MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » TT1 - Alkoholin terveyshaitat

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Terveystiedon kokeen essee
Tehty: 20.02.2002 Arvosana: 6 / 6
Sivuja: 2 kpl Sanamäärä: 250
Tekijä: Mikko Vestola

Alkoholin terveyshaitat

Suurin osa suomalaisista on joskus käyttänyt alkoholia. Se antaa kohtuudella käytettynä hyvänolontunteen ja ihmisestä tulee seurallisempi ja murheet katoavat hetkeksi.

Mutta alkoholin käyttöön liittyy monia terveyshaittoja. Ensinnäkin alkoholi tuhoaa aivosoluja ja kun alkoholia on nauttinut paljon, alkaa todellisuudentaju pikkuhilaa hämärtyä. Ihmisen liikkeet eivät ole enää tarkkoja, hän puhuu mitä sattuu, eikä juuri enää ymmärrä mitä ympärillä tapahtuu.

Jos tällainen ihminen lähtee esim. ajamaan moottoriajoneuvolla, hän ei ole vain vaaraksi itselleen vaan myös koko muulle yhteiskunnalle, koska siinä tilassa ei ole harvinaista ajaa kolaria.

Lapsien saaminen saattaa olla vaikeaa, jos alkoholia käyttää runsaasti, koska se heikentää myös sukusoluja. Suuri vaikutus alkoholilla on myös maksaan, jossa alkoholi hajoaa ja sitä kautta pikkuhiljaa poistuu elimistöstä.

Alkoholin liikakäyttö voi aiheuttaa rasvamaksan, joka ei enää pysty hajottamaan niin paljoa alkoholia ja muita aineita kuin terve maksa. Terveen 70 kg painavan ihmisen maksa pystyy hajottamaan noin 7 g alkoholia tunnissa.

Lapsille alkoholi onkin vaarallista, koska heidän elimistönsä kestää vähemmän alkoholia kuin aikuisten. Naiset kestävät myös vähemmän alkoholia kuin miehet.

Alkoholiin saattaa syntyä myös riippuvuus, jolloin sen käyttöä on vaikea hallita tai lopettaa. Liiallinen käyttö johtaa yleensä sammumiseen, mutta myös alkoholimyrkytys on mahdollinen, joka saattaa johtaa kuolemaan.

Paljon alkoholia juoneet tuntevat seuraavana aamuna usein itsensä huonovointiseksi ja oksennusta tulee helposti. Tämä krapula on hyvin yleistä jokaiselle alkoholia liikaa nauttineelle. Alkoholi tekee myös jotkut ihmiset aggressiivisemmiksi, jolloin väkivalta lisääntyy ja ulkopuoliset ihmisetkin saattavat kärsiä. Alkoholia täytyisikin osata käyttää kohtuudella, jolloin sillä ei ole niin suuria terveyshaittoja.

Sivun kommentit