MVnet logo

Blogi » Ilmainen kalenteri ajanhallintaan

  • Julkaistu 20. Maaliskuuta 2008
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 13 kommenttia

Kun tapaamisia, töitä, merkkipäiviä, projektien deadlineja ja kaikenlaista muuta muistettavaa alkaa kertyä, ei omaan muistiin oikein ole enää luottamista, vaan tarvitsee jonkinlaisen kalenterin, jossa pitää asiat järjestyksessä. Paperista kalenteria ei kuitenkaan jaksaisi aina kanniskella mukana, eikä se osaa muistuttaa tärkeistä tapahtumista. Onneksi tietokoneelle on saatavilla useita sovelluksia ilmaiseksi, jotka hoitavat muistamisen puolestasi. Niinpä aloin itsekin nyt etsiskellä helppokäyttöistä, mutta silti tarpeeksi monipuolista kalenterisovellusta Windowsille. Yrityksissä käytetään usein maksullista Microsoftin Outlookia, mutta itse etsin ilmaista vaihtoehtoa ja mielellään sellaista, joka ei ole sidottu käyttöjärjestelmään.

Kalenterisovellus tietokoneeseen: Mozilla Sunbird

Ensin kokeilin nettiselaimella toimivaa Google Calendar -palvelua, joka vaikutti ensialkuun melko hyvältä. Erittäin kätevänä pidin sitä, että kalenteri on aina käytettävissä, jos vain on internet-yhteyden päässä. Kalenteriin voi lisätä tapahtumia niin kotona, koulussa kuin töissäkin, jos vain on koneen ääressä. Huono puoli taas on juuri se, että kalenteri vaatii aina internet-yhteyden ja tietokoneen. Entäpä jos nettiyhteyttä tai konetta ei olekaan lähettyvillä ja pitäisi tarkistaa jokin asia kalenterista? Myöskään itse sovelluksen toiminta ei vaikuttanut niin vakaalta (sovellushan on vasta beta-vaiheessa). Firefoxilla sovellus tuntui toimivan melko hyvin, mutta Operalla sovellus jämähti useasti.

Seuraavaksi löysin Firefox-selaimesta ja Thunderbird-sähköpostista tutun Mozillan kalenteri-projektin nimeltä Mozilla Calendar. Kyseisessä projektissa kehitetään hieman Outlookin tai Applen iCal:in tyyppistä kalenteria. Kalenterin voi asentaa joko Lightning-nimisenä lisäosana Thunderbirdiin tai Sunbird-nimisenä yksinään toimivana sovelluksena. Itse asensin Sunbirdin (versio 0.7) ja yllätyin, kuinka hyvin se toimi, vaikka onkin vielä kehitysvaiheessa. Tapahtumien lisääminen on helppoa ja itse sovellus on ihan hienon näköinen. Tapahtumia voi selata helposti päivä-, viikko- tai kuukausinäkymässä (ks. kuva alla). Kalenteriin voi lisätä esim. helposti luennon toistumaan joka tiistai johonkin tiettyyn päivään asti. Eri tapahtumat voi asettaa erivärisiksi. Esim. työtä, opiskelua ja omia tapaamisia varten kannattaa luoda omat kalenterit, jolloin eri tapahtumat erottaa helposti toisistaan. Ei Sunbirdikään aivan täydellinen ole, mutta ainakin omaan käyttööni se on aivan riittävä.

Sunbird -kalenteri

Sunbirdiin, kuten moneen muuhunkin kalenterisovellukseen, on helppo lisätä myös tapahtumia, jotka näyttävät esim. kaikki suomalaiset pyhäpäivät (esim. pääsiäinen, joulupyhät jne.), merkkipäivät (kevätpäiväntasaus, Runeberginpäivä jne.) ja nimipäivät. Kaikki nämä saa tuomalla sovellukseen esim. Lintukoto-sivuston tarjoamat iCal-kalenterit. Sunbirdiin saa siis tuotua monia valmiita kalentereja, jos ne ovat iCalendar-formaatissa, joka on suosittu standardi kalenterien vaihtoon. HUOM! Lintukodon kalenterit pitää muuttaa UTF-8-muotoon, jotta ne toimisivat Sunbirdissä - tämä onnistuu esim. ohjelmalla Notepad++ luomalla uusi tekstitiedosto UTF-8-muodossa ja kopioimalla sisältö siihen. (Päivitys: Lintukodon kalenterit toimivat nyt Sunbirdissä suoraan ilman mitään muutoksia).

Kalenterin synkronointi Sony Ericssonin matkapuhelimen kanssa

Kaikista hyödyllisimpänä ominaisuutena sähköisessä kalenterissa pidän kuitenkin sitä, että kalenterin voi helposti synkronoida kännykän kalenterin kanssa. Kännykkä kulkee kuitenkin lähes aina mukana ja jos siinä on kalenteri, miksi ei käyttäisi sitä. Kännykkä osaa myös muistuttaa tärkeistä tapahtumista, jos tietokone ei olekaan päällä. Monet puhelinvalmistajat tarjoavat synkronointi-sovelluksia, joilla voi synkronoida Outlookin kalenterin puhelimen kalenterin kanssa. Sunbirdiä taas ei taideta niin usein tukea.

Itse löysin vallan mainion sovelluksen, joka osaa synkronoida Sunbirdin ja puhelimen kalenterin todella helposti, jos kännykkänä on jokin Sony Ericssonin matkapuhelin. Kyseinen sovellus on nimeltään MyPhoneExplorer. Jos omistat Sony Ericssonin kännykän (esim. K700, K750, K800, W800 jne.), suosittelen ehdottomasti kyseisen sovelluksen asentamista. Itselläni on SE W800i ja kyseinen sovellus toimii kännykän kanssa kuin unelma. Sovellus osaa synkronoida Sunbirdin kalenterini puhelimen kanssa. Jos lisään tapahtuman Sunbirdiin, lisää sovellus sen myös puhelimeeni ja toisinpäin (ks. kuva alla). Sunbirdiin tapahtumille asetetut muistutukset siirtyvät myös kännykkään. Näin puhelimen ja Sunbirdin kalenterit ovat aina ajan tasalla parilla klikkauksella. Synkronointi onnistuu helposti langattomasti bluetoothin kautta.

MyPhoneExplorer

Lisäksi MyPhoneExplorer venyy myös moneen muuhun hyödylliseen käyttöön. Sillä pystyy tekemään mm. seuraavia asioita: selata/muokata puhelimeen tallennettuja yhteystietoja ja puhelutietoja, asentaa Java-sovelluksia sekä selata puhelimen tiedostoja tai tekstiviestejä. Kaiken tämän lisäksi sovellus on vieläpä suomenkielinen ja täysin ilmainen! Itse tosin jouduin asentamaan tämän päivityksen (ks. FJ Softwaren keskustelupalsta), jotta sovellus löysi Sunbirdin kalenterit Windows Vistassa. Mutta kun ohjelman saa toimimaan, on sen käyttö todella helppoa.

Jos siis käytössäsi on kalenterilla varustettu Sony Ericssonin kännykkä, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan Sunbird- ja MyPhoneExplorer-sovelluksia.