MVnet logo

Tutkielmat » Yläaste » AI9lk - Tuulen puolella suullinen

  • Julkaistu: 08.03.2008
  • Päivitetty: 14.02.2011
  • Kommentit
Äidinkielen kirjallisuusesitelmän lyhennelmä
Tehty: 14.01.2001 Arvosana: -
Sivuja: 1 kpl Sanamäärä: 595
Tekijä: Mikko Vestola

Tämä tutkielma on lyhennelmä suullista esitystä varten AI9lk - Tuulen puolella -tutkielmasta.

Leena Lehtolainen, Tuulen puolella

Leena Lehtolaisen rikosromaani Tuulen puolella on hänen kolmanneksi uusin romaaninsa ja jatkaa hänen edellisten dekkariensa tavoin kertomusta Maria Kalliosta. Hän on nyt ylikomisario, Espoon poliisin väkivaltajaoksen johtaja ja äiti. Teksti on yleiskieltä ja slangia esiintyy vain nuorten puhuessa.

Juoni

Juoni alkaa kehittyä kun Maria on palaamassa äitiyslomaltaan väkivaltajaoksen päälliköksi. Viimeisenä vapaaviikonloppunaan hän purjehtii miehensä Antin ja tyttärensä Idan kanssa Rödskärille, Espoon eteläisimpään saareen. Linnoitussaari kiinnostaa Mariaa, koska edellissyksynä hänen poikaystävänsä Harri sai surmansa Rödskärillä. Kuolinsyy ei ollut vieläkään täysin varma, mutta mitä todennäköisimmin hän sai surmansa liukastuttuaan alas kalliolta. Saaren omistajan Juha Merivaaran puoliso Anne pyysi Mariaa ottamaan tapauksen uudelleen esille, koska hän epäili sen olleen itsemurha.

Marian palatessa töihin huolta aiheuttivat erilaiset pahoinpitelyt ja oudosti käyttäytyvä kollega Pertti Ström. Eniten Mariaa työllistivät kuitenkin eläinaktivistiryhmän Eläinten Vallankumouksen iskut eri puolille Espoota. Sen jäseniin kuului myös Merivaarojen poika Jiri, josta vanhemmat eivät olleet ylpeitä.

Tasan vuosi Harrin kuoleman jälkeen alkaa tapahtua. Juha Merivaara löytyy Rödskäriltä kuolleena samasta paikasta kuin Harri. Voiko kyseessä olla pelkkä sattuma? Tutkimukset osoittavat, että Juhan kuolema ei ollut tapaturma vaan mitä todennäköisimmin henkirikos. Kuka olisi halunnut päästä eroon ekomaaleja valmistavan yrityksen toimitusjohtajasta?

Henkilöt ja ympäristö

Leena Lehtolainen kuvaa kirjassaan hyvin naispoliisin arkielämää niin kotona kuin poliisiasemalla, mutta olennaisinta kirjassa on rannikko ulkosaarineen ja meri, jota Lehtolainen kuvailee hyvin tarkasti ja tunteella. Henkilöt ovat erilaisia ja hyvin keksittyjä sekä kuvailtuja ja kirjan ensimmäisissä kappaleissa esitellään kaikki oleelliset näistä, tosin myöhemmin paljastuu myös jotain uutta ja merkittävää. Mieleeni jäi erityisesti Pertti Ström, Marian vaikea poliisi-kollega, joka kiusasi muita ja oli alkoholisoitunut, mutta oli alallaan muuten pätevä. Murhajuttua Maria Kallio selvittää perinteisin keinoin. Hän ei yleensä turvaudu aseisiin eikä väkivaltaan vaan tutkii rikosta keskustelemalla epäiltyjen kanssa, heidän käytöstään tarkkaillen ja eri mahdollisuuksilla spekuloiden.

Yhteenveto

Kirja oli mielestäni melko hyvä, tosin hieman pikkutarkasti kerrottu. Muutama tarinan kohta oikein imaisi mukaansa, kun taas toisia ei oikein viitsinyt lukea. Joskus oli mukava huomata tunnistavansa eri paikkoja Espoosta, silloin pystyi mielessään hahmottamaan koko paikan ja tapahtuman. Henkilöt olivat kiehtovia, niiden tekemiset erikoisia ja ennalta arvaamattomia, eikä syyllistä voinut tietää kuin vasta kirjan viimeisillä sivuilla. Suosittelen tätä kirjaa kaikille jotka ovat vähääkään dekkareista kiinnostuneita.

Leena Lehtolainen

Leena Katriina Lehtolainen syntyi 11.3.1964 Pohjois-Savossa ja on nykyään ammatiltaan vapaa kirjailija sekä kirjallisuuden tutkija. Hän alkoi kirjoittaa ensimmäistä nuorisoromaaniansa Ja äkkiä onkin toukokuu ollessaan vasta kymmenvuotias ja Tammi julkaisi sen vuonna 1976.

Vasta vuonna 1993 hänestä kuultiin jälleen, kun hän julkaisi ensimmäisen salapoliisiromaaninsa Ensimmäinen murhani. Tästä alkoi hänen salapoliisiromaaniensa sarja, joissa päähenkilönä oli ylikonstaapeli Maria Kallio. Vuoden välein Lehtolainen julkaisi uuden kirjan. Sitten vuonna 1999 ilmestyi Lehtolaiselta Tappava säde, joka kertoi perheväkivallasta, ja Maria Kallio oli tällä kertaa poikkeuksellisesti sivuosassa. Tuorein Leena Lehtolaisen kirja Ennen lähtöä julkaistiin vuonna 2000.

Leena Lehtolainen on menestyvä kirjailija ja saanut teoksistaan lukuisia palkintoja. Hänen kirjansa ovat niin suosittuja, että niitä on vaikea saada lainatuksi Espoon kirjastoissa suuren kysyntänsä vuoksi. Ensi syksynä häneltä pitäisi tulla uusi kirja, mikäli kustantaja suo, ja TV-sarja Maria Kalliosta on myös suunnitteilla.

Sivun kommentit