MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » HY4 - Tuntematon sotilas

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Historian kirjaesittely
Tehty: 07.02.2006 Arvosana: 9
Sivuja: 4 kpl Sanamäärä: 920
Tekijä: Asko Lahti

Tuntematon Sotilas

Tuntemattoman sotilaan synty

Väinö Linna

Väinö Valtteri Linna (1920-1992)

Väinö Linna ei ollut kouluaineiden jälkeen kirjoittanut juuri mitään, vain muutaman kirjeen rintamalta. Ajatus kirjailijaksi ryhtymisestä alkoi liikkua Linnan mielessä kesällä 1942. Asemasodan aikana oli vartiovuorojen välillä aikaa puuhata omiaan. Tuolloin tuleva kirjailija jatkoi lukuharrastustaan oppiakseen kirjoittamisen tekniikkaa, mutta lukuharrastus ei tuonut kipeästi kaivattua rahaa, niinpä hän päätti kirjoittaa jotain, mikä tuottaisi rahaa ja siinä sivussa mainetta. Tuotteensa hän lähetti WSOY:lle. Käsikirjoitus palautettiin hänelle ystävällisesti takaisin julkaisukelvottomana, mutta tämä vain innoitti Linnaa jatkamaan kirjoittajan uraa.

Tuntemattoman sotilaan Linna aloitti jo rintamalla kirjoittelemalla sotakokemuksiaan ostamaansa vihkoon. Jokaisella vapaa-ajalla kynä sauhusi ja tekstiä syntyi. Sodasta palattuaan hän rupesi kirjoittamaan romaania niin, että arkena syntyi kolme liuskaa ja vapailla kuusi liuskaa tekstiä. Vuoden aikana vain ylirasittuminen keskeytti pari kertaa kirjoitustyön. Romaani ilmestyi lopulta marraskuun 26. päivänä vuonna 1954. Vuotta myöhemmin valkokankaille ilmestyi romaanista sovitettu ja Edvin Laineen ohjaama elokuva, joka on yhä Suomen katsotuin kotimainen elokuva. 30 vuotta myöhemmin myös Rauni Mollberg ohjasi oman elokuvansa kyseistä teoksesta.

Teoksen esittely

Väinö Linnan Tuntematon sotilas kertoo jatkosodan tapahtumista Itä-Karjalassa konekiväärikomppanian näkökulmasta aina sodan syttymisestä 1941 syyskesän 1944 katkeriin torjuntataisteluihin asti. Komppaniassa on varsin kirjavaa joukkoa. Kaikki romaanin hahmot perustuvat alikersantti Linnan sotamatkallaan kirjoittamiin tosihahmoihin, vaikka Linna onkin käyttänyt taiteilijanvapautta jossakin kohdin, mutta hahmot ovat silti yllättävän aitoja ja erilaisia. On pelkurimaisia sotilaita, nuoria ja kokemattomia sotilaita jotka kuolevat heti kättelyssä ja vanhoja konkareita jotka eivät turhia hosu. Miesten kotipaikka käy selville hyvin heidän puhumansa murteen sekä luonteenpiirteidensä kautta.

Tuntemattoman sotilaan juoni

Suomen joukot aloittavat kovalla menestyksellä ja Linnan komppania on aivan etulinjassa työntämässä Venäjän joukkoja takaisin. Hyökkäysvaiheessa Suomi ei menetä miehiä merkittävästi, mutta Venäjä menettää runsaasti. Suomen joukot saavat murskattua Venäjän ylivallan oikein kunnolla ja ylittävät vanhan Suomen ja Neuvostoliiton rajan, jolloin heidän päätavoitteensa oli suoritettu. Mutta tuohon eivät suomalaiset lopettaneet vaan jatkoivat etenemistään. Mutta suomalaisten joukkojen tarpeeksi pitkälle edettyään, Neuvostoliiton miesylivoima ja saksalaisten hiipuminen omilla linjoillaan aiheutti sen, että Suomi alkoi menettää enemmän sotamiehiä, jolloin taistelumoraali laski ja suomalaiset eivät voineet muuta kuin perääntyä ja solmimaan rauhan.

Tuntematon sotilas joutui ankaran sensuurin alaiseksi ennen kuin se voitiin julkaista. Suurimman osan poistoista muodostavat sotilaiden ronskit jutut. Lähes edellisen kokoisen ryhmän poistoista muodostavat tekstinkohdat, joissa arvostellaan päällystöä ja sodanjohtoa. Myös sotilaiden mielialoja kuvailevia kohtia on poistettu. Samoin kirkkoa ja uskontoa arvostelleet kohdat poistettiin. Vaikka Tuntemattoman sotilaan sensurointi ei suinkaan huonontanut teosta, ei Linna kuitenkaan ollut tyytyväinen kirjaan tehtyihin muutoksiin.

Kirjan vastaanotto oli hyvin ristiriitainen ja raju. Ihmisten mieliä kuohutti Linnan omien sotakokemuksiensa perusteella antama kaunistelematon kuvaus sotaoloista. Linna ei kirjoittanut tuohon asti tavallisesti kuvatuista sotasankareista tai lotista, vaan ihmisistä, ja ihmisistä sellaisina kuin miksi he sodan jalkoihin jouduttuaan vähitellen muuttuivat. Kiistaa aiheuttivat myös kysymykset sodan todellisuudesta ja Linnan suhtautuminen upseereihin. Tämän seurauksena niin sanottu yläluokka eli upseerit suhtautuivat kielteisesti teokseen.

