MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » HY3 - Maailman johtovaltiot

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Historian kokeen essee
Tehty: 07.04.2003 Arvosana: 5 / 6
Sivuja: 2 kpl Sanamäärä: 250
Tekijä: Mikko Vestola

Tarkastele maailman johtovaltioiden muuttumista

1900-luvun alussa maailman johtovaltioita olivat pääasiassa Euroopan valtiot: Iso-Britannia ja Ranska. Kyseisillä valtioilla oli paljon siirtomaita, jolloin niiden vaikutusvalta oli suuri. Myös Saksa oli hivuttautumassa johtovaltioiden kastiin.

Ensimmäinen maailmansota muutti johtovaltioiden tilannetta. Euroopan talous romahti ja Yhdysvaltain nousu johtovaltioksi alkoi pikkuhiljaa tapahtua. Iso-Britannia ja Ranska olivat vielä 1. maailmansodan jälkeen johtavassa asemassa, mutta isolatinismiin pyrkivä Yhdysvallat sekä Neuvostoliitto kehittyivät kovaa tahtia. Toinen maailmansota muutti johtovaltioiden tilanteen täysin. Ranska koki arvovaltatappion Saksan kukistettua sen ja Iso-Britannia oli myös melko voimaton Saksaa vastaan.

Kun toinen maailmansota loppui Saksan häviöön, oli Eurooppa aivan kaaoksessa. Kaupungit oli pommitettu maan tasalle ja talous oli aivan kuralla. Yhdysvallat, joka oli kärsinyt sodassa vain vähän menetyksiä, nousi nyt Neuvostoliiton rinnalla maailman johtovaltioksi. Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton avulla sota Saksaa vastaan oli voitettu.

Euroopan valiot joutuivat ottamaan lainaa Yhdysvalloilta ja sen talous kehittyikin huimaa vauhtia. Neuvostoliitto taas sai lisää vaikutusvaltaa kun itäisen Euroopan maat siirtyivät Neuvostoliiton harjoittamaan kommunismiin.

Koko kylmän sodan ajan (1949-1991) Neuvostoliitto ja Yhdysvallat olivat maailman johtovaltioita. Kun Neuvostoliitto vuonna 1991 kaatui ja Venäjä syntyi, sen merkitys johtovaltiona hiipui. Yhdysvallat taas on toisen maailmansodan jälkeen pysynyt maailman johtavana valtiona.

1900-luvun loppupuolella myös Japani, Kiina ja Saksa nousivat merkittäviksi valtioiksi. Erityisesti Japanissa ja Saksassa teollistuminen oli nopeaa. EU:n kehittymisen myötä Euroopan valtiot ovat teollistuneet nopeasti ja ovat nousemassa yhä keskeisempään asemaan.

Venäjän merkitys on myös alkanut kasvaa sen uudistuessa. Yhdysvallat on ja tulee varmasti oleman pitkään maailman johtava valtio. Sen aseellinen ylivoima on häikäisevä ja talous on myös kunnossa.

Sivun kommentit