanen, helle, rankkasateet, kuivuus ja vakavana ongelmana myös ilman- ja luonnon saastuminen.

Vesikehän hasardeista veden riittävyyden ja tulvien lisäksi mahdollisia voivat olla mm. tsunamit eli valtavat aallot ja yhtä lailla veden saastuminen. Tsunamien voimasta antoi hyvän kuvan Intian valtameressä tapahtuneessa tsunamista, Sumatran länsirannikolla 26. joulukuuta 2004. Se oli yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä hasardeista ja sen seurauksena kuoli jopa 283 100 ihmistä, kadonneita 14 100 ja kodittomaksi joutui 1 126 900 ihmistä. Sen voimakkuus oli jopa 9,0 Richterin asteikolla ja oli yksi voimakkaimmista järistyksistä viime vuosisadan aikana.

Maankamaran hasardeista on yleisiä mm. maanjäristykset, tulivuorenpurkaukset, muta- ja lumivyöryt, maanvierimät sekä suurena ongelmana maan saastuminen suuren teollisuuden takia. Aasiassa tapahtuneissa maanjäristyksissä on kuollut viime vuosisadan aikana useita satoja tuhansia ihmisiä. Yksi suurimmista maanjäristyksissä tapahtui Tangshanissa, Kiinassa. Sen seurauksena saivat surmansa arviolta 655 000 ihmistä ja aineelliset tuhot olivat valtavat. Sen voimakkuus oli 8,0 Richteriä ja se tapahtui tiheään asutulla alueella, jonka seurauksena ihmishenkien menetys oli valtava.

Aasiassa tapahtuneissa tulivuorenpurkauksissa on kuollut myös satoja tuhansia ihmisiä. Ihmiset eivät kuitenkaan aina kuole suoranaisesti tulivuoresta tulevaan laavavirtaan, vaan usein tulivuorenpurkauksen seurauksena syntyy mutavyöryjä ja tsunameita, jotka ovat kohtalokkaita ihmisille. Myös nälkä johtaa usein monien ihmishenkien menetykseen, sillä purkauksen seurauksena ihmiset menettävät kotinsa ja ruuasta on pulaa. Tamborassa, Indonesiassa tapahtuneessa tulivuoren purkauksessa sai surmansa n. 92 000 ihmistä ja juuri nälkä oli suurin syy, joka johti ihmisten kuolemaan.

On tärkeätä, että maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia pyritään ennustamaan. Tulivuorenpurkausten ennustaminen on mahdollista ja se on helpompaa maanjäristyksiin verrattuna. Aktiivisia tulivuoria valvotaan monin paikoin jatkuvasti, jotta purkauksia voitaisiin ennustaa ja vuoren lähellä asuvia ihmisiä varoittaa ajoissa. Maanjäristysten ajankohtaa yritetään ennakoida tutkimalla alueen aikaisempia järistyksiä. Maanjäristyksiä ennakoidaan myös tutkimalla kallioperään kertyneitä jännityksiä ja niiden kasvua ja voidaan myös pyrkiä seurata eläinten käyttäytymistä. Rakennusten sortuminen aiheuttaa valtaosan ihmishenkien menetyksistä maanjäristyksissä ja tulivuorenpurkauksissa. Siksi turvallisen rakennetun ympäristön suunnittelu ja järistysten kestävien rakennusten rakentaminen on hyvin tärkeää. Maanjäristysten ja purkauksien tutkiminen ja ennustamismenetelmien kehittäminen tulee olemaan tulevaisuudessa tärkeätä, jotta ihmishenkiä saataisiin säästettyä.

Eliömaailman hasardeista ovat tälläkin hetkellä pinnassa kulkutaudit ja eläinten epidemiat. Tällä hetkellä maailmaa uhkaa lintuinfluenssa, joka on linnuissa esiintyvä virustauti. Se on levinnyt Aasiasta ympäri maailmaa ja on uhkana kaikille maailman ihmisille. Jo tälläkin hetkellä Aasiassa tartunnan arvioidaan saaneen sadat tai jopa tuhannet ihmiset. Tautia varten kuitenkin on pyritty kehittämään lääkkeitä ja rokotteita, joiden avulla tauti voitaisiin ehkäistä. Myös paljon siipikarjaa on jouduttu lopettamaan mahdollisen viruksen pelossa ja monien ihmisten elinkeino on vaarassa Aasian alueella.

Teknisen hasardien luokasta miltei kaikki ovat mahdollisia Aasian alueella. Tämä johtuu siitä, että tekniikan käyttö ja yhä tiheämpään asutut alueet ovat lisänneet kyseisen hasardin riskiä huomattavasti. Nämä hasardit ovat myös hyvin yleisiä ja näitä tapahtuu päivittäin ja valtava teollisuus Aasian alueella on merkittävä uhka sekä ihmisille, että luonnolle. Tämän takia olisikin tärkeätä, että turvallisuusohjeita noudatettaisiin ja määräyksiä tiukennettaisiin tarvittaessa.

Maapallon toimivia tulivuoria ja maanjäristysalueita

Maapallon toimivia tulivuoria ja maanjäristysalueita

Jos pohditaan syitä miksi hasardeja tapahtuu Aasian alueella suhteessa paljon muihin alueisiin nähden, on keskeisiä syitä edellä mainittujen lisäksi, että valtaosa voimakkaista maanjäristyksistä syntyy vyöhykkeillä, joissa valtamerilaatta ja mannerlaatta painautuvat toisiaan vasten. Myös mantereisista tulivuorista lähes kaikki sijaitsevat litosfäärilaattojen alityöntöalueilla. Näitä alueita on nimenomaan Aasiassa, joiden seurauksena hasardit ovat mahdollisia. Myös ilmasto kyseisellä alueella mahdollistaa erilaiset ilmaston hasardit, mutta ennen kaikkia ihmisen toiminta johdosta joidenkin luonnon- ja teknisten hasardien määrä kasvaa jatkuvasti.

Lähdeluettelo

  1. Kakko, Kenno, Tyrväinen: Koulun Maantieto: Lukio 3, Otava, Keuruu 2003
  2. Wikipedia
  3. MVnet :: Tutkielmat :: Lukio :: GE3 - Endogeeniset hasardit

(Opettajan kommentti: Oikein hyvin seurattu ajankohtaisia tapahtumia. Hyvät diagrammit. Lähdeluettelo vaillinainen.)

Sivun kommentit