Teoksen myynti kuitenkin ylitti kaikki Väinö Linnan odotukset ja teosta myytiin jo ensimmäisenä vuonna 175 000 kappaletta. Vuonna 2000 Tuntematon sotilas julkaistiin alkuperäisessä lyhentämättömässä muodossaan nimellä Sotaromaani. Sotaromaanissa on n. 100 sivua enemmän kuin karsitussa teoksessa Tuntematon sotilas. Myös kirjan nimi on vaihdettu Tuntemattomasta sotilaasta sotaromaaniin, mikä oli Väinö Linnan ehdotus alkuperäiselle teokselle.

Tuntematon sotilas elokuvaksi

Tuntemattoman sotilaan menestyksen myötä alettiin innokkaasti kehittelemään elokuvaa Linnan romaanista, koska haluttiin vahvasti löytää esikuvat kirjan henkilöille. Jo vuotta myöhemmin ilmestyi Edvin Laineen ohjaama elokuva, joka perustui Linnan romaaniin tuntemattomasta sotilaasta. Tämä Edvin Laineen versio Tuntemattomasta sotilaasta on tullut tunnetummaksi näistä kahdesta teoksesta tehdystä elokuvasta. Filmiin on otettu mukaan kirjan tärkeimmät asiat, kirjan perusideaa ei ole muuteltu ja elokuva tavoittaa hyvin Linnan teoksen tunnelman.

Edvin Laine on kerännyt elokuvaansa nimekkään näyttelijäkaartin ja tämän takia elokuvassa nähdään iso määrä suomen elokuvahistorian suurimpia nimiä. Tuntemattomassa sotilaassa on paljon sotilaita, joihin katsoja saa kontaktin, sillä elokuva kuvaa melkein jokaisen sotilaan luonnetta varsin hyvin. Jokaisella sotilaalla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa. Tämä on juuri yksi Tuntemattoman sotilaan vahvuuksista. Toinen vahvuus on elokuvan näyttelijät, jotka osaavat hommansa. Näyttelijät antavat Väinö Linnan kirjan sotilaille kasvonsa. Elokuva on Väinö Linnan kirjalle uskollinen ja siirtää kirjan muistettavimmat kohtaukset valkokankaalle. Näyttelijät tekivät hommansa hyvin, koska monet heistä olivat itsekin kokeneet sodan ja sen tunnelman, mutta ongelmana oli, että konekiväärikomppanian henkilöitä näyttelee elokuvassa vuosikymmeniä vanhemmat henkilöt.

Vaikka Elokuvassa ei ole varsinaisia päähenkilöitä, on elokuvassa muutama muita tärkeämpiä henkilöitä. Näitä ovat varmasti mm. Reino Tolvanen, joka esittää sotilas Rokkaa, Åke Lindman, joka esittää Lehtoa ja Veikko Sinisalo, joka esittää Lahtista.

Edvin Laineen ohjaama elokuva tuntemattomasta sotilaasta on ehkä hieman liiankin humoristinen, mikä tulee ilmi itse elokuvasta ja eikä ole läheskään niin sodan vastainen kuin itse romaani ja miten Linna oli sen kirjoittanut. Elokuva kuitenkin pysyy loppuun asti hyvin uskollisena alkuperäiseen Linnan kirjoittamaan romaaniin verrattuna.

Edvin Laineen version Tuntemattomasta sotilaasta on nähnyt jo tähän mennessä elokuvateattereissa peräti 2,8 miljoonaa katsojaa ja vielä useampi TV:stä, joten se on Suomen kaikkien aikojen katsotuin elokuva.

Toinen versio Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta on Rauni Mollbergin ohjaama. Tämä ilmestyi vuonna 1985 eli 30 vuotta Edvin Laineen version jälkeen. Tämä Rauni Mollbergin elokuva myös perustuu Linnan romaaniin, mutta ei pysy yhtä uskollisena kirjalle, kuin Edvin Laineen elokuva. Mutta Mollbergin versio säilyttää paremmin romaanin tärkeimmän viestin, että sota on vääryyttä ja ihmiskunnan hulluutta, jonka ensimmäiset uhrit ovat terveitä nuoria vanhojen ja sairaiden jäädessä suremaan. Mollbergin teos on siis enemmän sodan vastainen, kuin Laineen versio. Sodankäynti on kuvattu kovempana ja elokuva ei ole yhtä keveämielinen kuin Laineen versio. Mollberg ei käyttänyt yhtä tunnettuja näyttelijöitä kuin Laine vaan turvautui vähemmän tunnettuihin ja nuorempiin näyttelijöihin.

Lähdeluettelo

  1. http://www.leffatykki.com/pages/index.php?submit=review&elokuva_id=2358
  2. http://www.uta.fi/~laura.kohta/vaino.html#_2.3._Monenlaista_on
  3. http://www.internetix.fi/uutiset/netixpress/0201/tuntematon.htm
  4. Wikipedia: Tuntematon Sotilas

Sivun kommentit