MVnet logo

Blogi » Ilmainen langaton tukiasema ADSL-modeemilla

  • Julkaistu 14. Tammikuuta 2008
  • Kirjoittanut: Mikko Vestola
  • 16 kommenttia

Mitä, ilmaiseksi? Onko tässä jokin koira haudattuna? Ei, sillä internet-operaattori Saunalahden omistama Wippies-nettiyhteisö jakaa tosiaan täysin ilmaiseksi langattomia tukiasemia sisäänrakennetulla ADSL-modeemilla. Palvelu on jo ollut olemassa jo jonkin aikaa, mutta nyt kiinnostuin itsekin sitä kokeilemaan.

D-Link DSL-G604T

Parin vuoden ikäinen langaton verkkolaitteeni (D-Link DSL-G604T), jossa on siis WLAN-tukiasema ja sisäänrakennettu ADSL-modeemi, oli ostohetkestä lähtien hieman kenkkuillut. Viime aikoina purkista sai vetää virrat pois noin viikon välein, pahimmillaan jopa useita kertoja päivässä. Muutaman kuukauden välein laitteen sisäinen ADSL-modeemi sekosi niin, että asiaan ei auttanut kuin soitto Internet-operaattorilleni, jonka tekemät linjatestit saivat ADSL-modeemin aina mystisesti henkiin.

Wippiesiltä voi siis tilata jommankumman näistä kahdesta laitteesta: Wippies WifiBox tai Wippies HomeBox. WifiBox on siis täysiverinen WLAN-tukiasema, joka toimii 54Mbps nopeudella. HomeBox sisältää niin ikään WLAN-tukiaseman, mutta lisäksi siinä on myös sisäänrakennettu ADSL-modeemi palomuurilla varustettuna. HomeBoxia vastaavasta laitteesta saisi kaupassa pulittaa noin 80 euroa.

Niinpä laitoin muutama viikko sitten Wippies HomeBoxin tilaukseen. Mitään kuluja siitä ei minulle koitunut, ei edes postikuluja. Posti kiikuttikin laitteen minulle viime viikolla. Tilauksessa meni noin 4 viikkoa, tosin välissä olivat joulun ja uudenvuoden juhlapyhät, joten kovin montaa viikkoa ei omaa laitetta joutune odottamaan.

Wippies HomeBox

Omalla kohdallani olen ollut melko tyytyväinen uuteen HomeBoxiini. Laite toimitettiin siis postitse lähimpään postikonttoriin kirjattuna pakettina. Kaikki tarvittavat kaapelit tulivat pakkauksen mukana. Asennus oli todella helppoa. Piuhat vain kiinni laitteeseen ja virrat päälle, jolloin laite heräsi eloon. Noin kymmenisen minuuttia kun odotteli, laite osasi itse säätää kaikki asetukset. ADSL-linja oli heti päällä ja WLAN-verkko toiminnassa. Mitään ei siis joutunut itse säätämään. Tämä oli suorastaan luksusta verrattuna aiempaan D-Linkin tukiasemaani, josta sai arpoa ADSL-linjan asetuksia. Paljon parempaan tuskin pystyvät kaupasta ostetut laitteetkaan. HomeBox on täysin äänetön, toisin kuin D-Linkin tukiasemani, joka piti selvästi kuultavaa korkeaäänistä ininää.

WLAN-verkon nimen ja salasanan sai vaihdettua helposti Wippiesin sivuilta (käyttäen joko Wippies-vierailijaverkkoa tai langallista yhteyttä). Mitään muutoksia kodin laitteisiini en joutunut tekemään, koska muutin verkon nimen ja salasanan samaksi kuin D-Linkin tukiasemassanikin oli. Kaikki laitteet toimivat ilman mitään säätöä: yksi kannettava PC Windows Vistalla ja Ubuntulla, MacBook OS X:llä, PlayStation Portable, Nintendo Wii ja Xbox 360 MacBookin kautta. Koko operaatioon ei mennyt kuin puolisen tuntia, kun laite oli asennettu ja toiminnassa. Vanhan D-Linkin -tukiaseman säilytin varalaitteena, joka on hyvä olla olemassa ADSL-vikojen vuoksi. Yleensä internet-operaattorin tuesta kun viaksi tarjotaan aina ensiksi asiakkaan laitetta, jolloin on hyvä testata linjan toimivuutta toisella laitteella.

