MVnet » Blogi » Arkistot: Elokuu 2008

Marjojen helppo putsaus - marjanpuhdistin

31. Elokuuta 2008

Syksy on tulossa ja marjat kannattaisi poimia metsästä parempaan säilöön. Eilen tulikin poimittua puolessa tunnissa sangollinen puolukoita kahden hengen voimin. Nyt on edessä kuitenkin se pahin, eli marjojen puhdistus. Itse poimiminenhan on yllättävän nopeaa ja rauhoittavaa hommaa, mutta marjojen (etenkin mustikan) puhdistaminen kaikesta roskasta on turhauttavaa ja viekin usein jopa enemmän aikaa kuin itse poimiminen. Hommaa pitäisi jotenkin helpottaa ja nopeuttaa automatisoimalla puhdistus.

Puhdistettavat puolukat kaadetaan suppilon kautta laitteeseen

Ihminen on tunnetusti fiksu otus ja joku onkin keksinyt jo tähänkin tarkoitukseen erillisen marjanpuhdistimen. Marjanpuhdistin on trattimainen, muovinen laite, johon on liitetty imuri. Roskaiset marjat kaadetaan siis hiljalleen suppiloon, jonka läpi imuri vetää roskat sisuksiinsa ja marjat putoavat alla olevaan astiaan paljon puhtaampina. Raakoja tai muuten huonoja marjoja laite ei tietenkään erottele, joten homma vaatii vielä osittain käsipeliä, tosin tämän jälkeen se on paljon helpompaa ja nopeampaa. Mustikoitakin laitteen pitäisi puhdistaa, mutta omia kokemuksia tästä ei vielä ole.

Marjanpuhdistin, eli se muovinen suppilomainen putki maksaa noin 10-15 euroa ja sitä pitäisi löytyä esimerkiksi useimmista Hongkongin myymälöistä. Laitteeseen liitetty imuri on jotain vanhaa, mutta tehokasta mallia ja lojui tarpeettomana varaston perukoilla.

Jos jollakin on hienoja kokemuksia erilaisten marjojen puhdistuksesta, niin laittakaa mietteitä ja kokemuksia tekstin lopun kommenttilaatikkoon. Olisi myös kiva tietää, jos joku käyttää marjojen poimimiseen uutta marjaharavaa. Onko se oiva apuväline, niin kuin jotkut väittävät? Kuinka nopeasti sen käytön oppii ja kuinka paljon nopeampaa, helpompaa ja tehokkaampaa sen käyttö on vanhaan poimuriin verrattuna?

Marjojen puhdistin ja siihen liitetty imuri

Puhdistimesta tulleet puolukat

Kirjoittaja: Jarmo Vestola
Pysyvä linkki 1 kommentti

Miten toimii hajonneen Xbox 360 -konsolin korjaus?

17. Elokuuta 2008

Suurimmalle osalle Xbox 360 -pelikonsolin omistajista on varmasti jo selvinnyt, että laitteessa on ongelmia toimivuuden suhteen. Netissä on jo kauan kiertänyt huhuja, kirjoituksia ja keskusteluja Xbox 360 -pelikonsolin huolestuttavan korkeista hajoamisprosenteista. Jälleenmyyjille esitetyistä kyselyistä saadut vastaukset kertovat, että konsoleista hajoaisi mahdollisesti jopa kolmannes.

Microsoft ei pitkään suostunut myöntämään koko asiaa, vaan uskotteli hajoamisasteen olevan täysin alan keskiarvon puitteissa kolmesta viiteen prosenttiin. Jotta asiakkaat pysyisivät tyytyväisinä, Microsoftin oli kuitenkin viimein pakko myöntää totuus; Xbox 360 -konsoleita hajoaa liikaa ja yritys korjaa tai vaihtaa rikkoutuneen koneen uuteen ja antaa siihen kolmen vuoden takuun. Microsoft hoitaa kaikki prosessiin liittyvät kulut. Korjauksen yhteydessä uusiin Xbox 360 -malleihin tehdään joitakin parannuksia, joiden pitäisi varmistaa koneen aiempaa parempi kestävyys.

Pidennetty takuu tulee voimaan takautuvasti. Jos kuluttaja on joutunut maksamaan koneensa huollosta jotain aikaisemmin, se korvataan hänelle nyt. Korvauksiin sisältyvät myös mahdolliset postikulut, joita konsolin huoltoon lähettämisestä on tullut kuluttajalle. Yhteensä näistä korvauksista Microsoftille tulee noin miljardin dollarin lasku.

Rikkinäinen Xbox 360

Mitä tehdä kun oma Xbox 360 -pelikonsoli hajoaa?

Oma Xbox 360 -pelikonsolini on ollut melko vaihtelevassa käytössä. Välillä on tullut pelattua paljonkin, välillä taas ei moneen viikkoon. Lähes jokaisen käynnistyksen yhteydessä on tullut kuitenkin mietittyä ja hivenen pelättyä, milloinkohan laite oikein hajoaa. Battlefieldiä pelatessa se viimein tapahtuikin, kone hyytyi täysin ja uudelleenkäynnistyksen jälkeen tuli "Red Ring of Death" -ongelma, eli etupaneelissa vilkkuivat kolme punaista valoa. Sammutin laitteen ja muutaman tunnin odotuksen jälkeen sama tietenkin toistui. Ei muuta kuin nettiin ja katsomaan ohjeet, miten saada ongelma hoidettua.

Kaupat eivät siis huolehdi Xbox 360:n takuuasioista, vaan asiat hoidetaan suoraan Microsoftin tuen kanssa, jolta saa kaikki tarvittavat ohjeet. Asioidessa riittää, että antaa vain laitteen sarjanumeron, kuitteja ei tarvita. Ensimmäiseksi kannattaa suunnistaa Xboxin virallisille kotisivulle eli Xbox.comiin. Sieltä löytyy Tuki-kohdasta ohje: Xbox 360: kolme valokehän valoa vilkkuu punaisena. Koska virtalähteeni valo palaa vihreänä, vika ei tietenkään ole siinä. Koska oireet ovat myös toistuvia, otan yhteyttä suoraan asiakaspalvelun puhelintukeen. (Puhelintukea: 0800 1 19424 tai matkapuhelimella soitettaessa 358 969379415. Aukioloajat: Maanantai - perjantai: 10.00–18.00, muuten suljettu)

Monen minuutin odottelun jälkeen toisessa päässä vastaa vihdonkin ystävällinen miesääni suomeksi. Selitän hänelle ongelman ja sen, että olen testannut jo virtalähteenkin toiminnan. Luettelen asiakaspalvelijalle konsolin takaa löytyvän sarjanumeron, jonka hän naputtelee koneelleen ja kertoo, miten homma etenee tästä eteenpäin. UPS:n lähetin pitäisi siis tulla hakemaan konsolini huoltoon ja tuoda se myöhemmin parin viikon päästä korjattuna takaisin. Minun tulee pakata konsolini tukevaan pahvilaatikkoon (konsolin oma laatikko ei kuulemma kelpaa, koska se houkuttelisi varkaita tms.). Huoltoon Saksaan pitää lähettää vain konsoli, kaikki ylimääräinen, kuten ohjaimet, kiintolevy, muistikortti, sisällä oleva pelilevy yms. pitää poistaa. Puhelintuki kysyy vielä sähköpostiosoitetta, johon tulevat ohjeet kuinka ottaa yhteyttä UPS:n lähetteihin ja kuinka toimia heidän kanssaan. Lopulta hän antaa minulle vielä viitenumeron, jolla tarvittaessa saan lisätietoa Xbox-tuesta (tätä viitenumeroa en koskaan tarvinnut).

Paketti rahtikirjoineen

Muutaman tunnin päästä sähköpostiini ilmestyi viesti, joka sisälsi UPS-palautusasiakirjojen ohjeet, elektronisen palautusrahtikirjan, kuitin ja muita lisätietoja lähetyksen palauttamisesta. Palautusrahtikirja on käytettävissä 10 päivän ajan ja tulostinkin sen saman tien tulostimella. Luin ohjeet läpi ja soitin UPS:lle rahtikirjasta löytyvään numeroon 0800 1877 877. Kerroin asiakaspalvelijalle, että pitäisi lähettää pelikonsoli Saksaan. Asiakaspalvelija kysyi, olenko jo tulostanut rahtikirjan, mitä palvelua käytetään (lukee palautusrahtikirjassa: UPS STANDARD) ja paljonko konsoli painaa (noin 4 kg). Sovimme, että UPS:n lähetti tulee hakemaan paketin kahden päivän päästä kello 15-17. Kiitin ja lopetin puhelun. Käärin myöhemmin pelikonsolin muovikassiin ja pakkasin sen vanhaan varastosta löytämääni laatikkoon, jonka sulloin täyteen sanomalehtiä. Taittelin rahtikirjan ja kiinnitin sen kontaktimuovilla paketin kylkeen. Seuraavana päivänä lähetti tuli juuri sovittuna aikana, kuittasi lähetyksen ja vei paketin mennessään. Jäin odottamaan huoltoprosessin pituutta.

