MVnet logo

Blogi » Pekingin olympiakisat teräväpiirtona pääkaupunkiseudulla

  • Julkaistu 31. Heinäkuuta 2008
  • Kirjoittanut: Jarmo Vestola
  • 1 kommentti

Yleisradio kokeilee teräväpiirtolähetyksiä Pekingin olympialaisten televisiolähetysten rinnalla. Kaksi viikkoa kestävät ja 8. elokuuta alkavat olympialaiset televisioidaan teräväpiirtolaitteilla ja tapahtuma onkin erinomainen tilaisuus kokeilla verkon teräväpiirtovalmiuksia ja itse teräväpiirtolähetystekniikkaa. Yle välittää olympialaisista 200 tuntia kisalähetyksiä TV2-kanavalla ja antaa saman sisällön teräväpiirtomuodossa jakeluyhtiöiden käyttöön. Koelähetykset näkyvät pääkaupunkiseudulla sekä osassa Uuttamaata

Tekniikka & Talous -lehti kertoo, että teräväpiirtolähetykset ovat tarjolla antenni-, laajakaista- ja satelliittijakelussa. Käytännössä olympialaisten teräväpiirtosignaalia jakavat asiakkailleen satelliittijakeluna Canal Digital, iptv- eli laajakaistapalveluna Saunalahti Group ja maanpäällisessä jakelussa pääkaupunkiseudulla Digita Oy, kertoo T&T. Käytännössä katselu onnistuu vain Digitan maanpäällisessä jakelussa, koska muuten signaali on salattu ja vaatii salauksenpurkukortin.

Teräväpiirtolähetysten katseluun tarvitaan sitä ymmärtävä uusi teräväpiirtosovitin tai -televisio. Tavallisella vanhalla digilaitteella katselu ei siis onnistu. Käytännössä uutta teräväpiirtosignaalia ymmärtäviä laitteita on erittäin harvassa ja koska koelähetys toimii vain pääkaupunkiseudulla, vain muutamilla on mahdollisuus nauttia paremmasta kuvanlaadusta. Periaatteessa digiboksi kyllä vastaanottaa signaalin, mutta ei pysty muodostamaan teräväpiirtolähetyksestä kuvaa, koska laitteen ohjelmisto ei osaa purkaa uudella tavalla ja tehokkaammin pakattua signaalia. Iltalehden mukaan pääkaupunkiseudulla olisi noin 4000 lähetystä ymmärtävää laitetta.

Teräväpiirtokuvaa tarjoava kanava YLE Peking HD löytyy VHF-kanavalta 8 (198,5 MHz). HDTV-signaalissa käytetään MPEG4-pakkaustekniikkaa (H.264). Kuvaformaatti on 1280 x 720p. Digitan mukaan HD-kokeilu kattaa pääkaupunkiseudun laajasti mm. seuraavien paikkakuntien alueilla: Espoo, Helsinki, Inkoo, Järvenpää, Kerava, Kauniainen, Kirkkonummi, Lohja, Nurmijärvi, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa ja Vihti. Näkyvyysaluekartta julkaistaan myöhemmin Digitan sivuilla.

Ennen olympialähetysten alkamista Digita lähettää verkossaan testisignaalia. Itse testasin signaalin toimivuutta Espoossa kolmella eri laitteella. Nokian vanha digiboksi kyllä löysi koko kanavan, mutta ei tietenkään antanut kuvaa ja meni joka kerta heti jumiin tämän kanavan kohdalla. Toshiban uusi taulu-tv sisäänrakennetulla digivirittimellä löysi myös pienen säädön jälkeen kyseisen kanavan, muttei osannut myöskään näyttää kuvaa. Viimeisenä oljenkortena kokeilin Macin erinomaista Miglia TVMini digitikkua ja EyeTV-ohjelmistoa (käytin versiota 2.5.2, kun uusin taitaa olla jo 3 ). Mukana tulevalla pikkuantennilla signaalia ei löytynyt, mutta kun siihen liitti antennikaapelin, niin johan rupesi tapahtumaan.

Tuloksena oli siis erinomaisen kuvanlaadun omaava testilähetys, jossa pyöri lyhyitä pätkiä jääkiekosta, musiikkiesityksiä, luontokuvia yms. Harmi, että teräväpiirtolähetys vaatii rutkasti prosessoritehoa, minkä takia kannettavan MacBookkini prosessorit huutavat jo parin minuutin katselun jälkeen. Jos olisin urheiluhullu, siirtäisin tietysti kuvan kannettavasta kaapelin avulla telkkariin. Nyt tämä taitaa kuitenkin jäädä vain kokeiluksi. Taas täytyy kuitenkin ihmetellä ja pyöritellä päätään. Miksi ihmeessä ostaisin jonkun kalliin ja ominaisuuksiltaan köyhän (suomeksi: paska) digiboksin, kun Miglia TVMini ja EyeTV ovat näinkin hyviä.

Digitan teräväpiirtoinen koelähetys jääkiekosta

Digitan teräväpiirtoinen koelähetys musiikkiesityksestä

Katso myös: