MVnet logo

Blogi » Marjojen helppo putsaus - marjanpuhdistin

  • Julkaistu 31. Elokuuta 2008
  • Kirjoittanut: Jarmo Vestola
  • 1 kommentti

Syksy on tulossa ja marjat kannattaisi poimia metsästä parempaan säilöön. Eilen tulikin poimittua puolessa tunnissa sangollinen puolukoita kahden hengen voimin. Nyt on edessä kuitenkin se pahin, eli marjojen puhdistus. Itse poimiminenhan on yllättävän nopeaa ja rauhoittavaa hommaa, mutta marjojen (etenkin mustikan) puhdistaminen kaikesta roskasta on turhauttavaa ja viekin usein jopa enemmän aikaa kuin itse poimiminen. Hommaa pitäisi jotenkin helpottaa ja nopeuttaa automatisoimalla puhdistus.

Puhdistettavat puolukat kaadetaan suppilon kautta laitteeseen

Ihminen on tunnetusti fiksu otus ja joku onkin keksinyt jo tähänkin tarkoitukseen erillisen marjanpuhdistimen. Marjanpuhdistin on trattimainen, muovinen laite, johon on liitetty imuri. Roskaiset marjat kaadetaan siis hiljalleen suppiloon, jonka läpi imuri vetää roskat sisuksiinsa ja marjat putoavat alla olevaan astiaan paljon puhtaampina. Raakoja tai muuten huonoja marjoja laite ei tietenkään erottele, joten homma vaatii vielä osittain käsipeliä, tosin tämän jälkeen se on paljon helpompaa ja nopeampaa. Mustikoitakin laitteen pitäisi puhdistaa, mutta omia kokemuksia tästä ei vielä ole.

Marjanpuhdistin, eli se muovinen suppilomainen putki maksaa noin 10-15 euroa ja sitä pitäisi löytyä esimerkiksi useimmista Hongkongin myymälöistä. Laitteeseen liitetty imuri on jotain vanhaa, mutta tehokasta mallia ja lojui tarpeettomana varaston perukoilla.

Jos jollakin on hienoja kokemuksia erilaisten marjojen puhdistuksesta, niin laittakaa mietteitä ja kokemuksia tekstin lopun kommenttilaatikkoon. Olisi myös kiva tietää, jos joku käyttää marjojen poimimiseen uutta marjaharavaa. Onko se oiva apuväline, niin kuin jotkut väittävät? Kuinka nopeasti sen käytön oppii ja kuinka paljon nopeampaa, helpompaa ja tehokkaampaa sen käyttö on vanhaan poimuriin verrattuna?

Marjojen puhdistin ja siihen liitetty imuri

Puhdistimesta tulleet puolukat