Lähetyksen eteneminen

Elektronisessa palautusrahtikirjan tositteessa on lähetyksen seurantanumero, jolla pystyy seuraamaan lähetyksen etenemistä UPS:n sivuilta. Oma konsolini matka Saksaan ja takaisin korjattuna kesti yhteensä 16 päivää, eli reilut 2 viikkoa, kun viikonloput lasketaan mukaan. 28.7.2008 otin siis yhteyttä Xbox.comin tukeen, tulostin rahtikirjan ja sovin UPS:n kanssa noudosta. 30.7. lähetti haki paketin iltapäivällä ja 4.8 konsoli oli saapunut Frankfurtiin. 7.8. sain ruotsinkielisen sähköpostiviestin, jossa kerrottiin pelikonsolini lähteneen takaisin kotimatkalle. Mukana oli tietenkin taas myös paketin seurantanumero. 13.8. lähetys oli jo Helsingissä ja seuraavana päivänä 14.8 sain soiton, jossa UPS:n lähetti tiedusteli sopivaa toimitusaikaa.

Paketin seurantatiedot

Kaiken kaikkiaan tapahtumasta jäi erittäin positiivinen kuva. Kaikkien kannalta olisi tietenkin parempi, jos Microsoft olisi panostanut hivenen enemmän konsolin laatuun ja kestävyyteen. Hienoa, että yritys on kuitenkin myöntänyt jo ongelman ja hoitanut konsolin korjauksen näin hyvin. Muutama puhelinsoitto, rahtikirjan tulostus ja konsolin pakkaus eivät ole iso operaatio ja lopuista huolehtii sitten UPS:n lähetti hakien ja toimittaen paketin sovittuna aikana suoraan kotiovelle. Menetetty peliaika korvataan myös paketin mukana tulevalla 1 kk pituisella Live Gold peliajalla.

Ainut asia, josta voisi valittaa, on oman paketin käyttö. Miksei Microsoftilla olisi antaa omaa ja tukevaa pakettia konsolille tai miksei koneen mukana tulevaa alkuperäistä pakettia muka saisi käyttää? Ruotsinkielinen sähköpostiviesti korjauksen etenemisestä myös vähän kummastuttaa.

Vaikka Xbox 360 -pelikonsolin korjausoperaatio oli näinkin helppo ja nopea, en silti haluaisi joutua siihen toistamiseen. Onneksi lähettämäni konsolin sarjanumero täsmäsi saamaani konsoliin, joten voin varmuudella väittää saaneeni omani takaisin. Olisi kuitenkin kiva tietää, onko nykyisin kaikkien lähetysten kanssa samalla tavalla. Muistan jostain lukeneeni, että jos saadun konsolin sarjanumero on eri, eli konsoli onkin vaihtunut, Xboxin kauppapaikalta ostetut pelit ja muu sisältä eivät toimisi kunnolla. Onko Xbox tuen artikkeli: Sisällön käyttöoikeuksien siirtäminen uuteen konsoliin, ratkaisu tähän?

Katso myös:

Kirjoittaja: Jarmo Vestola
Pysyvä linkki 13 kommenttia

Polkupyöräwiki - Uusi pyöräilysivusto

11. Elokuuta 2008

Polkupyöräwikin etusivu

Kuten varmaan joku on jo huomannutkin, MVnettiin on ilmestynyt pieni mainosbanneri, joka mainostaa uutta pyöräilysivustoa: Polkupyöräwiki. Kyseinen sivusto on siis MVnetin ylläpidon uusin luomus. Tarkoituksena on koota kaiken kattava tietolähde, joka kertoisi selkeästi ja seikkaperäisesti kaiken sen, mitä aloittelevan tai jo vähän kokeneemmankin pyöräilijän tarvitsee tietää kaikesta pyöräilyyn liittyvästä.

Polkupyöräilyyn liittyviä suomalaisia sivustoja ei juuri ole. Pikainen Googletus ei oikein anna järkeviä pyöräilyyn liittyviä sivustoja ja aiheen tarkempikin analysointi paljastaa, että yksittäisiä tiedonmurusia löytyy vain sieltä sun täältä. Hyvin toteutettua ja laajaa polkupyöräsivustoa ei yksinkertaisesti ole. Suomenkielisistä sivustoista oikeastaan vain Fillari-lehden keskustelupalsta on tutustumisen arvoinen, mutta itse nettisivut ovat ala-arvoiset. Polkupyöräwikin onkin tarkoitus paikata tämä aukko ja toivottavasti tästä alkaa oikean Polkupyöräraamatun synty.

Polkupyöräwiki on siis yhteisöllisen kirjoittamisen verkkosivusto, jonka sisältöä kaikki kiinnostuneet voivat itse muokata. Yksinkertainen ja tehokas vuorovaikutteinen verkkosivusto on tarkoitettu niin aktiiviharrastelijalle kuin sunnuntaipyöräilijällekin ikään tai sukupuoleen katsomatta. Sivuston avulla pyöräilijä oppii toivottavasti välttämään tavallisia virheitä, jotka aiheuttavat turhautumista ja vastoinkäymisiä matkan varrella. Tarkoituksena on myös kertoa ja ennen kaikkea oppia hyödyntämään kokeneiden pyöräilijöiden antamia neuvoja niin pyörän valinnassa, oikeassa liikennekäyttäytymisessä, harjoittelussa, tekniikassa, pyörän huollossa ja varusteissa. Jos kypärää, pumppua ja vararengasta ei olisi keksitty, Polkupyöräwikiä voisi toivottavasti pitää tulevaisuudessa pyöräilijän tärkeimpänä kaverina.

Sisältöä sivustolla on jo jonkin verran, mutta lisää kaivataan. Jos siis pyöräily kiinnostaa, kannattaa ehdottomasti tutustua sivustoon ja käydä kirjoittamassa artikkeli tai pari. Sivusto sisältää wikin tueksi myös keskustelupalstan, jossa voi keskustella asioista liittyen polkupyöräilyyn. Palautetta ja kehitysehdotuksia otetaan mielellään vastaan.

Lisätietoa

Kirjoittaja: Mikko Vestola
Pysyvä linkki 4 kommenttia

Omenasadon pudokkaatkin hyötykäyttöön

9. Elokuuta 2008

Omenasadon määrä vaihtelee vuosittain, joskus omenoita on liikaa ja joskus taas ei nimeksikään. En ole vielä lukenut tai kuullut virallisista lähteistä, minkälaista satoa täksi vuodeksi on odotettavissa. Jos kuitenkin katson oman puutarhani omenapuita ja niiden omenoista notkuvia oksia, niin voisi veikata, ettei sato nyt aivan pieneksikään jää. Toivotaan, että sadosta tulisi jopa niin iso, ettei edes innokas omenien ystävä jaksa syödä kaikkia saman tien :)

Omenapuun oksa täynnä omenoita

Kun sato on runsas, kaikki omenat kannattaa käyttää hyödyksi. Kekseliäämpien omenansäilöjien kellarit ovatkin täynnä erilaisia omenatuotteita (viinit, soseet, hillot, mehut yms). Mutta mitä tehdä nyt puusta varisseille raaoille pudokkaille? Jos aivan huono tuuri käy, niin omenia saattaa kohta olla maassa enemmän kuin puussa.

Pestyt pudokkaat voi hyvin käyttää esimerkiksi omenamehun raaka-aineena, jos ne eivät ole pilaantuneita. Pudonneet omenat kannattaa käyttää kuitenkin nopeasti. Mehustaa voi madonreikäisiä ja lommoisiakin omenoita. Pilaantuneita hedelmiä ei kuitenkaan pidä puristaa mehuksi. Kovista ja vielä raaoista omenoista tuleekin hyvin mehua. Maku on hivenen hapan, joten mehua kannattaa sekoittaa johonkin makeampaan juomaan. Älä siis turhaan heitä hyviä pudokkaita pois, vaan tee niistä pienissä erissä vaivattomasti ja nopeasti omenamehua. Katso alla olevasta linkistä vanha artikkeli siitä, miten itse teen omenamehua.

Vähän jo huonokuntoisia pudokkaita ämpärissä

Katso myös:

MVnet - Omenamehun teko omilla laitteilla

Kirjoittaja: Jarmo Vestola
Pysyvä linkki Jätä kommentti

MVnetin nettiblogin tarkoituksena on tarjota kävijöille tietoa ajankohtaisista, hauskoista ja mielenkiintoisista asioista. Aiheita ovat mm. mielenkiintoiset nettisivut, uutiset liittyen tietotekniikkaan sekä ylläpidon omat kokemukset liittyen lähinnä pelikonsoleihin, kotisivun tekoon ja tietokoneisiin. Blogissa myös tiedotetaan MVnettiin tehdyistä uudistuksista.

Hae blogista

Muuta

Seuraa tätä blogia XML

Mikä on RSS?

powered by
b2evolution