MVnet logo

Tutkielmat » Lukio » UE1 - Raamatun tulkintatavat

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Uskonnon kokeen essee
Tehty: (ei tiedossa) Arvosana: 5 / 6
Sivuja: 1 kpl Sanamäärä: 240
Tekijä: Nimetön

Raamatun tulkintatavat

(Tehtävänanto: Millä eri tavoilla Raamattua voidaan tulkita? Kuvaile tulkintatapoja, ja ota esimerkiksi yksi Raamatun kertomus ja tulkitse se eri näkökulmista.)

Raamattua voidaan tulkita monin eri tavoin, esimerkiksi allegorisesti (vertauskuvallisesti), fundamentalistisesti (kirjaimellisesti), historialliskriittisesti, eksistentiaalisesti (etsitään vastauksia olemassaoloa koskeviin kysymyksiin), minkä tahansa ihmisryhmän tai vaikka avaruusolioiden näkökulmasta.

Otetaan esimerkiksi vedenpaisumuskertomus. Koska ihmiset ovat tehneet syntiä, Jumala päättää tuhota heidät. Hän kuitenkin pelastaa eläinlajit ja pienen hänelle uskollisten joukon Nooan rakentamassa arkissa. Sataa neljäkymmentä päivää ja korkeimmatkin vuoret peittyvät. Arkissa Nooa täyttää kuusisataa vuotta. Lopulta arkki rantautuu Araratin vuoren rinteelle. Eläinlajit palaavat yhtä runsaslukuisina, vaikka niistä onkin aluksi jäljellä vain kaksi yksilöä. Samoin Nooa on kaikkien maailman ihmisten kantaisä. Jumala lupaa ettei enää yritä tuhota ihmisiä.

Allegorisesta näkökulmasta tarkasteltuna kertomuksen voi katsoa kuvaavan sitä, että Jumala ei koskaan hylkää niitä, jotka ovat hänelle uskollisia. Nooa ei välttämättä ole edes ollut todellinen henkilö, eikä vedenpaisumus todellinen tapahtuma, ne on vain luotu kertomusta varten. Fundamentalisti taas lukee tapahtumia historiankirjana, jossa joka sana on totta.

Historialliskriittinen tulkinta ottaa huomioon paikalliset olosuhteet ja sen, että kertomus on saattanut kasvaa vuosien varrella. Nooa oli todennäköisesti maanviljelijä, joka pelastautui hieman tavallista suuremmasta kevättulvasta kylän ainoalla veneellä perheensä ja muutaman vuohen kanssa. Tulvan alle oli jäänyt Pohjanmaan kokoinen alue, joka oli valtava yksinkertaiselle viljelijälle, jolle oma kylä oli koko maailma. Nooa myös täytti veneessä kuusikymmentä vuotta, mikä oli tuolloin huomattava ikä.

Eksistentialistisesta näkökulmasta kertomuksen voi häntä kuvaavan syntisen maailman tuhoamista ja uuden, hartaiden uskovaisten kansoittaman maailman luomista. Naisten näkökulmasta kertomus kuvaa heidän ylivertaista kykyään selviytyä ongelmista miehiä paremmin: Koko maailman tuhouduttuakin jostain ilmesty naisia vaimoiksi Nooan pojanpojille ja näiden pojille.

(Opettajan kommentti: 4. kappaleen vieressä: Hyvä analysointi! Joidenkin arkeologien mukaan Eufrat ja Tigris -virtojen laaksossa on ollut todistettavasti suuri tulva! Viimeisen kappaleen vieressä: Rohkea analyysi, mutta mielestäni todella osuva!

Sivun kommentit