MVnet logo

Blogi » GameStop/EB Games vaihtotarjous

  • Julkaistu 22. Lokakuuta 2007
  • Kirjoittanut: Jarmo Vestola
  • 6 kommenttia

EB Games/Gamestop (nykyisin GameStop) on maailman suurin video-, tietokonepelien ja tarvikkeiden jälleenmyyjä yli 4800:lla myymälällään ympäri maailmaa. Amerikasta Suomen suurimpiin kaupunkeihin rantautunut yritys tunnetaan aggressiivisista vaihtotarjouksistaan ja laajasta käytettyjen pelien valikoimastaan. Nyt suurta hämmennystä on aiheuttanut etenkin seuraavanlainen tarjous:

"Tuo vaihdossa 3 Xbox, PS2 tai GameCube peliä ja saat uuden pelin eurolla! Tuo vaihdossa 2 Xbox360 tai PS3 peliä ja saat uuden pelin eurolla! Tarjous on voimassa vain tässä myymälässä 31.10.2007 asti. Ei samoja pelejä vaihdossa. Ei voida yhdistää muihin tarjouksiin. Tarjous koskee pelejä, joiden myyntihinta on korkeintaan 74,9 e."

Tällaiseen tarjoukseen törmäsin itsekin muutama viikko sitten vieraillessani Espoon kauppakeskus Sellossa. Ensivaikutelma vaihtotarjouksesta oli tietenkin se, että taas kuluttajia yritetään jotenkin harhauttaa. Eihän tällainen tarjous voi yksinkertaisesti pitää paikkaansa. Millainen yritys muka tekee voittoa sillä, että käytännössä lahjoittaa uuden pelin alennettuun hintaan? Tätä sietäisikin pohtia tarkemmin. Parempi lähestymistapa onkin ehkä ajatella tätä vielä pelkkänä näyttävänä markkinointina, kuin puhtaana liiketoimintana.

Meille pelaajille tällainen kilpailu on tietenkin tervetullutta, mutta GameStopin tapauksessa voidaan kuitenkin kyseenalaistaa, onko vaihtotarjouksen yritykselle tuoma julkisuus loppuun asti harkittu. Tarjouksen alkaessa pelejä vaihtoon tuoneet henkilöt saivat nimittäin varata joko jo julkaistun pelin, tai vasta myöhemmin tulossa olevan pelin oman mielen mukaan. Jos liikkeen tietokannasta löytyi vaikkapa Super Mario Galaxyn hinta (julkaistaan todennäköisesti 16.11), niin se oli mahdollista varata. Jostain syystä eri liikkeet tai edes saman liikkeen myyjät eivät aina noudattaneet kyseistä ohjetta. Viikolla 43 tuli sitten jonkinlainen "virallinen" ohje, joka määrää, että vaihtopelejä voi vaihtaa enää vain liikkeestä löytyviin peleihin. Tämä on harmi, sillä esimerkiksi Sellossa Free Record Shopin tilalle tulleen GameStopin uutuuspelien valikoima on erittäin pieni.


Nykyiset viralliset ohjeet vaikuttavat nyt jotenkin aikaisempaa järkevämmiltä. Tuntuu vain erittäin loukkaavalta, että kaikilla myyjillä ei ollut samanlaisia toimintaohjeita. Eniten harmittaa tosin se, että tarjousta lähdetään muuttamaan kesken kampanjan. Vaikka kukaan ei sitä myönnäkään, osasyynä on varmasti se, että ahneet ihmiset käyttivät surutta hyväkseen tätä tarjousta. Halpahallin pelikoreja tyhjennettiin PS2 alepeleistä (hinta 5e/kpl), jotka vaihdettiin GameStopissa uusiin Xbox360-peleihin (70e/kpl). Joistakin toiminta voisi vaikuttaa aika moraalittomalta, vaikka mitään sääntöjä ei kyllä rikotakaan. Tuntuu tosin kummalta, jos firman johto ei muka tällaista asiaa olisi alun perin huomioinut.

Tunnustan suoraan, että itsekin vein tuonne neljä kappaletta alehintaisia pelejä. Yhteensä vaihdoin vanhoja PS2- ja Xbox-pelejä nurkistani 21 kappaletta. Vaihdossa tulivat mm. Halo 3, Bioshock, MotoGP 07, Sega Rally ja Super Mario Galazy. Vielä olisi reilu viikko vaihtotarjousta jäljellä. Saa nähdä, miten vaihtotarjouksen kanssa lopulta käy. Onpahan ainakin pelattavaa koko vuodeksi.