HomeBoxin liitännät

HomeBoxissa on siis kolme eri WLAN-verkkoa: käyttäjän oma kotiverkko, avoin Wippies-vierailijaverkko ja lisäksi WippiesVoIP-verkko internet-puheluita varten. Oma kotiverkko ja muut verkot ovat turvallisesti toisistaan erillään. Eli kukaan ei pääse vierailijaverkon kautta omaan kotiverkkoosi. Vierailijaverkko ei myöskään hidasta omaa kotiverkkoa. Eli vaikka joku lataisikin vierailijaverkon kautta suurta tiedostoa, ei se hidasta kotiverkon nopeutta. Vierailijaverkkoon tarvitaan Wippies-tunnukset, joten sen mahdollinen käyttö laittomiin tarkoituksiin ei aiheuta ongelmia laitteen omistajalle. Langattoman kotiverkon sai suojattua helposti WEP- tai WPA-salauksella. Laitteessa on kaksi LAN-porttia, joihin voi kytkeä koneita verkkokaapelilla (samassa verkossa langattoman kotiverkon kanssa). Lisäksi laitteeseen voi kytkeä ulkoisen USB-kiintolevyn tai USB-muistitikun, jolloin se näkyy Windowsissa verkkolevynä. Kaiken lisäksi HomeBox osaa päivittää ohjelmistonsa automaattisesti itse.

Huonoja puolia HomeBoxista en ole kovin paljon löytänyt. Laitteen asetuksia ei saa muutettua kovin yksityiskohtaisesti. Esimerkiksi piilotettua SSID:tä tai MAC-filtteröintiä ei voinut laittaa päälle, tosin eipä näitä tarvitsekaan, jos on WPA-salaus käytössä. Toisaalta kukapa tavallinen käyttäjä kovin monipuolisia asetusten säätömahdollisuuksia kaipaisikaan. LAN-portteja on HomeBoxissa vain kaksi, joka voi olla joillekin liian vähän, mutta itselleni se oli aivan riittävä.

WLAN-verkon kuuluvuus on ehkä hieman huonompi kuin D-Linkin laitteella. Lähellä tukiasemaa (n. 5 metrin säteellä) kuuluvuus on hyvä ja signaali kantaa hyvin parin seinänkin läpi. Mutta kun välimatka ylittää 10 metriä ja välissä on useampia seiniä, sahaa yhteyspalkki aika ajoin ainakin Windows Vistassa hyvän ja huonon välillä. Tosin en ole kumma kyllä havainnut, että yhteys hidastelisi tai pätkisi. Verkon nopeuskin on kaukana hyvä, vaikka yhteyspalkki sahaakin Vistassa (onko tämä sitten joku Vistan bugi). Tukiaseman lähellä verkossa sai langattomasti siirrettyä tiedostoja n. 2,1 Mt/s. Kun välimatka kasvoi n. 10 metriin ja väliin tuli kolme seinää, oli nopeus vielä kelvolliset 1,5 Mt/s. Tässä siis siirsin HomeBoxiin langallisesti kytketystä Xboxista tiedostoja langattomasti kytkettyyn kannettavaani. D-Linkin laite ei juuri tämän parempaan pystynyt. Kuuluvuutta ovat kyllä jotkut valitelleet keskustelupalstalla, mutta omasta mielestäni se on ihan kelvollinen. Uusin ohjelmistopäivitys pitäisi tulla piakkoin, joten katsotaan, vaikuttaako se asiaan.

Miksi näitä laitteita sitten jaellaan ilmaiseksi? Wippiesin ideana on laajentaa maksuttomien langattomien internet-yhteyksien tarjontaa. Ilmaisen WLAN-tukiaseman tilaaja sitoutuu jakamaan omaa internet-yhteyttään langattomasti seuraavan 12 kuukauden ajan, minkä jälkeen hän saa laitteen omakseen. Mikäli laite on ennen tätä poissa verkosta yhtäjaksoisesti yli kahden viikon ajan, joutuu käyttäjä maksamaan laitteen hinnan. Joulukuussa 2007 Wippies-laitteita oli käytössä yli 9 000 kappaletta ja niiden sijainnit voi tarkistaa kartalta Wippiesin Internet-sivuilta.

Mikäli Wippies HomeBox kiinnostaa, kannattaa sellainen tilata heti, koska mitään tietoa siitä ei ole, kuinka kauan laitteita ilmaiseksi jaetaan. Wippies on parhaillaan beta-vaiheessa, mutta ainakaan itse en ole huomannut mitään pahempia ongelmia näin alkuvaiheessa. Hienoa on myös se, että laitteiden ohjelmistot perustuvat avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin, joiden kehitykseen voit halutessasi itse osallistua. Jos laitteen kanssa on ongelmia, saa apua Wippiesin wikistä, josta löytyy myös paljon muuta hyödyllistä tietoa. WifiBoxin tai HomeBoxin voi siis tilata osoitteesta: http://www.wippies.fi/www.phtml. Kelpo laitteen lisäksi saa siis myös oikeudet käyttää muiden käyttäjien Wippies-verkkoja, joita löytyy melkoinen määrä pääkaupunkiseudulta.