MVnet logo

Blogi » Hampaiden oikeaoppinen hoito

  • Julkaistu 6. Toukokuuta 2008
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 1 kommentti

Harjaatko hampaasi heti ruokailun jälkeen? Jos vastasit kysymykseen myöntävästi, näin ei pitäisi Hammaslääkäriliiton suositusten mukaan tehdä. Suositusten mukaan hampaat tulisi harjata kaksi kertaa päivässä: aamulla ja illalla, mutta ei välittömästi ruokailun jälkeen. Myös liian useasti tapahtuva harjaus voi olla haitaksi. Lainaten Tohtori.fi-palvelua:

"Ruokailun ja hampaiden harjauksen välillä tulisi olla vähintään puoli tuntia, sillä ruokailusta seuraava happohyökkäys pehmentää hammasluuta eli dentiiniä. Jos välittömästi ruokailun jälkeen harjataan hampaat, dentiini kuluu. Hampaiden normaali kahdesti vuorokaudessa tapahtuva harjaus on riittävä."

Hampaan rakenne

Myös kova purskuttelu harjauksen päätteeksi on nykyään pannassa. Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Helinä Keskinen mainitsi Ilta-Sanomien haastattelussa (ks. Hammaslääkäriliitto): "Fluorin imeytymisen kannalta on tärkeää, että pesun jälkeen suu huuhdellaan vain kevyesti, niin ettei hammastahnasta purukaluston pinnalle jäänyt fluori huuhtoudu kokonaan pois." Fluoria olisi hyvä saada hampaiden pinnalle jo ennen päivän ensimmäistä happohyökkäystä.

Uskoisin, että on monia, jotka eivät tiedä sitä, että välittömästi ruokailun jälkeen hampaita ei pitäisi harjata. En kyllä yhtään ihmettele, miksi jotkut eivät ole tietoisia tästä. Itsekin kuulin tästä suosituksesta vasta jonkin aikaa sitten, vaikka en kyllä yleensä hampaita ruokailun jälkeen heti harjannutkaan. Käynneillä hammaslääkärissä ei tästä ole ainakaan itselleni kerrottu. Ehkä ohimennen on sanottu, että kannattaa pestä heti aamulla ennen aamiaista, mutta koska tätä ei ole perusteltu mitenkään (hammas kuluu), on se mennyt toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Hammaslääkäriliiton sivuilla olevissa suun terveydenhoidon ohjeissa ei myöskään ole tästä mitään mainintaa. Siellä kerrotaan vain, että hampaat pitäisi pestä aamulla ja illalla, mutta ei ihme kyllä kerrota mitään, pitäisikö harjaus tehdä ennen vai jälkeen ruokailun.

Mielestäni hammaslääkärikäynnillä pitäisi jakaa jokaiselle pieni esite, miten hampaita pitäisi oikeaoppisesti hoitaa ja erityisesti miksi. Uskoisin, että kunnon perustelut auttaisivat omaksumaan asiat. Ei tietenkään mitään romaaneja perusteluiksi, mutta kyllä itse varmasti alkaisin toimimaan tarkemmin suosituksen mukaisesti, jos tietäisin, miksi jokin asia pitää tehdä niin ja niin - mitä siitä voi seurata, jos niin ei tee. Muutenkaan ei olisi pahitteeksi paremmat perustelut hoito-ohjeille. Itselleni jäi vähän epäselväksi, miksi juuri hammasluu (engl. dentine) kuluu harjatessa ruokailun jälkeen? Hammasluutahan suojaa kiille (engl. enamel), joten eikö kiilteen pitäisi ensin kulua?

En itse noudata kaikkia Hammaslääkäriliiton suosituksia orjallisesti, mutta kyllä mielelläni hoidan hampaani mahdollisimman hyvin. Ei paljoa naurata vuosien päästä, jos hampaat hajoavat suuhun. Rahallisestikin säästö on huima, kun hoitaa "legonsa" kunnolla - puhumattakaan terveydellisistä ja ulkonäöllisistä vaikutuksista.

Siispä ei muuta kuin kertaamaan, miten niitä hampaita pitikään hoitaa: